729 3

Василица празнуваха в Пловдив

Венцислав Михайлов

По повод Василица, новогодишният празник на ромите, за поредна година на гости на инж.Ральо Ралев в район „Северен” дойдоха ученици от ОУ „Панайот Волов”, за да поздравят него и служителите му и да го сурвакат за здраве и късмет.

Инициативата е традиционна и е подкрепяна от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Гостуващите при кмета ученици бяха с красиви пъстри носии, а в ръцете си всички държаха ръчно изработени сурвачки и подаръци за домакините.

Със стихове и песни те показаха как се празнува ромската Нова година, а наричанията им бяха за много здраве, успехи и късмет. Банго Васил, припомниха децата, има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, а на децата раздава подаръци. Затова на Василица сутринта ромските деца обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, плодородие и благополучие. Вярва се, че от тяхната благословия зависят щастието и късметът.

Трогателно внимание към кмета и служителите му учениците засвидетелстваха и с изработените лично от тях сувенири. Най-много емоции предизвика моментът, когато трябваше да бъде сурвакан кметът – личеше, че гостите имат желание до един да се включат в този радостен ритуал. Искрено развълнуван, и самият кмет на района сърдечно благодари за изненадата и подаръците на учениците и учителите, раздаде им лакомства и им пожела техният закрилник да ги вдъхновява за добри дела, за успех в учението, за здраве и късмет.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Грозен
  Отговор
  1 21:35  15.01.18
  Аман с тия цигани:
 • Реалист
  Отговор
  2 22:23  15.01.18
  Да са живи и здрави, че те са нашата надежда и бъдеще :).
 • 3 06:31  16.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай