Last news in Fakti

10 Януари, 2018 07:32 10 569 20

10 януари 1997 г. Щурмът на парламента (ВИДЕО)

  • протест-
  • жан виденов-
  • парламент-
  • щурм

Недоволството е породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията

10 януари 1997 г. Щурмът на парламента (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА/Архив

На днешната дата през 1997 г. протестите срещу правителството на Жан Виденов ескалират и парламентът е атакуван. Размириците довеждат до отказ на БСП да състави второ правителство и откриват пътя към предсрочни избори, които през април 1997 г. са спечелени от ОДС.

Недоволството е породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията.

В резултат на протестите и дълбоката криза през декември Жан Виденов подава оставката на правителството.

На 8 януари БСП номинира за премиер Николай Добрев. Два дни по-късно – на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, въпреки че е длъжен по Конституция, отказва да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство и опозицията обявява национална политическа стачка.

Протестите срещу създаването на втори социалистически кабинет продължават.

На 21 януари изтича мандатът на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство до 4 февруари, когато БСП връща мандата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMG WTF

    32 5 Отговор
    Най-голямата ни грешка като народ е, че тогава не им пуснахме кръвчица...
  • 2 да така е

    29 13 Отговор
    Мдааа на днешния ден през 1997 външни сили се опитаха да направят Майдан а те са в следствие на знаете ли на какво ? Ще ви пиша-Единствения мин. председател може би в света който отказва да приеме чичко Шорош е Жан може би само той !!!!!И отказва да го приеме защото дедото иска от нас от нашия бюджет да се финансират мекеретатата му тук разните НПО и мекерета работещи за чужди интереси !!!Жан категорично отказва, и стана това което стана в страната и с банки и т.н но това никой НЯМА да ви го каже никой ! А Жан какъвто и да е, може би ще се окаже най неподкупния ни мин.председател, ако беше обратното досега щяха да го разпищолят !!!

    Коментиран от #4, #20

  • 3 Юро НюМан

    10 1 Отговор
    " на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, въпреки че е длъжен по Конституция, отказва да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство "

    "Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство до 4 февруари, когато БСП връща мандата. "

    Не се знаеше, кой ще плати повече, а въпроса винаги е бил за ограбването, разрушаването и унищожаването на РБългария и прогонването на населението! Спомням си, че един съсед - доносник на ДС както всички останали, повтаряше: "Турците пак ни оправиха!" Оказа се, че след това страната стана заложник на една единствена партия - ДПС, защото нямаше как да се направи иначе правителство ))) Жалко, че щурмът не беше успешен и там икономисахме воля и решителност... Можехме да си съхраним крайбрежието без хотели )))
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    15 2 Отговор
    Един съвестен имаше и всички останали работеха срещу него.
  • 6 да така е

    4 4 Отговор
    до 4
    Я пак, ти имаш ли някакви доказателства че аз съм комунист или червен симпатизант ? Ако имаш покажи ги, но ако ги нямаш, ще си удариш ли сто пъти кухата лейка но пред НС на паважа пред пресата и тв. ?Истината понякога много боли а вия така НЕ я обичате !!!
  • 7 Kcaniba

    7 11 Отговор
    Ти къде беше тогава бре другарю,аз бях на жълтите павета! Хляба беше с купони, хиперинфлация ,цените на стоките се сменяха по няколко пъти на ден(ако въобще имаше стоки)пенсия 3$,заплатите 5$...понял , затова трябва да се изучава в училище комунистическия режим и националните катастрофи които е довел!
  • 8 Стояновски

    16 3 Отговор
    Я тук има някои които помнят събитията тогавашните ! А дали помнят кои кои скачаха като маймуни по площадите и викаха -Кой не скача е червен ? Хубавото Наде /от което остана само Надето но това е друга тема / Командира им и една плеяда демоКРАДИ !Та този който пише че помнел събитията дали не помни да е скачал и той като маймуна на жълтите павета ? Е да де, но някои само скачаха като маймуни а други "скочиха" направо във власта ! И се започнаха едни рИфарми...ум да ти зайде години години рИформи и виждаме на какво прилича сега страната ни ! Башибузук да беше преминал през нея нямаше да е така оголена и окрадена !

