631 1

НЕК - способна да съхранява оборудването на АЕЦ "Белене"

Компанията може да изпълни необходимите действия и има необходимия финансов и човешки ресурс

НЕК - способна да съхранява оборудването на АЕЦ "Белене"
Константин Карагьозов

Националната електрическа компания (НЕК) има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов пред БНР.

По думите му, експертите от ядрения регулатор са направили и някои препоръки към НЕК. Те са за подобряване на организационната структура и на процедурите, с които се управлява процесът.

НЕК може да изпълни необходимите действия и има необходимия финансов и човешки ресурс. Оборудването се съхранява на площадката в "Белене". Стриктно се изпълняват препоръките, дадени от производителя на ядрените съоръжения, обясни Костов.

"Въпреки, че оценката за техническия проект на АЕЦ "Белене" е завършена, трябва да бъде направен анализ на съответствието с новите изисквания за ядрена безопасност", допълни Лъчезар Костов.

"Проектът "Белене" премина стрес тестове. Проектът се одобряваше след аварията във "Фукушима". Той е един от малкото, на мен не ми е известен друг нов проект да е минал стрес тестове по онова време", поясни председателят на АЯР.

"Екип на Международната агенция по атомна енергия провери резултатите от стрес тестовете и практически те бяха одобрени. Не очакваме някакви проблеми при този сравнителен анализ, но все пак той трябва да бъде направен", заключи Костов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 09:56  19.01.18
    Вместо да го съхраняват не е ли по добре да бъде изградена централата ? Разбра се, че ЕС не иска да я строим, а в същото време в други държави усилено са строят атомни централи ! ВСИЧКО Е В РЪЦЕТЕ НА НАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ !!! За 28 години не една а 5 можеше да построим !!!

Напиши коментар:


Публикувай