1 352 8

Изпращат 35-ия контингент в Афганистан

158 военнослужещи от българската армия заминават на международна мисия на НАТО

Константин Карагьозов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в тържествена церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Военният ритуал ще се проведе от 11.30 часа на площад "Свобода" в град Смолян.

Непосредствената подготовка, изпити и сертификация са проведени в 101-ви алпийски полк в Смолян, откъдето е и основната част от 35-ия контингент на Въоръжените сили.

Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.

На ритуала по изпращането ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и представители на местната власт.

Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кво
  Отговор
  1 10:52  16.01.18
  И кво ше правът там ? Като кви се явяват ?

  Коментиран от #2

 • Патето Яки
  Отговор
  2 11:03  16.01.18

  До коментар #1 от "Кво":

  Като добре платени(с нашите данъци) теляци и пазачи.
 • Дедо Грую
  Отговор
  3 11:51  16.01.18
  Само това ни трябва. Гладен ляга ама си угажда. Под гола мишница гайда стиска, на гол задник сабя препасва.
 • Ross37
  Отговор
  4 11:53  16.01.18
  Малииийй какви само названия - 101-ви алпийски полк в Смолян !!!?? Аз досега да не съм знаел,че гр.Смолян се намирал в Алпите а самите Алпи в България !!!!!! И какво там "решително" ще подкрепят !!!??? Българските интереси !!!!??? Въпреки ,че съм от толкова време в чужбина и все пак се имам за българин ,аз лично нямам никакви интереси там. Добре поне,че не плащам данъци там та да издържам пушечно месо за американски интереси .

 • ААА ША ПЛАЩА И ТУЙ БГ. НАРОДЕЦА
  Отговор
  5 12:12  16.01.18
  ЗА ЧУЖД ГОВЕДАРСКИ КЕФ.
 • Тия нямат капка А в главите си.
  Отговор
  6 19:05  16.01.18
  Ще берът ядове. Добре че попа ги опя .
 • Мре се за свой народ и дом
  Отговор
  7 19:09  16.01.18
  А те за ? За САЩ . Там ще си пият уиски с лед, а нащите с крака напред. ГРЕНО, МНОГО ГРЕШНО, ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ЧУЖДА СМЕТКА ДА СЕ АБИТЕ ! ЩОМ ВИЕ СЕ НЕЖАЛИТЕ, КАК НИЕ ДА ВИ ЖАЛИМЕ ?
 • ТУЙ ЩРАФ БАТ ЛИ Е ?
  Отговор
  8 19:48  16.01.18
  ИЛИ СА ПОМИЛВАНИ КРИМИНАЛИ ОТ ЗАТВОРА. СЪС ТЯХ ЩЕ Е И ДОКТОР КРЪСТЬО КАМЕНОВ. КАКВА РАБОТА ИМАМЕ В ЧУЖДА ДЪРЖАВА ? НЯКОЙ ОТ АФГАНИСТАН ДА НИ Е МОЛИЛ ЗА ПОМОЩ ? НЕ Е НА ДОБРЕ.

Напиши коментар:


Публикувай