    Коментиран от #9

  • 9 Kcaniba

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "Стояновски":

    Комунистическия башибозук доведе България до това положение!Дворцовия преврат контролиран от ДС и КГБ и ето резултата!Политическата власт на червените б.клуци се трансформира в икономическа,сега вече като олигарси и работодатели пак завзеха политическата власт!Развиваме се по руски модел! Лустрация незабавно!
  • 10 Гоуст

    12 2 Отговор
    Тези,които тогава спечелиха,които до сега съсипват държавата.Продадоха всичко чрез скапаната им приватизация,докараха народа бавно и мъчително до просешка тояга.Тях ли ще ми хвалите.Факт е че онези великите дето си врат носа на всякъде,въпреки факта че дължат пари и на селския поп,и живеят на гърба на цял свят.Господата ”миротворци”.Факт е че Виденов не искаше да им се продаде и затова настроиха народа един срещу друг.Сега ще си сърбаме попара от тикви.

    Коментиран от #14

  • 11 Kcaniba

    2 11 Отговор
    С връщането на мандата,комунистите спасиха собствената си кожа!Не вярвах, че някога ще дойдат отново на власт,но 2001се активира агента цар Симеон, който доведе отново комунистите и ченгетата във властта,от която бяха изгонени (не напълно,за съжаление)от правителството на ОДС!ОДС постави България на пътя на европейското развитие и членство в НАТО, което е безценно особено сега, когато виждаме какво прави Русия със съседните си страни!
  • 12 Гоуст

    7 0 Отговор
    Нито симпатизирам на сини нито на червени.Единствено на нормалния живот тук.Но май наистина изхода от тази ситуация е Терминал 2.Аз вече не виждам надежда.Пписна ми години наред да храня тунеядци,които НИЩО не правят за благото на народа а само да си напълнят собствените гуши.И гогат мандата им истече да ги немма.
  • 13 Klav

    6 1 Отговор
    Смешна работа. Колкото повече години минават толкова по-смешно изглежда. Ако това е преврат... А само като знаем с каква кръв е съборена Царска България. Смешни всичките смешни. Сцени разни
  • 14 Kcaniba

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гоуст":

    Приватизацията се забави , трябваше да приключи до 1995/6,Но има едно голямо НО! Защо се забави???Помните ли правителството на Филип Димитров,един изключително интелигентен и честен човек,а помните ли боянските ливади,ДПС/ДС свали това правителство,и България тръгна в грешната посока! Любен Беров (сламения премиер)възникнаха групировките,на входа и на изхода на заводите стояха техни фирми,правителствата дотираха тези предприятия,помпаше се инфлация,дори Нефтохим Бургас фалира!!!!! Кремиковци и други мастодонти бяха източвани от фирми на ДС(Мултигруп)доставят скъпа суровина за производство и купуват под себестойността произведения продукт!С една дума-БЕЗВЛАСТИЕ!

    Коментиран от #17

  • 15 Бесен Язовец

    8 3 Отговор
    Горбачов трябваше да бъде ликвидиран на време а П.Младенов трябвале свали танковата бригада на жълтите павета.А относно Виденово правителство нямале никакъв шанс да овлдее ситуацията скроиха му шапката кредитните милионери .А И .Костов се нагуши и докара безработицата в бг.с приватизацията!
  • 16 ЧЕП

    13 0 Отговор
    Сега трябва да се случи същото. - Но шамарите трябва да са за всички и то без изключение!
    После сменяме столицата. - Мисля, че 130 години са достатъчен период за да установим, че шопите не трябва да управляват.
    А на чело на страната стои ярък техен представител...
    Трябва да разберете, че докато разчитате на собствената съвест на политиците и на столицата, положението Ви ще бъде само и единствено каквото е в момента!
  • 17 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Кире, цитраш фактите, ама ти убягват причините, сценарият и сценариста. Забил си си главата във фигурантите, това ти е проблема. Последвалите събития, "развитие" и настояще на България не са дело на КГБ, а на средите представлявани от онова човече до Ж.Желев тогава. Спомняш ли си го него? ... или той ти е кумира и благодетеля...а, хей го пак:
    http://diagnosa.net/wp-content/uploads/2015/07/029.jpg

    #2 за мен е прав, с една малка забележка:
    "1997 външни сили се опитаха да направят Майдан" ... не се опитаха, те го направиха!
    Съшият сценарии е момента е в Украйна! Разликата е обаче, че Русия сега, не е Русия 97-а и не е съгласна с плановете за Украйна. Още повече, че са и гранична страна.
  • 18 Метеж сега

    4 0 Отговор
    Сега е хубаво да се направи същото та да го види Боко Тиквуна цяла Европа
  • 19 Нафарфорий

    2 2 Отговор
    Спомням си като минах оттам набързо, тъй като имаше концентрация на соросиди, гейове и т.н.! Тез мерцедеси на кого са, питам е тъй от любопитство?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове