643 4

Юнкер: Мястото на България е в Шенген

България изпълнява всички условия, но някои правителства блокират присъединяването, заяви председателят на Европейската комисия

Константин Карагьозов

На пресконференция с българския премиер Бойко Борисов след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство в зала 6 на НДК председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "мястото на България е в Шенген".

"Не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген*. България изпълнява всички условия за Шенген. В това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването въпреки реалността“, заяви Юнкер.

"Голямо удоволствие е за мен да бъда отново тук. Благодаря на Бойко Борисов и България за гостоприемството през последните два дни. Внимателно готвим този специален момент, тъй като това е първото председателство в България. Обичам тази страна, харесвам не само премиера. Обичам и кулинарните ви специалитети - луканка, шопска салата", сподели още председателят на ЕК след церемонията по подписването на най-голямото за България споразумение по плана "Юнкер".

"От огромно значение е обединението и със Западни Балкани, и с Турция. Искаме да се свържем с останалата част от Европа. В това отношение е важен и бюджета. Говорим за едно разумно увеличаване на капацитета на европейския бюджет. Доволни сме, че България обръща такова внимание на Западните балкани. Говорихме и за еврозоната. Говорих и с президентът. България е на добър път. Държавният дълг е много под 30%- най-ниският в ЕС. Тук е постигнат голям напредък. Ние създаваме пред присъединителна помощ за държавите, които искат да се включат към еврозоната”, допълни Юнкер.

*Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Приятел
  Отговор
  1 14:24  12.01.18
  Всичко е добре когато свършва добре.Нека тогава ни приемат още сега.Г-н Борисов направи всичко, дори невъзможното.С Турция не всеки може да говори така.

  Коментиран от #2

 • Хахаха
  Отговор
  2 14:59  12.01.18

  До коментар #1 от "Приятел":

  Тези двамата какъв gender са ? Те май искрено се обичаъ
 • goni
  Отговор
  3 15:41  12.01.18
  Ле-ле-ле!:) Това му е краят на съюза! А, на бас!:)
 • 4 16:08  12.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай