1 053 11

И Станишев скочи на БСП заради Истанбулската конвенция

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Светослава Ингилизова

"Истанбулската конвенция няма задължителен характер и излишно се политизира. Ние, от БСП, винаги сме защитавали жените и сме пазили семейните ценности", заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

По негови думи много по-важно е да има ефективност в действията, отколкото политическа декларативност. Левицата има готовност за промяна на законодателството с конкретни мерки и срещу насилието на жени. Той припомни решението на НС на БСП от вчера "домашното насилие" да бъде инкриминирано и да се инкриминира "преследването" като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице.

1 милион български жени са подложени на домашно насилие. Изключително учудена съм, че Корнелия Нинова не иска по-добра защита за тези 1 млн. българки. Това каза евродепутатът Ева Майдел на пресконференция в централата на ГЕРБ.

„Изключително ми е интересно като вицепрезидент на социнтерна тя (Деница Златева - бел. ред.) ще се срещне със своите колеги на следващото заседание и ще обясни позицията си, че като българка, представителка на втората по големина партия в България, не подкрепя по-добрата защита и превенцията на насилие над жени“, посочи Майдел.

„Изглежда, че Националният съвет на БСП и Корнелия Нинова отстояват едни позиции в Брюксел, преди месец на съвет на ПЕС БСП е подкрепила ратификацията на Конвенцията, няколко дни след това - в България казват, че няма да я подкрепят“, изтъкна Ева Майдел.

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев също не одобри решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция. В предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" Станишев припомни, че голяма част от европейските държави вече са ратифицирали Конвенцията:

"Аз съжалявам за това гласуване на Националния съвет, смятам това за политическа грешка и за знак. Вчера на излизане от Националния съвет видях една жена, която имаше сълзи в очите и тя каза: "Аз как ще погледна тези жени, от които миналата година събирахме подписи в подкрепа на конвенцията". И аз я разбирам."

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че се надява българските социалисти да послушат Сергей Станишев.

България


Още по темата

 • Дано БСП не е патриархална партия

  Дано БСП не е патриархална партия

  Никога не бих предположил, че България ще бъде първата европейска страна, която няма да ратифицира Истанбулската конвенция – Конвенция N 210 на ...
  19.01.2018
  999
  18

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината винаги боли
  Отговор
  1 17:09  14.01.18
  Ева Майдел(Паунова)Астра-Зенекова,ще помогне много на ГЕРБ (като техен представител в парламента на Европа)за по бързото интегриране на Българите в редовете на новите жители на бъдещето!!!!
 • 2 17:35  14.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  3 18:20  14.01.18
  Тоя тей да млъкне...
 • no name no face no number
  Отговор
  4 18:37  14.01.18
  Стига с тия жени бре аман. От какво могат да се оплачат тия крадли на всичко материално и духовно

 • 5 18:53  14.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  6 19:35  14.01.18
  Публикувано във факти.бг: 1 милион български жени са подложени на домашно насилие. Изключително учудена съм, че Корнелия Нинова не иска по-добра защита за тези 1 млн. българки. Това каза евродепутатът Ева Майдел на пресконференция в централата на ГЕРБ. „Изключително ми е интересно като вицепрезидент на социнтерна тя (Деница Златева - бел. ред.) ще се срещне със своите колеги на следващото заседание и ще обясни позицията си, че като българка, представителка на втората по големина партия в България, не подкрепя по-добрата защита и превенцията на насилие над жени“, посочи Майдел. Публикувано във факти.бг: „Изглежда, че Националният съвет на БСП и Корнелия Нинова отстояват едни позиции в Брюксел, преди месец на съвет на ПЕС БСП е подкрепила ратификацията на Конвенцията, няколко дни след това - в България казват, че няма да я подкрепят“, изтъкна Ева Майдел. От кога герберастката се е "загрижила" за облика на БСП? Публикувано във факти.бг: "Аз съжалявам за това гласуване на Националния съвет, смятам това за политическа грешка и за знак. Вчера на излизане от Националния съвет видях една жена, която имаше сълзи в очите и тя каза: "Аз как ще погледна тези жени, от които миналата година събирахме подписи в подкрепа на конвенцията". И аз я разбирам." А мъжът и, ще го погледнеш ли в очите? Трудно се заработват грантове, нали? Редно е БСП да изключи това създание от редиците си, ако е национално отговорна партия.
 • Пеньо
  Отговор
  7 21:05  14.01.18
  А какво да очакваме от един женчо,който се ожени за парясница с готово отгледано дете!!
 • гост46
  Отговор
  8 13:42  15.01.18
  Ами какво може да се очаква от човече с хомосексуално мислене
 • Анонимен
  Отговор
  9 18:11  15.01.18
  Май се мъчат да ни изкарат че всички българи си бият жените.
 • 10 23:02  16.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Стефан
  Отговор
  11 23:29  16.01.18
  Серго, благодари на партията , ДС, КГБ и другите които те направиха човек.

Напиши коментар:


Публикувай