638 3

Еврокомисар Вела: България не е нарушила екозаконодателството за Пирин

Венцислав Михайлов

Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела коментира в интервю за БНТ, че в момента няма основания Европейската комисия да предприема каквито и да било действия срещу България за промяната в плана за управление на Национален парк Пирин.

Няма нарушаване на европейското законодателство, обясни той. Планината Пирин е важен регион, тя е уникална, част от НАТУРА 2000 и ако не се лъжа е в листата на ЮНЕСКО, коментира Вела. Тя също така е местообитание за важни животински видове. Когато става дума за мерки за запазване на околната среда и плановете за управление в НАТУРА 2000, властите трябва да са взели всички мерки в съответствие с европейското законодателство. Ние следим какво става във всички региони, които са част от НАТУРА 2000 и ще следим и какво ще се предприеме в Пирин.

Вела коментира и екопротестите, свързани с промяна на устройствения план на парк "Пирин". Според него засега няма основание да се смята, че има нарушаване на европейското законодателство.

- ЕК ще предприеме ли действия срещу България ако има съмнения за нарушаване на европейските директиви?

- Да, ако европейските закони са нарушени. В момента нямаме основания да предприемаме каквито и да било действия срещу България, защото няма нарушаване на европейското законодателство.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ИВАН
  Отговор
  1 12:08  10.01.18
  Кой го пука за европейското ви законодателство, разрушили си тяхната природа, искат и ние нашата да унищожим ... всичко е лицемерие и за пари се прави ... спорт искали, ски искали ... ами садете дървета - ето ви хубав спорт :) ... и ходете пеша
 • Люси
  Отговор
  2 12:36  10.01.18
  то ясно, че нещата са си наред, а зелените само мътят водата и не дават региионът да се развива. един втори лифт е задължителен, не само нужен. дано да почне да се прави, независимо от воя
 • Ясен
  Отговор
  3 17:08  10.01.18
  Ако се нарушават законите - и аз ще съм против. Ако ли не обаче - не подкрепям целенасочения саботаж, който в момента тече!

Напиши коментар:


Публикувай