Last news in Fakti

16 Януари, 2018 18:12 1 868 15

Похарчиха 630 милиона, а въздухът сега е 5 пъти по-мръсен

  • въздух-
  • калоян паргов-
  • столична община

Безхаберието и отказът на управляващите в общината години наред да вземат мерки са причина за мръсния въздух в София, категоричен е общинският съветник от БСП Иван Таков

В периода 2011-2014 година Столична община е похарчила 630 милиона лева за справяне с фините прахови частици, а въздухът сега в София е 5 пъти по-мръсен. Такъв е резултатът от одита на Сметната палата през 2017-а. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

"От май миналата година има нова Стратегия, в която са заложени три основни мерки - всеки месец миене на улици и канавки в София, но цяла София, а не в някои райони по 2-3 пъти, а в други - нито веднъж. Освен това управляващите в СО най-накрая разбраха, че трябва да се откажат да купуват дизелови автобуси за градския транспорт. Третата мярка е свързана с поставяне на началото на справяне с отоплението на твърдо гориво, което е един от най-големите замърсители на въздуха. Истината обаче е, че тези мерки са прекалено закъснели. И те не решават проблема генерално, а опитват да се справят с резултата от проблема", каза той.

Според Калоян Паргов не само Столична община, но и държавата трябва да има социална екологична политика. Освен това, трябва да бъде осигурен строг контрол и тежки санкции за нарушителите на правилата, свързани с чистотата на въздуха.

"Очевидно е, че струва много скъпо да живеем в чист и зелен град, коментира той. - И метрото само не е достатъчно, за да осигури чистотата на въздуха. Мисля, че трябва да бъде създаден фонд за помощ на семействата, които не могат да си позволят екопелети за отопление".

В Сутрешния блок на bTV общинският съветник от групата на БСП Иван Таков, който е и член на Комисията по Опазване на околната среда, земеделие и гори, пък заяви, че замърсяването на въздуха в София не се дължи на климатичните условия.

"Управляващите в СО се опитват да се оправдаят с тях, но причината за мръсния въздух в града ни са безхаберието и отказът години наред да бъдат взети мерки, каза той. - Стигнахме дотам, че преди няколко дни виждахме това, което дишаме. А само до преди 7 месеца управляващите в СО отричаха изобщо да има проблем".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Стефчо

    6 22 Отговор
    Ако въведат забрана на по-стари от 6 години коли въздуха дъ'л ше е по чист в града

    Коментиран от #3

  • 2 Аве Фюрер

    29 3 Отговор
    Какво по-хубаво от това да гониш вятър и прах ,а пък и милиони за усвояване да ти дават за това . Е на това му се вика пладнешки обир с помощта на обраните за да не викат много . Хванете ги изметете в тая община , и без това всички са смет от тук от там .
  • 3 граничарче

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Стефчо":

    Нема да е по-чист.Други са проблемите,ма на крадците ооо пардон управниците така им е изгодно.Дреме им за софийския въздух и не само за въздуха де.
  • 4 КЪДЕ СА НАГЛИТЕ

    8 3 Отговор
    Пуснете тези момчета да прочистят въздуха от въздухаре .
  • 5 скъп ток

    26 1 Отговор
    Ако тези милиони ги бяха раздали като енергийни помощи на бедните, те щяха да се топлят с климатици вместо с кюмюр. И въздухът щеше да е много по-чист!

    Коментиран от #10

  • 6 Българин

    25 3 Отговор
    А нямат ли вина за това и самолетите излитащи и кацащи от София.Никой нищо не споменава за това с колко е се е увеличил въздушния трафик или с това ще засегнат някои интереси.
  • 7 Хахо

    22 3 Отговор
    Едно е ясно-милиони се крадат в София по линия на "гонене на вятър и прах".И тези милиони са от милиардите които София присвоява нагло от републиканския бюджет.Защото за живеещите в София,България е само София.Няма пари за домове за сираци,няма пари за безплатно образование,няма пари за общински болници в провинцията,няма пари за тунели под Шипка и Петрохан.Само..Боклуци.
  • 8 Българин

    11 3 Отговор
    И да добавя каквото и да се направи все пак се намира в котловина.
  • 9 Гого

    14 1 Отговор
    Кво ме интересува за селяните и техните деца който живеят в гетото София тровят се в собствените си газове.
  • 10 Истината винаги боли

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "скъп ток":

    Верващ ли си,социално слабите да се отопляват на климатици.Виж в махалите,каква пайжина е от кабели,с който се краде ток!!Парите за помощи ще се умножат във още повече,чакащи на помощи!!!
  • 11 Патриот

    11 1 Отговор
    Значи трябват още повече пари.
    Ако се реши проблема от къде ще се смучат пари?
    Само от обществените поръчки и "сините зони" не става.
  • 12 Българин

    11 0 Отговор
    Аз като гражданин на тази държава не мога да разбера като се изхарчат едни пари за чист въздух да не би тези пари да отидат за филтри които да го пречистят!!!
  • 13 Ясновидка

    7 0 Отговор
    София се пренасели, огради се с бетонни блокове в южните, източните и западни квартали, които възпрепятстват естествената циркулация на въздуха. Увеличи се неимоверно трафика на автомобили поради високата цена на билетите за градския транспорт. Позволи на нейната територия да възникнат гета от придошли от провинцията малцинства, които се отплават с дърва, дървени дограми,които масово се подменят и изхвърлят, с други горими отпадъци и София се задуши. То тук нататък чистотата на въздуха в столицата е невъзможна. Това, което ще направят управниците на града е да въведат някакъв данък "чист въздух" от който да се облагодетелстват допълнително.
  • 14 Гост

    4 0 Отговор
    аха, т.е по новата стратегия от МАЙ месец миналата година НЕ са измили нашата улица. То като се замисля за 25 години не съм виждал да я мият и от сняг не я чистят, но пък данъка си го получавам в ранните дни на Януари.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове