449 0

Пострадали от наводненията в Бургас заплашват с протести

Мартин Христов

Пострадали от последните катастрофални наводнения у нас - в Бургас от миналата есен, излизат на протест, ако държавата спешно не почисти затлачените дерета, стана ясно от репортаж на Би Ти Ви. Над 300 души са внесли подписка в местната управа, в която настояват да се изчистят опасните участъци. От областната администрация обаче обясняват, че нямат бюджет за почистване на речните корита. За сметка на това намерили алтернативен подход и пратили затворници да разчистват на ръка.

Проверка на "Сега" установи, че все повече общини изпразват язовири, които са тяхна собственост, като причината е именно липса на финансова възможност за ремонти и поддръжка. Тенденцията е от втората половина на 2015 г., когато влезе в сила новият закон за водите, с който на местните власти се възложиха доста задължения около водоемите, а и се предвидиха санкции. Източване се предприема предимно в малки общини с оскъдни бюджети.

"При нас няма точно такива проблемни язовири, но тенденцията е факт. Просто държавата, като не може да реши някакъв проблем, го прехвърля на общините. Така е и с поддържането на коритата - на кмета се вменяват задължения, отговорности, а пари не се предвиждат", зави кметът на Белоградчик Борис Николов. Той съобщи, че общината плаща по около 5000 лв. на фирма, която по новите правила се занимава е безопасността на язовирите.

През септември общинският съвет на Чирпан одобри източването на четири водоема. В мотивите към решението се казва: "Държавната агенция по метрологичен и технически надзор извършва системни проверки и при констатиране на нередности и неотстраняването им в срок кметът на общината търпи финансови санкции, като за първоначални нарушения те са в размер на 1000 лева за всяко. За изпълнение на предписанията на агенцията са необходими значителни финансови средства, които към настоящия момент не са предвидени в разходната част на бюджета - основно закупуване и ремонт на кранове, почистване на преливници, почистване на воден и въздушен откос на стените". Водоемите са били в лошо състояние, без наематели и не са носили приходи. Решение за четири язовира, за които надзорната агенция също е установила нередности, предстои да се вземе и в Дупница. Мотивът на общинарите е същият - липсват пари за ремонти. В последните 2 години източване бе предприето в Борован, Долни Дъбник, Радомир, Средец и др.

Практиката сочи, че изпразването на язовири не спомага особено за сигурността на хората. Сред прелелите водоеми в Камено през есента имаше и общински, с което се появиха подозрения, че са допринесли за трагедията. До момента няма данни за резултат от разследването. Ген. Кирил Войнов, който е един от шефовете на Агенцията за метрологичен надзор, заяви тогава, че се издават доста актове и наказателни постановления, като до края на 2017 г. може да стигнат 500. "Има кметове, които се крият, и агенцията не може да им ги връчи", бе казал той.

Бургас / България


Напиши коментар:


Публикувай