2 351 2

Пробутват ни китайско сребро менте

Българите харчат все по-малко за бижута

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Масово ни пробутват китайски сребърни бижута с ниско качество. Родните търговци не внасяли самия метал, а направо готови изделия. Това заяви за „Монитор“ председателят на Съюза на златарите в България - Димитър Алексиев.

Бижутерите залагали на този внос, защото в Китай трудът е по-евтин и това драстично сваля крайната цена на накита. Оказва се, че и Турция залага на производството от най-голямата комунистическа държава, а след това българските търговци купуват от съседната страна. „Турците вече много по-малко произвеждат сребро и много по-евтино им излиза, вместо да го произвеждат, да го внасят директно“, каза Алексиев.

Въпреки че са китайски, накитите се продават със сертификати от производители. „Това пак е нож с две остриета. На него пише само каратите, но не чакайте да пише Made in China”, поясни златарят.

Според него златарският бизнес е на изчезване от нашата страна и след време няма да има златари, които да поправят бижутата на хората.

По думите му пазарът на златото в момента е много слаб и ръстовете, които се съобщават, не са оправдани. Напротив, за миналата година експертът отчита спад в продажбите на златни бижута в размер на 5-6%. „Нямат пари хората. Принудени сме да произвеждаме тънки, малки неща. Такива, колкото за адет да се подарят, но в тях се влага много труд. Фактически в един грам бижу, ако трябва да сложа и труд, то той е колкото за 3-4 грама“, категоричен бе той.

Според Алексиев сънародниците ни прибягват до златарските ателиета най-често по празници или около различни поводи – сватби, кръщенета и рождени дни. „Има хора, които държат на златото, защото то е най-хубавият подарък. Вие като подарите или купите злато, половината от парите, които давате в момента, са ви гарантирани, че когато поискате, можете да си ги възстановите, т. е. да го продадете“, разясни златарят.

Неговите наблюдения показват, че българите отделяме все по-малко пари за накити и покупките са в рамките на 200-300 лева.

Дори има хора, които търсели украшения за по 50 лева.

Вносът е предимно от Турция и Италия. В същото време родното ни производство възлиза на едва 5 на сто. Причината е, че при нас трудът и консумативите са скъпи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Госссст
  Отговор
  1 11:53  08.01.18
  Айде сега - ниско качество. Ниско е защото пазара е такъв. Точно в Индия съм се нагледал на такива златни произведения на изкуството дето нашите златари още 50 години трябва да се учат. И там труда е евтин ама изработката е един път.
 • един
  Отговор
  2 13:05  08.01.18
  У нас златарите са мошеници. Преди време един, който се беше определил като бижутер, ми открадна старинно сребърно бижу най-нахално, направо ме изуми. Наглостта на престъпниците у нас е толкова безгранична, че според мен това са необратими неща. Един занаятчия, свикнал да лъже и краде, никога няма да се промени. Поради това хората просто не търсят техните услуги. Чувството е толкова нетърпимо, че си мислиш как би го убил на място. Защото злоупотребяват с доверието ти, както в случая с кварталния бижутер. И няма кой да защити правото ти да не бъдеш лъган, даже си мислиш дали изобщо имаш такова! Ако имате ценни старинни бижута, пазете се от бижутера на пазара в кв. "Иван Вазов". Краде безочливо!

Напиши коментар:


Публикувай