5 263 22

18 януари 1985 г. Възродителният процес

Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти

18 януари 1985 г. Възродителният процес

На 18 януари 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път са говори за „Възродителен процес“.

На 10 декември 1984 г. със заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население”. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Най-напред са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг, а после и в Североизточна България, където евентуалните „провокатори” били вече арестувани или мобилизирани за военно обучение. Повтаря се вече отработеният с помаците сценарий: селищата биват блокирани от силите на реда (милиция, войски на МВР, гранични войски) и сплашвани със стрелба във въздуха, вкарват се танкове и бронетранспортьори. Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти: за изключително краткия период на кампанията са сменени личните документи на над 800 000 души. Също като при помаците, не са забравени и имената на покойните роднини, а на места биват унищожени мюсюлманските гробища.

Още в самото начало на „Възродителния процес” се стига до сблъсъци и жертви. Най-масови протести се организират в Бенковски, Кърджали, Момчилград, село Груево (Момчилградско), Джебел, Крумовград и др., като навсякъде са разпръснати с въоръжена сила. В Ябланово (Котленско) местните блокират пътищата към селото, което е превзето впоследствие с танкове. Сблъсъци има и в Търговищко и Шуменско. Броят на ранените остава неясен, както и на убитите: 7 етнически турци, според участвали в кампанията „възродители”, 24 само в Югоизточна България, според сведения на ДПС. Мнозина умират по-късно от нанесените им побои, хиляди са изпратени в лагери и затвори, цели семейства са интернирани.

Вероятно за пръв път изразът „възродителен процес” е официално използван от секретаря на ЦК на БКП и бъдещ министър-председател Георги Атанасов в доклад, изнесен на съвещание на партийно-държавния връх от 18 януари 1985 г. Кампанията е видяна като „исторически акт, с който се заличава последният белег на турското робство върху снагата на нашия народ”, а самото преименуване е оруеловски наречено „възстановяване на българските имена”. Същевременно се българизират последните две периодически издания на турски, спират се радиопредаванията на същия език, продължава премахването на турски топоними и т.н. Ако обаче преименуването на помаците от началото на 70-те е успешно скрито от международната общност, „възродителният процес” не остава без отглас. Ситуацията особено се усложнява от факта, че в случая съществува и съседна „държава-майка”.

Втората половина на 80-те години е време на истинска дипломатическа и пропагандна война между София и Анкара, макар и двустранните отношения да не се прекъсват. Двете държави не изпускат възможност за заклеймяване на съседа на международни форуми като ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, и пред съюзниците си от Варшавския договор, съответно от НАТО. Докато Турция критикува бруталното нарушаване на основни човешки права в България, последната се позовава на проблема с кюрдите, инвазията в Кипър, арменския геноцид и др.

Все до 1989 г. Живковото ръководство очаква външнополитическата ситуация да се успокои, позовавайки се на деликатната позиция на Турция около кюрдската съпротива. Но в конфронтацията се включват и западните медии и правозащитни организации, които разгласяват потъпкването на правата на турското население в България. На всичкото отгоре и Съветският съюз е резервиран, особено след предприетата от Михаил Горбачов „перестройка”. Отношенията с Турция не се нормализират дори след подписването с тази цел на двустранен протокол в Белград (23 февруари 1988 г.). Нещо повече: изостря се и вътрешнополитическият контекст, тъй като новопроизведените „граждани с възстановени имена” не приемат тезата за българското си потекло. В периода 1985-1989 г. са разкрити десетки нелегални съпротивителни групи на етнически турци. Около 100 души са арестувани като членове на тайната организация „Дългата зима”, а след това – още 200 активисти на Турско националноосвободително движение в България.

Към началото на 1989 г. българските партийно-държавни ръководители започват да си дават сметка, че „Възродителният процес” е изправен пред провал. Въпреки всички мероприятия, говоренето на турски език на обществени места не спира и дори става демонстративно, „българите с възстановени имена” използват вместо тях рождените си, продължава носенето на обичайното мюсюлманско облекло и честването на религиозни празници и ритуали.

