1 159 5

Нови 10 вещества под контрол

Светослава Ингилизова

Правителството прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, с която се поставят под контрол нови десет вещества чрез включването им в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ и Списък III – „Рискови вещества“ на Наредбата.

Очакваният резултат от предлаганата промяна е да се ограничи рискът от злоупотреба с веществата, предотвратяване на трафика и разпространението им.

Пет от веществата се включват в Списък I, съобразно решение на Комисията по наркотичните вещества към ООН, с което се поставят под международен контрол нови вещества чрез включване в списъците на Конвенциите на ООН по упойващите и психотропните вещества.

Четири вещества се включват по предложение на Министерството на вътрешните работи и Военномедицинска академия, въз основа на становище на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества.

В Списък III на Наредбата се включва вещество въз основа на становище на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества, на база получена нота от Международния съвет за контрол на наркотиците, с която се информират държавите за нови вещества, поставени под международен контрол съгласно Конвенцията за психотропните вещества.

С промяната също така се прехвърлят от Списък II - „Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната п ветеринарната медицина“ в Списък I метаболитите на веществото кокаин - екгонин и неговите естери и деривати.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нафарфорий
  Отговор
  1 17:52  10.01.18
  И кои им са имената факти бг напишети ги, че така и не разбрах!

  Коментиран от #4

 • тЪпЕт
  Отговор
  2 18:11  10.01.18
  Забранявате 10 те ще измислят нови 30.Има ли търсене ще има и предлагане
 • Ние сме на всеки километър☭
  Отговор
  3 19:07  10.01.18
  Демокрация... Секс, пари, наркотици, алчност.. обикновеното общуване между хората става лукс
 • 4 02:44  11.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • уууууууууууууу
  Отговор
  5 02:49  11.01.18
  Е как кои ? Какаото , Кафето , Черния чай , Тютюна , Ефедрина , Аспирина , Аналгина , Чубрицата , Джоджана и Парацетамола

Напиши коментар:


Публикувай