533 2

Върховният съд отмени лимитите на болниците

52 милиона лева не са платени и до момента

Стефанаки Йоанис

Върховният административен съд обяви за нищожно решение на Надзорния съвет на Здравната каса от 2015 г., с което бяха определени лимитите на лечебните заведения

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според Центъра за защита правата в здравеопзването заради лимитите касата е удържала 52 милиона лева на болниците, които не са платени и до момента.

В същото време, здравният министър се среща с директорите на областните болници в страната. От сдружението им съобщиха пред БНТ, че ще обсъдят с Кирил Ананиев възможностите за допълнително финансиране и мерки за справяне с недостига на лекари и медицински сестри.

Вчера медиците от 23 общински болници спряха работа за един час, протестирайки под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване".

Лекарите настояха за адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване от тежкото му финансово състояние - 30 млн. лева целева субсидия от републиканския бюджет.

Те искат и спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина и коригиране на цените на клиничните пътеки с поне 30%. Така ще се компенсира трикратното увеличение на минималната работна заплата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Юбряяяяяя
    Отговор
    1 00:35  17.01.18
    Ужким отменени но кретените от здравната каса казват друго... Даже и чалгарчето от Уйчиндол се хвана за голата тиква!
  • 2 04:46  17.01.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай