8 428 11

Убитият Петър Христов взел поръчки за 50 млн. лева от държавата

Бизнесменът се канел да влезе в политиката

Мария Атанасова

“Политрейд кънстръкшън” на Петър Христов е работила по договори с държавата и общините за над 50 млн. лв. в последните 5 г., пише “24 часа”.

Депото за отпадъци във Велико Търново, открито през 2016 г., е най-мащабният проект, в който дружеството на Христов е участвало.

Той ориентира бизнеса към обществените поръчки през 2012 г., а през 2014 г. вече се занимава и с инженеринг на инфраструктурни проекти.

Фирмата има екип от специалисти и участва в консорциуми с други дружества.

Последната промяна в партидата на “Политрейд кънстръкшън” е от 20 декември 2017 г., три седмици преди убийството. Тогава фирмата, която участва в обществени поръчки, е прехвърлена от холдинговата структура “Пропъртис Мениджмънт груп” (собственост на дъщеря му Михаела), която обединява различните му дейности, на “Ай Би Пи Мениджмънт” - еднолична негова собственост.

Христов е имал преди да започне активен бизнес с държавата, мащабна стройителна дейност. Още преди 10 г. той води бизнесмени от Израел, които инвестират в проекти за жилищни и офис сгради във Велико Търново, София и по морето. Апартаментите и офисите в повечето от тях са продадени отдавна, други се отдават под наем.

Дружествата в групата на Христов нямат дългове към банки, петцифрени суми са вписани като вземания от други фирми.

Млекопреработвателното предприятие “Лактима” е най-популярното, което е в холдинговата структура на “Пропъртис Мениджмънт груп”. Приватизирано е от фирма на Петър Христов през 1996 г. Дотогава той е известен като собственик на охранителната “Дито”. 21 г. след приватизацията “Лактима” работи все по-успешно и налага марките си на пазара. Над 100 души са заети в завода във В. Търново.

Междувременно стана ясно, че минути преди стрелбата Петър Христов е говорил със свой близък приятел. Звучал е много щастлив. Обсъждали как да организират събитие за 80-годишнината на писателя Михаел Бар Зоар. По нищо не личало това, което ще се случи малко след като затворят телефона.

„Аз съм горд, че съм негов приятел. Той ми се обади най-напред да ми честити новата година, защото той точно се върна със семейството от ваканция. Причината за разговора ни беше едно събитие на 30 януари, което той води по случай 80-годишнината на професор Михаил Бар Зоар, защото той писа книгата „Хватката на Хитлер”. Тази книга отвори България пред света”, разказа пред NOVA Яков Джераси, приятел на Петър Христов.

„Той е човек, който обича да работи. Прозрачен е. Там няма скришни неща! Помниш Мануела, той лично я закара до Израел, където израелците го питаха защо вкарва толкова пари. А той им казваше, че това са негови лични средства. Помагаше и на ученици, раздавахме стипендиии заедно. Петър Христов много ще липсва и в Израел. Той е пръв приятел на министъра на отбраната на Израел, той беше един мост, когато нещата не вървяха”, каза още Яков Джераси.

За показния разстрел на приятеля си Яков разбира от секретарката си. Джераси обаче изключва възможността Петър Христов да е бил убит заради неуредени бизнес отношения. Казва, че бизнесменът не е имал врагове и всички хора го обичали.

„Никога не се страхуваше, той нямаше бодигардове, имаше шофьор и си вървеше свободно по улиците. Срелецът е бил много добре професионално подготвен, значи е планирано, защото го няма заснет на нито една видеокамера. Искам да знам кой направи поръчката”, каза Яков Джераси.

„Той имаше мечти за бъдещето. Той искаше да влезе в българската политика. Имаше много близки отношения с партия ГЕРБ. На 12-и февруари трябваше да пътуваме с 12 кметове за Израел. Много от тях са му лични приятели, за да видят как се управлява град. Става въпрос за кметовете на Видин, Свищов, Никопол, Рудозем, Благоевград, Неделино, Горна Оряховица и други”, казва още Яков Джераси.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГЕРБ
  Отговор
  1 13:45  10.01.18
  да ама не
 • Русенец
  Отговор
  2 14:35  10.01.18
  Как интересите на този мил човек, бивш кадър на МВР съвпадат все с интересите на мафията - Храни, Боклук и Недвижими имоти !? Защо не прави лаптопи и таблети ? Просто е застанал на пътя на Титан за боклука и са го пратили на боклука.
 • Лакомия
  Отговор
  3 16:09  10.01.18
  Какво ще ги правиш тези 50 000 000 лв., човечееее? Пет хиляди лева на месец са можели да ти бъдат предостатъчни.

  Коментиран от #6, #10

 • Боляр
  Отговор
  4 17:21  10.01.18
  Толкова глупости в една статия отдавна не бях чел. Поздравления! Направо да го канонизираме за светец. Горкият Ц.Ц., кой ще му пере парите сега. Мъка, мъка...

 • г-н Хокинг
  Отговор
  5 17:44  10.01.18
  Има много който са тръгнали по този път дано не споляти и тях неговата съдба но да не забравяме че всеки си получава заслуженото рано или късно затова бъди си скромен и щастлив с малките мечти от колкото умрял с големи амбиции за власт.
 • гост
  Отговор
  6 22:28  10.01.18

  До коментар #3 от "Лакомия":

  Ковчег с диаманти
 • Край
  Отговор
  7 22:36  10.01.18
  Абе да не са застреляли Баба Тонка.
 • Финикиецът
  Отговор
  8 23:18  10.01.18
  Можете ли да ми покажете един човек, на който парите да са му простили?
 • Моше
  Отговор
  9 00:58  11.01.18
  А МОССАД?
 • Патриот
  Отговор
  10 02:29  12.01.18

  До коментар #3 от "Лакомия":

  Апетита идва с яденето.
 • незнайко
  Отговор
  11 11:55  13.01.18
  100 човека в Лактима. Други работници имал ли е или е въртял сделки с други фирми ? Да помагаш с пари взети от народа е ЛЕСНО !!! Тепърва ще излязат кирливите ризи. Човек не се убива току така професионално !!!

Напиши коментар:


Публикувай