1 252 2

Шиндзо Абе в България: Максимален натиск спрямо Пхенян

На 14 януари Абе ще се срещне с Бойко Борисов

Светослава Ингилизова

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви пред български медии, че е необходимо максимално да се засили натискът спрямо Северна Корея.

„Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите задължения по унищожаването на своя ядрен и ракетен арсенал така, че да гарантира неговото пълно и окончателно ликвидиране с възможен външен контрол над процеса“, отбеляза Абе.

„За да се принуди Северна Корея да измени своята политика е необходимо международната общност да постигне пълно съгласие и да наложи максимален натиск спрямо Северна Корея. Пхенян трябва сам да предложи воденето на диалог“, допълни той.

„Няма да се поддадем на заплахите на Северна Корея, но ни е необходимо внимателно да анализираме ситуацията, за да реагираме спокойно и хладнокръвно. В тясно сътрудничество с Европа и България, със силен натиск от цялата международна общност ще направя всичко възможно за разрешаването на проблема с ядрените и ракетните опити на Пхенян“, подчерта японският министър-председател.

На 14 януари Абе ще се срещне с българския си колега Бойко Борисов. Сред темите на преговорите са разширяването на търговско-икономическото партньорство между България и Япония с акцент върху увеличаването на българския износ, привличането на японски инвестиции и технологии.

България ще запознае японските специалисти с приоритетите на своето председателство в Съвета на ЕС и ще съобщи готовността си активно да работи над разширяването на стратегическото партньорство ЕС-Япония.

Шиндзо Абе е съпроводен от бизнес-делегация, съставена от представители на повече от 30 японски компании.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 14:40  14.01.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • кучето шаро
    Отговор
    2 19:17  14.01.18
    Да вземете един АЕЦ да ни построите .

Напиши коментар:


Публикувай