1 909 20

10 януари 1997 г. Щурмът на парламента (ВИДЕО)

Недоволството е породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията

Снимка: БТА/Архив
Снимка: БТА/Архив
Венцислав Михайлов

На днешната дата през 1997 г. протестите срещу правителството на Жан Виденов ескалират и парламентът е атакуван. Размириците довеждат до отказ на БСП да състави второ правителство и откриват пътя към предсрочни избори, които през април 1997 г. са спечелени от ОДС.

Недоволството е породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията.

В резултат на протестите и дълбоката криза през декември Жан Виденов подава оставката на правителството.

На 8 януари БСП номинира за премиер Николай Добрев. Два дни по-късно – на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, въпреки че е длъжен по Конституция, отказва да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство и опозицията обявява национална политическа стачка.

Протестите срещу създаването на втори социалистически кабинет продължават.

На 21 януари изтича мандатът на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство до 4 февруари, когато БСП връща мандата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • OMG WTF
  Отговор
  1 07:50  10.01.18
  Най-голямата ни грешка като народ е, че тогава не им пуснахме кръвчица...
 • да така е
  Отговор
  2 08:02  10.01.18
  Мдааа на днешния ден през 1997 външни сили се опитаха да направят Майдан а те са в следствие на знаете ли на какво ? Ще ви пиша-Единствения мин. председател може би в света който отказва да приеме чичко Шорош е Жан може би само той !!!!!И отказва да го приеме защото дедото иска от нас от нашия бюджет да се финансират мекеретатата му тук разните НПО и мекерета работещи за чужди интереси !!!Жан категорично отказва, и стана това което стана в страната и с банки и т.н но това никой НЯМА да ви го каже никой ! А Жан какъвто и да е, може би ще се окаже най неподкупния ни мин.председател, ако беше обратното досега щяха да го разпищолят !!!

  Коментиран от #4, #20

 • Юро НюМан
  Отговор
  3 08:07  10.01.18
  " на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, въпреки че е длъжен по Конституция, отказва да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство " "Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство до 4 февруари, когато БСП връща мандата. " Не се знаеше, кой ще плати повече, а въпроса винаги е бил за ограбването, разрушаването и унищожаването на РБългария и прогонването на населението! Спомням си, че един съсед - доносник на ДС както всички останали, повтаряше: "Турците пак ни оправиха!" Оказа се, че след това страната стана заложник на една единствена партия - ДПС, защото нямаше как да се направи иначе правителство ))) Жалко, че щурмът не беше успешен и там икономисахме воля и решителност... Можехме да си съхраним крайбрежието без хотели )))
 • 4 08:14  10.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Гост
  Отговор
  5 08:15  10.01.18
  Един съвестен имаше и всички останали работеха срещу него.
 • да така е
  Отговор
  6 08:21  10.01.18
  до 4 Я пак, ти имаш ли някакви доказателства че аз съм комунист или червен симпатизант ? Ако имаш покажи ги, но ако ги нямаш, ще си удариш ли сто пъти кухата лейка но пред НС на паважа пред пресата и тв. ?Истината понякога много боли а вия така НЕ я обичате !!!
 • Kcaniba
  Отговор
  7 08:34  10.01.18
  Ти къде беше тогава бре другарю,аз бях на жълтите павета! Хляба беше с купони, хиперинфлация ,цените на стоките се сменяха по няколко пъти на ден(ако въобще имаше стоки)пенсия 3$,заплатите 5$...понял , затова трябва да се изучава в училище комунистическия режим и националните катастрофи които е довел!
 • Стояновски
  Отговор
  8 08:44  10.01.18
  Я тук има някои които помнят събитията тогавашните ! А дали помнят кои кои скачаха като маймуни по площадите и викаха -Кой не скача е червен ? Хубавото Наде /от което остана само Надето но това е друга тема / Командира им и една плеяда демоКРАДИ !Та този който пише че помнел събитията дали не помни да е скачал и той като маймуна на жълтите павета ? Е да де, но някои само скачаха като маймуни а други "скочиха" направо във власта ! И се започнаха едни рИфарми...ум да ти зайде години години рИформи и виждаме на какво прилича сега страната ни ! Башибузук да беше преминал през нея нямаше да е така оголена и окрадена !

  Коментиран от #9

 • Kcaniba
  Отговор
  9 09:03  10.01.18

  До коментар #8 от "Стояновски":

  Комунистическия башибозук доведе България до това положение!Дворцовия преврат контролиран от ДС и КГБ и ето резултата!Политическата власт на червените б.клуци се трансформира в икономическа,сега вече като олигарси и работодатели пак завзеха политическата власт!Развиваме се по руски модел! Лустрация незабавно!
 • Гоуст
  Отговор
  10 09:09  10.01.18
  Тези,които тогава спечелиха,които до сега съсипват държавата.Продадоха всичко чрез скапаната им приватизация,докараха народа бавно и мъчително до просешка тояга.Тях ли ще ми хвалите.Факт е че онези великите дето си врат носа на всякъде,въпреки факта че дължат пари и на селския поп,и живеят на гърба на цял свят.Господата ”миротворци”.Факт е че Виденов не искаше да им се продаде и затова настроиха народа един срещу друг.Сега ще си сърбаме попара от тикви.

  Коментиран от #14

 • Kcaniba
  Отговор
  11 09:11  10.01.18
  С връщането на мандата,комунистите спасиха собствената си кожа!Не вярвах, че някога ще дойдат отново на власт,но 2001се активира агента цар Симеон, който доведе отново комунистите и ченгетата във властта,от която бяха изгонени (не напълно,за съжаление)от правителството на ОДС!ОДС постави България на пътя на европейското развитие и членство в НАТО, което е безценно особено сега, когато виждаме какво прави Русия със съседните си страни!
 • Гоуст
  Отговор
  12 09:15  10.01.18
  Нито симпатизирам на сини нито на червени.Единствено на нормалния живот тук.Но май наистина изхода от тази ситуация е Терминал 2.Аз вече не виждам надежда.Пписна ми години наред да храня тунеядци,които НИЩО не правят за благото на народа а само да си напълнят собствените гуши.И гогат мандата им истече да ги немма.
 • Klav
  Отговор
  13 09:19  10.01.18
  Смешна работа. Колкото повече години минават толкова по-смешно изглежда. Ако това е преврат... А само като знаем с каква кръв е съборена Царска България. Смешни всичките смешни. Сцени разни
 • Kcaniba
  Отговор
  14 09:24  10.01.18

  До коментар #10 от "Гоуст":

  Приватизацията се забави , трябваше да приключи до 1995/6,Но има едно голямо НО! Защо се забави???Помните ли правителството на Филип Димитров,един изключително интелигентен и честен човек,а помните ли боянските ливади,ДПС/ДС свали това правителство,и България тръгна в грешната посока! Любен Беров (сламения премиер)възникнаха групировките,на входа и на изхода на заводите стояха техни фирми,правителствата дотираха тези предприятия,помпаше се инфлация,дори Нефтохим Бургас фалира!!!!! Кремиковци и други мастодонти бяха източвани от фирми на ДС(Мултигруп)доставят скъпа суровина за производство и купуват под себестойността произведения продукт!С една дума-БЕЗВЛАСТИЕ!

  Коментиран от #17

 • Бесен Язовец
  Отговор
  15 09:32  10.01.18
  Горбачов трябваше да бъде ликвидиран на време а П.Младенов трябвале свали танковата бригада на жълтите павета.А относно Виденово правителство нямале никакъв шанс да овлдее ситуацията скроиха му шапката кредитните милионери .А И .Костов се нагуши и докара безработицата в бг.с приватизацията!
 • ЧЕП
  Отговор
  16 09:42  10.01.18
  Сега трябва да се случи същото. - Но шамарите трябва да са за всички и то без изключение! После сменяме столицата. - Мисля, че 130 години са достатъчен период за да установим, че шопите не трябва да управляват. А на чело на страната стои ярък техен представител... Трябва да разберете, че докато разчитате на собствената съвест на политиците и на столицата, положението Ви ще бъде само и единствено каквото е в момента!

 • гост
  Отговор
  17 10:34  10.01.18

  До коментар #14 от "Kcaniba":

  Кире, цитраш фактите, ама ти убягват причините, сценарият и сценариста. Забил си си главата във фигурантите, това ти е проблема. Последвалите събития, "развитие" и настояще на България не са дело на КГБ, а на средите представлявани от онова човече до Ж.Желев тогава. Спомняш ли си го него? ... или той ти е кумира и благодетеля...а, хей го пак: http://diagnosa.net/wp-content/uploads/2015/07/029.jpg #2 за мен е прав, с една малка забележка: "1997 външни сили се опитаха да направят Майдан" ... не се опитаха, те го направиха! Съшият сценарии е момента е в Украйна! Разликата е обаче, че Русия сега, не е Русия 97-а и не е съгласна с плановете за Украйна. Още повече, че са и гранична страна.
 • Метеж сега
  Отговор
  18 12:26  10.01.18
  Сега е хубаво да се направи същото та да го види Боко Тиквуна цяла Европа
 • Нафарфорий
  Отговор
  19 17:47  10.01.18
  Спомням си като минах оттам набързо, тъй като имаше концентрация на соросиди, гейове и т.н.! Тез мерцедеси на кого са, питам е тъй от любопитство?
 • 20 22:29  10.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай