952 1

Лекарите в "Пирогов" на нож срещу ръководството

Уволнението на доц. Стоян Сопотенски ли Ви е преструктурирането?

Константин Карагьозов

Лекари и сестри от спешния медицински институт "Пирогов" се обърнаха с отворено писмо към медиите и здравния министър Кирил Ананиев, провокирани от нестихващото високо напрежение между настоящето ръководство и персонала в най-голямата спешна болница в страната, продължаващо месеци наред.

"Поискахте и прекратихме 7-дневните протестни действия с исканата от нас оставка на проф. Балтов в края на 2017 г., до приключване на назначената от Вас проверка".

Медиците обаче искат да разберат какви са резултатите от проверката и удовлетворително ли е финансовото състояние на болницата. Интересуват се, дали е докладвано колко лекари и медицински сестри са напуснали през последните 10 месеца.

"Отидоха си професионалисти-пироговци с дългогодишен трудов стаж, цели структурни звена намериха работа в други здравни заведения. Останахме без невролози, без хирурзи, без лекари в Клиника по изгаряния", обясняват те.

"Докладът от проверката констатира, че болницата се нуждае от преструктуриране, но не чухме нищо за работата на ръководството", допълват лекарите и сестрите.

Те виждат опитите на ръководството на болницата да отклони вниманието за нередностите в управлението си, акцентирайки само и единствено върху заплащането на изработения от тях труд, което буди недоумението им, според тях, с цинизма си.

"Като създадоха директорска синдикална секция и извършиха преврат на действителната синдикална секция в "Пирогов". И се започна ловът на вещици начело с неудобните за тях синдикални лидери. В този смисъл истинското наказание за протестиращите е настоящето положение, в което работим. А работим като на война - и от медицинско естество и от открития реваншизъм на Директора", продължават служителите.

"В подкрепа на гореизложеното сме погнусени от последните действия на А. Балтов, а именно, решението му да уволни дисциплинарно един от протестиращите лидери на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" -Доц. Стоян Сопотенски, д.м., лекар с три специалности - обща хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина. Твърдо се обявяваме в защита на неправомерно уволнения дългогодишен пироговски хирург Доц. Стоян Сопотенски. Разговаряно е и е поискано "обяснение" и от други протестиращи, имаме сведения, че се подготвят още заповеди за уволнения", обясняват още медициските работници.

"Задаваме въпрос към г-н Министъра на Здравеопазването на Република България - дисциплинарно уволнение на водещ специалист, "уронил авторитета на болницата, организирайки протести", ли е преструктуриране. Считаме тази ситуация за вулгарна, продиктувана от изключителната некомпетентност на човек със завишено самочувствие, директор на болница, който си е вменил, че е над закона и незапознат с Кодекса на труда", допълват още те.

Заявяват, че са готови за протестни действия със същото искане - оставката на цялото ръководство на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пациент
    Отговор
    1 10:36  15.01.18
    Тази уникална болница трябва да работи спокойно и като швейцарски часовник . Пациент,клиент съм нееднократно на това медицинско учреждение и като такъв подкрепям спешното намиране на решение за нормализиране на обстановкта чрез медиация

Напиши коментар:


Публикувай