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 спомени

  56 18 Отговор
  Бай Тошо трябваше да го направи това постепенно още от 56 та нататък.Който се роди в България си избира българско име и си го пише в паспорта.Но както винаги комунистите правят глупости.Караха насила хората да се пишат македонци а сега ще се чудим как да им обясняваме че такова чудо няма. Даваха предимство на тъпи фесове да учат а българите оставаха заради тях извън ВУЗ овете.После същите тези изучени екземпляри плюеха срещу България. Тези плювачи не знаят че ако им бяхме приложили мерките които Турция приложи на арменци и българи помен нямаше да има от тях.Но така е като проявяваш толерантност към субекти които хабер си нямат от света и живеят в 15 век.
 • 2 Random

  35 16 Отговор
  Трябва пак!
 • 3 гощо

  38 9 Отговор
  2-ра серия трябва! Ма много продажни предатели има вече! За дребни монети си дават задника!
 • 4 Реалист

  20 11 Отговор
  Щом БКП не успя да затрие турците скоро ние ще станем турци :)))

  Коментиран от #20

 • 5 толераст

  18 3 Отговор
  БКП както всичко така и това го изврати.След освобождението /1878г./ периодично имало изселнически кампании /1904,1922,1936-37,1951,1960,1978/.Добре би било да се работи в това направление систематично и "културно",но няма и е нямало дипломация.Иначе, държавата "майка" ги ползва тези хора за манипулиране, държавата "мащеха" инвестира в обучението им и не трябва да ги губи като "матрял"-сега уж няма раб.ръка ит.н.Тук лъжепатриотите "ръкопляскат" обаче като бягат децата ни на запад/за там може,нали?/.Политиците да обърнат внимание-защо са "живи" селата с етнически "други" българи-ремонтират се къщи,има училища!Тем подобни анализатори може да имат отговор,даже закъсняват!
 • 6 толераст

  17 7 Отговор
  Снимките са от по-късното извращение на БКП-от 1989 г.Не се казва най-важното-БКП организират изселването!Предварително се раздават по къщите заявленията и се правят списъци за колоните с автомобили.Всичко е с организиран натиск.С цел да се затрудни Турция-за 2-3 месеца се изсипват 0,5млн. оттатък/всички тези хора до вчера са работили на 100% за България,тогава няма безработни,лекари,учители,професионалисти/.БКП ги гони, взема им покъщина и животни на безценица или безпари-цял живот спестявано заминава за месец-два."Мащехата" ги взема наготово,без да е инвестирала в тях, даже казват, че в тамошната Тракия/ хората са по-бели и работливи.Между другото, върнаха се мързеливите!.Направете аналогия и с историята за "братята" македонци-пак БКП ги отлъчи от България!

  Коментиран от #9


 • 7 толераст

  20 4 Отговор
  Безсмислено е да ги обвиняваме тези хора за каквото и да е сега!Най-малко, че не обичат България и подобно. Който е в България, ремонтира и стяга дома си, учи децата си тук, работи - това е патриот. Ако споделяш несгодите с останалите тук, участваш в обществения живот, не значи ли, че вярваш в бъдещото на Родината.
 • 8 гробар

  19 9 Отговор
  Те това тогава е било ДЪРЖАВА,сега не ми се говори....
 • 9 чалма тв

  10 2 Отговор

  До коментар #6 от "толераст":

  Това ми харесва " Между другото, върнаха се мързеливите!" и трябва да добавим и с повече тен. А какви са останаха ,да не говорим...
 • 10 соросоидни кърлежи

  21 9 Отговор
  Защо са си върнали? нали там е исляма, свобода,демокрация, имате си ваши имена.Когато турците изгониха българи от български земи през 20век, колко ги заклаха ? за какви 7човека говорите, тук убитите българи са стотици хиляди... Кой от българите се върнал обратно в Турция,защо не се говори за това. Къде са обезщетения за имоти? Каква е тази свободия и толерантност към други,защо да сме добри към тях, кажете една причина, само без общи приказки,примерно защото сме демократи...и либерали...
 • 11 пак ли

  16 4 Отговор
  Никой не ги обвинява обикновените хора, говорим за политиката на Турция, враждебна към България. Още Черчил е казал "Нямаме приятели, имаме интереси". А за тер.актове в България от тур.служби? някой да каже една дума...
 • 12 дуло

