841 2

Витоша е козът на София за туристическа дестинация

Планината, както и парковете и зелените площи са ключови и за облекчаване на проблема с качеството на въздуха, който дишаме

Витоша е козът на София за туристическа дестинация
Венцислав Михайлов

Благодарение на лоу кост полетите, София се утвърждава като туристическа дестинация. От това печелят хиляди.

Това заяви за Факти.бг съпредседателят на Зелените Владислав Панев.

Собственици на апартаменти, на хотели, ресторанти, кафенета, транспортния бизнес, както и работещите там. Имаме какво да предложим на гостите на столицата за уикенд туризъм. Архитектурата в центъра, чудесните паркове, храната, нощния живот.

Целта ни обаче трябва да бъде по-висока. Да можем да задържим хората цяла седмица, а и да се връщат. Това може да стане ако използваме правилно природните си дадености. Витоша е една от тях. Отварянето ни към планината ще увеличи двойно възможностите за туризъм. Според мен е задължително да свържем линиите на метрото с лифтовете, които тръгват към планината. Това ще означава огромни нови приходи за частния сектор, свързан с туризма, припомня Владислав Панев.

Срамота е, че не използваме въобще и минералните извори на територията на София. Виждаме какво прави Будапеща с нейните. Витоша и минералните извори са страхотна възможност за реклама на София в чужбина. За превръщането й в място, където хората от запад искат да идват и дори са живеят и работят.

Ако успеем да задържаме гостите на София цяла седмица, това ще се отрази и на поддържането на архитектурното ни наследство. В момента цели квартали като този около Женския пазар са в ужасно състояние, макар и да има леко подобрение. Търсенето на места за настаняване, на екзотични ресторанти, ще означава инвестиции точно в такива комуникативни места и възраждането на общности. Аз като предприемач вярвам и вече инвестирам значителни средства в района и имам пряк интерес от утвърждаването на София като дестинация не само за уикенд, но за целогодишен туризъм.

Витоша, както и парковете и зелените площи са ключови и за облекчаване на проблема с качеството на въздуха, който дишаме. Строителството върху зелени площи, навлизането на квартали в планината означава отрязване на белите ни дробове. И като резултат - още по-голям смог.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 18:12  11.01.18
  Да се направи жилищен комплекс от затворен тип и на Алеко. Гербавите трябва да живеят на чист въздух, заслужават го.
 • Тъпак
  Отговор
  2 22:36  11.01.18
  Искаме да спортуване, кое не разбрахте... Лифтовете на Витоша са от 64година Пълен абсурд. Няма такава държава...

Напиши коментар:


Публикувай