1 322 0

Представиха "Бяла книга за свободата на медиите в България"

Мария Атанасова

Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи граници, журналистиката е принизена в служба на една "мека диктатура" и служи като инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. А инакомислещите медии са потискани от кръг, контролиран от една определена медийна група, живееща в симбиоза със силните на деня. В резултат страната ни е изпаднала до едно от последните места в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото.

Около това се обединиха издателите на "Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Сега" и "Медиапул" - Теодор Захов и Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева, които участваха в дискусия при представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България". Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания, пише "Клуб Z".

"В България процесите толкова се усложниха, толкова е суфистицирана машината за натиск, че нещата, които сега говорим, изглеждат абсолютно невероятни навън", посочи той. И цитира класацията на "Репортери без граници", според която при българската журналистика има "пропадане" спрямо 2006 г. - от 36-о до 113-о през 2016 г. и 109-о през 2017 г. От 113-о към 109-о е резултат от влошаване в други държави, уточни председателят на Съюза на издателите в България Теодор Захов.

През 2006 г. със съюзяването на Делян Пеевски и Цветан Василев се образува медиен конгломерат. На практика се даде комфорт на властта срещу осигуряване на позиции и финансиране. Известна е и схемата "КТБ" и до какво доведе тя - до тотална концентрация и холдинг, финансиращ собствените си предприятия. Всички, които написаха за процеса, бяха атакувани. Регулаторът БНБ и КЗК бяха безучастни, посочи още Захов.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай