677 1

6 медала за учениците ни от Жаутиковска олимпиада

Състезанието по математика, информатика и физика е сред най-престижните в света

6 медала за учениците ни от Жаутиковска олимпиада
Константин Карагьозов

1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала спечелиха учениците от Софийската математическа гимназия от XIV Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика. Тя се проведе в периода 10 – 15 януари 2018 г. в Алмати, Казахстан. В олимпиадата участваха 482 състезатели, разпределени в 72 отбора от 15 държави.

Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини. В олимпиадата се допускат до участие отбори на специализирани училища и школи от цял свят.

Състезанието се проведе в два състезателни дни и беше оценявано от компетентно международно жури. Нивото на задачите беше изключително високо, такова че може да се сравни с нивото на Международните олимпиади по съответните дисциплини.

България бе представена от 5 отбора: Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – Бургас, Първа частна математическа гимназия – София и Школа „А&Б” – Шумен.

Индивидуални медали:

В раздел „Математика” Кирил Бангачев и Борислав Антов се завръщат със сребърни медали, а Калоян Алексиев – с бронзов медал.

В раздел „Информатика” Виктор Терзиев завоюва златен медал, а Илия Божинов – бронзов медал.

В раздел „Физика” Георги Александров се завръща със сребърен медал.

В отборната надпревара Софийска математическа гимназия завоюва трета награда.

Ръководители на отбора ни са учителите: Румяна Караджова, Петя Тодорова и Васил Тинчев. Всички български състезатели се представиха традиционно на високо ниво и предизвикаха заслужено уважение сред останалите участници в олимпиадата. Отборът ни се прибира днес на летище София с полет от Истанбул в 15:05 ч.

Казахстан


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Браво
    Отговор
    1 09:42  16.01.18
    Браво-догодина двойно повече победители да имаме...

Напиши коментар:


Публикувай