498 5

Румен Радев: Не сме доволни от стокообмена с Черна гора

Президентът се срещна с колегата си Филип Вуянович

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Президентът Румен Радев заяви, че нито той, нито държавният глава на Черна гора Филип Вуянович са доволни от нивото на двустранния стокообмен между двете страни. Това се случи на пресконференция след срещата по между им.

"За мен е удоволствие да бъда домакин на първи държавен глава от Западните Балкани. Тази визита е дълбоко символична. Показва много неща – че България оценява високо усилията, които Черна гора полага за своята евроинтеграция", каза още Радев.

"Приветстваме Черна гора за успехите, които бележи по пътя за своята европейска интеграция. Представлява добрия пример на Западните Балкани как една държава предприема дълбоки и сериозни реформи, как постига добро бъдеще и за себе си, и за своите съседи“, заяви Радев.

По думите му основният приоритет на Председателството на Съвета на ЕС е перспективата за интеграция на Западните Балкани. "Обединяваме се около позицията, че просперитет може да има само когато има сигурност и стабилност в нашия регион. Обсъдихме и много въпроси, касаещи нашите двустранни отношения.

Много важно за тези отношения е да имаме активен диалог на най-високо политическо ниво. Показваме с вашата визита и много важна особеност на цялата организация на нашето председателство и приоритетната тема за Западните Балкани. Много важна е комуникацията, която върви“, допълни Радев, цитиран от "Канал 3".

Според него още по-важно е, че темата за Западните Балкани води до повишаване на комуникацията между държавите от региона.

"И двамата не сме доволни от нивото на двустранния стокообмен. Той може да бъде по-голям. Ще работим за свързаността на региона. Важно е за нас нашите граждани да могат да пътуват по-добре, по-често и по-свободно. Оттук ще се засилят и в контакти, касаещи инвестиции, бизнес, образование, култура“, каза още Румен Радев.

Черногорският му колега Филип Вуянович изрази задоволството си, че България постави евроинтеграцията на Западните Балкани като важна точка в дневния ред на ЕС.

"Радва ме, че България успя да издейства в комуникацията си с Брюксел ясни цели на това председателство", каза на пресконференцията президентът на Черна гора Филип Вуянович след срещата си с Румен Радев.

"Близките ни отношения могат да са пример за региона. Тези взаимоотношения трябва да се пренесат и в икономическата сфера. Това са първите работни дни на България като председател на Съвета на ЕС.

За Черна гора, а вярвам и за останалите държави от Западните Балкани, е възможно максимално да интензивират действията си по отношение на интеграцията. Радва ме това, че България успя да издейства в комуникацията си с Брюксел ясни цели на това председателство и много ясни стъпки“, заяви Вуянович.

По думите му целта на председателството е да се укрепи, ускори и да се направи видима европейската интеграция и нейния успешен край. Според него Брекзит няма да забави календара на присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС. Той уточни, че ще продължи бюджетната подкрепа за Западните Балкани.

България


Още по темата

 • Радев е "за" Южния газов коридор

  Радев е "за" Южния газов коридор

  Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна ...
  9.01.2018
  1 087
  27

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бате Б
  Отговор
  1 13:48  15.01.18
  То ако не е Бате Бойко да раздвижи стокообмена и да напълни гушите по веригата .... че си седиме е така

  Коментиран от #3

 • Вуянович
  Отговор
  2 13:52  15.01.18
  А кой беше Радев !!!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 13:53  15.01.18

  До коментар #1 от "Бате Б":

  Инак Радев хубаво говори ама файда няма, аз също мога да ги кажа същите теа работи ама ако няма действие няма смисъл да се бъбри
 • Русенец
  Отговор
  4 14:01  15.01.18
  Докато изпълняваме американски и ЕС поръчки, няма как да вдигнем стокооборота. Икономиката е подвластна на икономическия интерес, а не на нечии прищевки. Даже утре всички тези Западни Балкани да влязат в ЕС, то няма да имат стокооборот с БГ, а с Германия и много вероятно с износа си и с ниските си цени и високото качество на селскостопанските продукти да ни изместят в ЕС.
 • И ЧЕРНА ГОРА СЕ СТРЕСНА
  Отговор
  5 17:39  15.01.18
  ЗАБРАНИ ВХОДА ЗА БЪЛГАРИ - ДЪРВАРИ !

Напиши коментар:


Публикувай