3 287 6

Качват тайни агенти в градския транспорт

Столичани масово се оплакват от пропускане на спирки и липса на билети

Стефанаки Йоанис

Тайни агенти плъзват из градския транспорт на София, за да следят за нередности от страна на шофьорите и транспортните оператори. Това стана ясно от обявена обществената поръчка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Дружеството ще даде близо 500 хил. лв. на фирма, която да наблюдава за нарушения в градския транспорт. За първи път външни експерти проникват в обществения превоз, като за реда досега следяха служители на ЦГМ.

„Столичани масово се оплакват от пропускане на спирки и липса на билети, а това е недопустимо“, заявиха от ЦГМ пред „Монитор“ и допълниха, че при подобни констатирани нарушения не се плаща на транспортния оператор, обслужващ дадената линия. Освен за спирките и билетите, шофьорите ще бъдат наблюдавани дали пушат цигари и пускат висока музика в превозното средство. Тайните агенти ще трябва да се оглеждат за чистотата, отоплението в автобусите и наличност на стикери и информационни табели за местата за майки с деца и хора в неравностойно положение. Цивилните ще следят и безопасността - изправност на дръжки, парапети, перила, работещо осветление, отваряне на вратите извън спирките и преминаване на червено на светофарите.

От дружеството обясниха, че нововъведението идва, след като са се допитали до столичани дали подобна мярка би довела до подобряване климата в градския транспорт. Масово хората са дали положителна оценка на идеята. Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване за обществената поръчка е 29 януари, като фирмата трябва да разполага с най-малко 50 човека персонал за изпълнение на поръчката.

Тази година трябва да бъдат доставени 162 нови газови автобуси и по този начин ще бъде обновен целият автопарк на градския транспорт в столицата. Отделно в София трябва да тръгнат и първите 20 електробуса. Договорът за 13 нови трамвая също е сключен и се очаква да пристигнат до края на 2018 година. Преди месец зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев обяви, че 220 нови информационни табла ще бъдат монтирани по спирките на градския транспорт. ЦГМ пък ще започне изграждане на два буферни паркинга край спирки на метрото - при Националния стадион "Васил Левски" и при станция "Люлин".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 00:00  11.01.18
  "наличност на стикери и информационни табели за местата за майки с деца" Ами ако детето е придружавано от баща му? Или баба му? Ами ако е баща с две деца ? Ами ако е дете с придружител, който не му е роднина? Ами ако е човек в неравностойно положение с дете?

  Коментиран от #5

 • киро
  Отговор
  2 00:42  11.01.18
  защо не се направи като в Лондон купуваш си електронна карта и я зареждаш на гишето с пари след това като се качиш на автобус само я чекираш и ти спират от зареденото. Шофьора не е търговец да продава билети работата му е да превозва пътниците безопасно пък да не говорим за римляните дето почти никога не си плащат градския транспорт и БДЖ услугите.
 • Домакин
  Отговор
  3 05:01  11.01.18
  Защо никой не се интересува от хигиената в превозните средства? Седалките са омазани с нечистотии, носи се мирис на градска тоалетна. Европейска ли е практиката да не се почистват пр. средства от закупуването им до бракуването?

  Коментиран от #4

 • Чоки 13
  Отговор
  4 07:44  11.01.18

  До коментар #3 от "Домакин":

  Вижте се вие тои шофера не ги важе седалките нито ги къса нито ги рисува
 • Агента
  Отговор
  5 18:20  12.01.18

  До коментар #1 от "Гост":

  Тъп въпрос който няма да намери отговори
 • Иван
  Отговор
  6 19:28  13.01.18
  Мнооого умно, браво, как никой не се е сетил за тайна агентура до сега и точно в градския транспорт. Просто Уволнете малоумния директор Слав Монов и всичко ще бъде наред.

Напиши коментар:


Публикувай