705 2

Министерството на туризма заличава туроператори

Ще бъдат засегнати компании от София, Пловдив и Бургас

Венцислав Михайлов

Министерството на туризма започва процедура по прекратяване на регистрацията и заличаване от НТР на общо 118 дружества, регистрирани като туроператори.

Причините за заличаването от Националния туристически регистър са основно две, се посочва от пресцентърът на ведомството.

Едната е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност.

Другият основен мотив е, че дружеството не е получило удостоверението си за регистрация в регламентирания срок в Закона за туризма. Ако такова удостоверение не е налично, компанията няма право да изпълнява туроператорска и турагентска дейност.

Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.

Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в София, Пловдив и Бургас.

През миналата година общо издадените заповеди за прекратяване на дейността по искане на туроператора са 7, от тях 6 са постъпили само през декември.

През 2016 г. двама туроператори са прекратили дейността си, като по тяхно искане са издадени заповеди за прекратяване на регистрацията им като туроператори.

Общо регистрираните туроператори и туристически агенции в Националния туристически регистър са 3 311.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дид
  Отговор
  1 09:17  16.01.18
  Ама то не е само да се представи един лист хартия,ами тази застраховка да отговаря и на изискванията,като за мен лимитът не трябва да е по малък от 500 хиляди!Ако един туроператор не прави 40-50 хиляди оборот на месец той просто не може да съществува!Всичко останало е бла бла бла и заблуда ,че нещо се върши!!!
 • Бай Курти
  Отговор
  2 11:46  16.01.18
  Министерството на туризма може да направи едно просто действие,за да няма после измамени,а то е да накара туроператорите и турагентите да предоставят месечно справка със сключените договори.Това ще изсветли истинските приходи и по този начин пък ще се правят застраховки ,които покриват пълния размер на вредите,които евентуално биха нанесени при фалит.С тези мерки до момента едно голямо нищо.

Напиши коментар:


Публикувай