574 10

Фандъкова: Трябва да приемем план за туризъм на Витоша час по-скоро

Кметът на София също е на мнение, че основна причина за мръсния въздух в столицата е отоплението на твърдо гориво

Фандъкова: Трябва да приемем план за туризъм на Витоша час по-скоро
Константин Карагьозов

146 машини почистваха снега на терен през нощта, почистени са спирките на градския транспорт, както и основните трасета и булеварди. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на БНТ.

"Темата "Витоша" се дебатира непрекъснато, директен ангажимент на общината е автобусният транспорт. Следващата седмица ще бъдат увеличени колите по линия 66, която е до хижа "Алеко". Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната част на лифта, която ще извозва хората, ако има опашка на лифта", съобщи Фандъкова.

Тя каза още, че е възложила да бъде създадена междуведомствена група, която да се включи в проверките за необходимостта от ремонти на лифтове.

"Големият дебат е за реконструкция и нови лифтови съоръжения. През последните няколко дни се прави всичко възможно да се политизира темата. През 2007 Столичният общински съвет взима решение за приватизация на общинското дружество "Въжени линии", за да може да се приватизира от частен собственик. Още през 2006 г. в списък за приватизация на общински дружества се включва и дружеството "Въжени линии", каза тя и допълни, че хора, които са участвали в решението за приватизация на "Въжени линии" сега зоват "Да върнем Витоша на софиянци".

"Групата на ДСБ е гласувала единодушно. Но в условията, които се гласуват, не се казва, че съоръженията трябва да работят. Там има две условия - да се изплатят задълженията на дружеството и да се запази дейността на съоръженията. Апелират да се развали договорът, всеки юрист, който ми даде условия, който се изпълнява...да даде аргументирано предложение. Правени са 11 проверки от Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол", изтъкна още Фандъкова.

При всяко ново правителство правя срещи с министрите, които имат отношение по темата. Витоша е национален парк, собственост на държавата. Фандъкова изтъкна, че Витоша трябва да има възможност както за зимен, така и за летен туризъм, без да има друго строителство, освен на спортни съоръжения. Този план трябва да се приеме час по-скоро, призова кметът на София.

По думите ѝ най-големият проблем за замърсяването на въздуха е отоплението на твърдо гориво. Развитие на газопреносната и топлофикационната мрежа е дългосрочното решение. Столичната община работи интензивно, инвестираме в проекти, които да решават трайно - подобряване на градски транспорт, подмяната на отоплителните инсталации в общинските сгради, развитие на зелената система, в проекта за бюджет сме заложили повече миене и почистване на улиците, допълни Фандъкова.

Работи се за въвеждането на "Зелен билет", който да важи в дните при сериозно замърсяване на чистотата на въздуха.

Предстои закупуването на 20 електробуса, първите, които ще се движат по софийските улици. За последните 3 години са подменени над 50% от старите автобуси.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хайл
  Отговор
  1 11:39  16.01.18
  Цеко Минев не дава! Ако Витоша работи,богатите "столичани" ще се качват с лифта направо от града,вместо да бъхтят по задръстванията до Банско и там пак на опашки за лифта...и да му пълнят хотелите... Фандъкова и тя се излага за пореден път...
 • мма
  Отговор
  2 13:05  16.01.18
  Ако на времето бяхме станали домакин на една зимна олипиада,а имаше такъв шанс по Тошово време с президент на БОК Иван Славков,Банскялии нямаше да го имат и този лифт.Имаха само един умрял влек на една писта на която се возеха местните селяндури.Няма по удобно,лесно достъпно и хубаво място в България от Витоша за отдих,туризъм и спорт.Не напразно Алеко Константинов я е възпял в своите творби!
 • гого
  Отговор
  3 13:23  16.01.18
  Какво пелтечи тая даскалица това трябва друго трябва направете го нали вие управлявате .Стига с тия мутренски номера.
 • Планинар
  Отговор
  4 16:37  16.01.18
  Решението за Витоша е много просто. Подменят се старите съоръжения с нови и капацитета на планината се използва на макс. Инфраструктурата е перфектна и е проектирана от австрийски инженери. Няма никакви пречки за подмяната на съществуващите съоръжения. Това, че някакъв "умник" е решил с парите на данъкоплатеца да прави гондоли от Княжево до Офелиите и от Драгалевци до Черни връх,като за тези безсмислици увеличи многократно и картите и обезобрази планината е негов проблем. И ако българина му позволи да го направи, значи наистина заслужава съдбата си. Тази неприятна жена и също толкова неприятният премиер със сигурност ще направят всичко възможно да заграбят максимално заедно с тяхното копие-председателят на БФС.

 • Планинар
  Отговор
  5 16:46  16.01.18
  За да спортувам в България, бих искал по евтини карти и по скъп алкохол в курортите,защото тая сган,която си мисли че кара ски или сноуборд ми дразни окото. Ясно е че никой не кара в изсечените просеки и построените лифтове в горите на Банско,най малкото защото там няма сняг. Лифта, който дава достъп обаче до невероятен алпийски склон там (академик) стои затворен. Относно лифтовете Симеоново,Драгалевци и Княжево,те биха осигурили прекрасни условия за планинско колоездене без да стигат до Офелиите или Черни връх.Единствено Драгалевци се ползва за това, когато работи. Ама какво ли коментирам , като всичко е ясно
 • Гост
  Отговор
  6 16:53  16.01.18
  пак тоя мавър костов излиза на преден план....не било упоменато видиш ли,че съоръженията трябва да работят. Според мен щетите от него са по големи от виденовите
 • 7 21:01  16.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • неутрален
  Отговор
  8 13:06  18.01.18
  Ало другарката, не се ли усещаш колко глупости говориш и тичаш след събитията. Като се разшуми по някой проблем ти "започваш" да "вземаш" мерки. Десет години проспани и пълни с кражби. Нищо не правиш и не предприемаш, тъй като те е много страх да се изправиш срещу рещението и концесията на Витоша, тъй като то ЛИЧНО е ПОДПИСАНО от ТИКВАТА КАТО КМЕТ НА СОФИЯ. Същото нещо е и със неправилната заменка на терена в Стрелбище, съдето е спряно строителството на небостъргача. Тази заменка неправомерно е подписана пак от бившия кмет Б.Б. и още колко много престъпления от негово време- кметуването , а и сега?
 • Кърк патрик от звездолета
  Отговор
  9 00:41  19.01.18
  Да ама не инак кръчмите с 10 пари тараторче и 5 пари филия хлеб у банското ше умрат
 • Питащ
  Отговор
  10 07:58  31.01.18
  Добре де, след толкова въпроси в коментарите ... нали все пак гласувате за кмет, или пак излиза, че 80% казват "не", а резултата е "да" :) ?

Напиши коментар:


Публикувай