  22 6 Отговор
  в Турция могат да колят и бесят българи,кюрди,арменци и др., тук само за едни имена се надигна вой до небесата. Имената се сменят ,такава е практиката в Европа и Америка, ще носиш имена които ще изговарят местните по лесно, без излишни глупости и приставки...
 • 13 ЕХА

  7 3 Отговор
  Белгийски родители сменят имената на децата си, наречени Джихад
 • 14 Слот

  18 3 Отговор
  Атентата на гара Буново от терористичната организация на Доган преди да бъде заловен и вербуван от ДС- 5 жертви от които 2 деца и 1 жена, като има още 9 ранени с 2 деца. Турския геноцид над българите от беломорска Тракия в началото на 20-ти Век с откраднати земи, къщи и имущество се равнява на ХИЛЯДИ избит и изнасилени по най-жесток начин, като десетки от жертивте са изтезавани публично умишлено- драни живи и набивани на кол в 20-ти Век... За зверствата и заграбването на имуществото, съответно изселването поради никаква алтернатива на българското население няма ни вопъл ни стон от турска страна... няма обезщетения. Статистиката за "възродителния процес" в уикипедия и на други места е умишлено манипулирана, като най-нагло жертвите от терористичните атентати на турските терористични групировки са сложени към общите жертви на процеса заблуждавайки незапознатия с темата човек. Изобщо помията и срутването на държавността след 89-та година тече с пълна сила основно от турска страна с главно действащо лице Доган и неговата клика.
 • 15 kick

  15 5 Отговор
  Точно 88г. бях войник във вътрешни войски в Нови Пазар, от там започва делиормана! Какво сме ги правили фесовете...денонощно яко бой, че много крадяха от ТКЗС-тата и палеха умишлено продукция. Който знае какво беше вътршни войски може да се досети какво се получаваше!

  Коментиран от #16, #17

 • 16 бачо мачо

  8 5 Отговор

  До коментар #15 от "kick":

  Това бяха червените барети - пълни изроди, имаше няколко такива поделения, и сега трябва да има!
 • 17 Родолюбец

  4 1 Отговор

  До коментар #15 от "kick":

  Затова сега съдбата ви бие така жестоко, и България е в такъв хал, жалко.
 • 18 Един българин

  3 0 Отговор
  Наскоро четох, че още не били забравили тогавашните събития ... е и аз не съм забравил "съжителството", Батак, разорението на тракийските българи, Буново и още ред други неща. В новата история на България има няколко екскурзии в посока Турция преминали без рев, сълзи и каквито и да е било драми. С какво тази от '89-та е по-различна? Истината е, че мюсюлманите в България бяха излъгани, не от българите, БКП, ДС и Тодор Живков, че в "майчицата" Турция ще бъдат посрещнати с разтворени обятия, на ръце ще ги носят, хляба в устата им ще слагат, че ще си живеят като в рая, а тук ще стане турско. Когато видяха, че нищо от това няма да се случи се юрнаха да се връщат, забравяйки приказките как ще се върнат с танковете. Нека да въдим какви са имената на хората в съседните ни държави и да не се правим на по-демократи от демократите.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор

 • 20 Sadık Türkay

  1 1 Отговор

  До коментар #4 от "Реалист":

  Не за съжаление, такива ако сте ще сте горди и Велики, обаче със сигурност ще сте цигани и на там отивате.Вижте се времето на къде ви води.
 • 21 Господин Садък

  2 1 Отговор
  Не за съжаление, такива ако сте ще сте горди и Велики, обаче със сигурност ще сте цигани и на там отивате.Вижте се времето на къде ви води.Питам Ви само това Къде са ви децата? Къде ви е икономиката производството? Къде ви образованието и културата? Къде ви е армията? Къде ви е здравеопазването? Отговорете си сами Къде сте ажаба?
 • 22 Садък

  2 1 Отговор
  За лечение отивате за Турция, за работа в Европа, не ви признават дипломите ви че са купени Няма образование. Поставят ви грешни диагнози,че не ви остана кой да ви лекува дори колко жалка държава е вече нали и зависима както беше на Съюза. Сега за Европа скоро и то е на разпадане Брегзита е първият сигнал Какво бихте Какво останахте и питайте се Какво ще ставате цялата истина е там Една жалка Държава изгубена и окрадена от политици, има я на карта ,а всъщност вече е загиваща и оставаща за цигански рецепти.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.