997 2

Безплатна правна помощ от правосъдното министерство

Снимка: МП
Снимка: МП
Светослава Ингилизова

Министерството на правосъдието е ангажирано активно с укрепване на капацитета на Националното бюро за правна помощ (НБПП) в посока разширяване на кръга от лица, които имат достъп до безплатна правна помощ и подобряване на качеството на предоставянето й.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов днес на кръгла маса, посветена на обсъждането на Стандартите за качество в работата на адвокатите в досъдебната фаза на наказателните производства в България.

Събитието, в което участие взеха проф. Алън Патерсън, председател на Международната група по правна помощ и Питър ван ден Бигелар, изпълнителен директор на Холандската комисия за правна помощ, Елена Чернева–Маркова, председател на НБПП и Иванка Иванова, директор на Правната програма на Институт Отворено общество, отбеляза заключителната част по проект „Подобряване на достъпа до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства в България“.

Проектът е финансиран по Програма Правосъдие 2014 – 2020 г. на Европейския съюз и се осъществяван съвместно от НБПП и Институт Отворено общество – София, с участието на Борда за правна помощ на Холандия като асоцииран партньор.

Зам.-министър Стоянов акцентира, че в България е налице добра практика от последните години в резултат на успешното партньорство на НБПП, Институт Отворено общество и Съвета на Европа. Като пример той посочи въвеждането на две пилотни услуги - национален телефон за първична правна помощ и регионални центрове за консултиране към адвокатските колегии, финансирани от Норвежкия финансов механизъм.

„Към настоящия момент активно работят националният телефон за правна помощ към НБПП и единадесет регионални центъра за консултиране към адвокатски колегии в страната. Дейността на центровете се администрира съвместно между Националното бюро за правна помощ и съответните адвокатски колегии. Основната задача на тези нови форми за предоставяне на правна помощ е тя да се доближи максимално до гражданите, които имат най голяма нужда от нея“, каза зам.-министър Стоянов.

По думите му е създадена нова система за организация, управление и контрол на правната помощ, съобразена с европейските стандарти. Въведена е и процедура по допускане на правна помощ, определяне и назначаване на служебни адвокати, процедура по отчетност и контрол на предоставената правна помощ, значително е скъсен срокът за изплащане на възнагражденията на адвокатите и е постигнато по-равномерно разпределение на работата между тях, а от там и по-добри гаранции за равен достъп до правосъдие за българските граждани.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  1 08:21  14.01.18
  Вашта мама, нагли червени депутати, първом мислещи за своите заплати. Вашта мама, правници, обсебили закона, всички ни принесохте във жертва на Мамона. Вашта мама, министерски макрорезултатна, чухме, че сте обеднели и ви псуваме безплатно. Вашта мама - вашта, властници жестоки, не сме ви ние роби, нито сме ви стоки. Бизнесът недоказуем, онзи - с наркотика, за вас, държавниците - частна политика, в безредието, ред държите там юнашки, подкрепяни от наркодилъри с фуражки. Осиротелите безпомощни момичета, момчета, май пак развалят разходната норма на бюджета, не влизат хич в икономическата рамка, не исках, но устата ревна: "Вашта мамка!".
 • Юпи
  Отговор
  2 09:49  14.01.18
  Първо безплатната правна помощ не е такава.След като бъде осъден да плати разноски по делото плаща и тази.Направете справка колко ипълнителни листове има за да видите колко е безплатна.А когат оровено общество участва винаги след това има голям проблем.Все пак независимо колко си плюем държавата в България е имало изключителни юристи след освобождението до наши дни.В нашето право има неща които ние прилагаме много преди някой от тези които ни учат.Проблемите са партийните секретари червени, сини,зелени ,виолетови и други разцветки.А неправителствените институции са финансират от външни за нашата родина места и интереси и не винаги съвпадат с нашите.Колкото и да са лоши правителството е проекция на народната воля от изборите.Който иска да казва какво да се прави да ходи на избори ,за да се види колко тежи.Около тези хора има само амбициозни кариеристи които освен дадават чужд акъл никога нищо реално не са правили.

Напиши коментар:


Публикувай