3 555 17

18 януари 1985 г. Възродителният процес

Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти

Венцислав Михайлов

На 18 януари 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път са говори за „Възродителен процес“.

На 10 декември 1984 г. със заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население”. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Най-напред са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг, а после и в Североизточна България, където евентуалните „провокатори” били вече арестувани или мобилизирани за военно обучение. Повтаря се вече отработеният с помаците сценарий: селищата биват блокирани от силите на реда (милиция, войски на МВР, гранични войски) и сплашвани със стрелба във въздуха, вкарват се танкове и бронетранспортьори. Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти: за изключително краткия период на кампанията са сменени личните документи на над 800 000 души. Също като при помаците, не са забравени и имената на покойните роднини, а на места биват унищожени мюсюлманските гробища.

Още в самото начало на „Възродителния процес” се стига до сблъсъци и жертви. Най-масови протести се организират в Бенковски, Кърджали, Момчилград, село Груево (Момчилградско), Джебел, Крумовград и др., като навсякъде са разпръснати с въоръжена сила. В Ябланово (Котленско) местните блокират пътищата към селото, което е превзето впоследствие с танкове. Сблъсъци има и в Търговищко и Шуменско. Броят на ранените остава неясен, както и на убитите: 7 етнически турци, според участвали в кампанията „възродители”, 24 само в Югоизточна България, според сведения на ДПС. Мнозина умират по-късно от нанесените им побои, хиляди са изпратени в лагери и затвори, цели семейства са интернирани.

Вероятно за пръв път изразът „възродителен процес” е официално използван от секретаря на ЦК на БКП и бъдещ министър-председател Георги Атанасов в доклад, изнесен на съвещание на партийно-държавния връх от 18 януари 1985 г. Кампанията е видяна като „исторически акт, с който се заличава последният белег на турското робство върху снагата на нашия народ”, а самото преименуване е оруеловски наречено „възстановяване на българските имена”. Същевременно се българизират последните две периодически издания на турски, спират се радиопредаванията на същия език, продължава премахването на турски топоними и т.н. Ако обаче преименуването на помаците от началото на 70-те е успешно скрито от международната общност, „възродителният процес” не остава без отглас. Ситуацията особено се усложнява от факта, че в случая съществува и съседна „държава-майка”.

Втората половина на 80-те години е време на истинска дипломатическа и пропагандна война между София и Анкара, макар и двустранните отношения да не се прекъсват. Двете държави не изпускат възможност за заклеймяване на съседа на международни форуми като ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, и пред съюзниците си от Варшавския договор, съответно от НАТО. Докато Турция критикува бруталното нарушаване на основни човешки права в България, последната се позовава на проблема с кюрдите, инвазията в Кипър, арменския геноцид и др.

Все до 1989 г. Живковото ръководство очаква външнополитическата ситуация да се успокои, позовавайки се на деликатната позиция на Турция около кюрдската съпротива. Но в конфронтацията се включват и западните медии и правозащитни организации, които разгласяват потъпкването на правата на турското население в България. На всичкото отгоре и Съветският съюз е резервиран, особено след предприетата от Михаил Горбачов „перестройка”. Отношенията с Турция не се нормализират дори след подписването с тази цел на двустранен протокол в Белград (23 февруари 1988 г.). Нещо повече: изостря се и вътрешнополитическият контекст, тъй като новопроизведените „граждани с възстановени имена” не приемат тезата за българското си потекло. В периода 1985-1989 г. са разкрити десетки нелегални съпротивителни групи на етнически турци. Около 100 души са арестувани като членове на тайната организация „Дългата зима”, а след това – още 200 активисти на Турско националноосвободително движение в България.

Към началото на 1989 г. българските партийно-държавни ръководители започват да си дават сметка, че „Възродителният процес” е изправен пред провал. Въпреки всички мероприятия, говоренето на турски език на обществени места не спира и дори става демонстративно, „българите с възстановени имена” използват вместо тях рождените си, продължава носенето на обичайното мюсюлманско облекло и честването на религиозни празници и ритуали.

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • спомени
  Отговор
  1 23:01  17.01.18
  Бай Тошо трябваше да го направи това постепенно още от 56 та нататък.Който се роди в България си избира българско име и си го пише в паспорта.Но както винаги комунистите правят глупости.Караха насила хората да се пишат македонци а сега ще се чудим как да им обясняваме че такова чудо няма. Даваха предимство на тъпи фесове да учат а българите оставаха заради тях извън ВУЗ овете.После същите тези изучени екземпляри плюеха срещу България. Тези плювачи не знаят че ако им бяхме приложили мерките които Турция приложи на арменци и българи помен нямаше да има от тях.Но така е като проявяваш толерантност към субекти които хабер си нямат от света и живеят в 15 век.
 • Random
  Отговор
  2 08:04  18.01.18
  Трябва пак!
 • гощо
  Отговор
  3 08:16  18.01.18
  2-ра серия трябва! Ма много продажни предатели има вече! За дребни монети си дават задника!
 • Реалист
  Отговор
  4 08:16  18.01.18
  Щом БКП не успя да затрие турците скоро ние ще станем турци :)))

 • толераст
  Отговор
  5 08:54  18.01.18
  БКП както всичко така и това го изврати.След освобождението /1878г./ периодично имало изселнически кампании /1904,1922,1936-37,1951,1960,1978/.Добре би било да се работи в това направление систематично и "културно",но няма и е нямало дипломация.Иначе, държавата "майка" ги ползва тези хора за манипулиране, държавата "мащеха" инвестира в обучението им и не трябва да ги губи като "матрял"-сега уж няма раб.ръка ит.н.Тук лъжепатриотите "ръкопляскат" обаче като бягат децата ни на запад/за там може,нали?/.Политиците да обърнат внимание-защо са "живи" селата с етнически "други" българи-ремонтират се къщи,има училища!Тем подобни анализатори може да имат отговор,даже закъсняват!
 • толераст
  Отговор
  6 09:05  18.01.18
  Снимките са от по-късното извращение на БКП-от 1989 г.Не се казва най-важното-БКП организират изселването!Предварително се раздават по къщите заявленията и се правят списъци за колоните с автомобили.Всичко е с организиран натиск.С цел да се затрудни Турция-за 2-3 месеца се изсипват 0,5млн. оттатък/всички тези хора до вчера са работили на 100% за България,тогава няма безработни,лекари,учители,професионалисти/.БКП ги гони, взема им покъщина и животни на безценица или безпари-цял живот спестявано заминава за месец-два."Мащехата" ги взема наготово,без да е инвестирала в тях, даже казват, че в тамошната Тракия/ хората са по-бели и работливи.Между другото, върнаха се мързеливите!.Направете аналогия и с историята за "братята" македонци-пак БКП ги отлъчи от България!

  Коментиран от #9

 • толераст
  Отговор
  7 09:12  18.01.18
  Безсмислено е да ги обвиняваме тези хора за каквото и да е сега!Най-малко, че не обичат България и подобно. Който е в България, ремонтира и стяга дома си, учи децата си тук, работи - това е патриот. Ако споделяш несгодите с останалите тук, участваш в обществения живот, не значи ли, че вярваш в бъдещото на Родината.
 • гробар
  Отговор
  8 09:23  18.01.18
  Те това тогава е било ДЪРЖАВА,сега не ми се говори....
 • чалма тв
  Отговор
  9 09:34  18.01.18

  До коментар #6 от "толераст":

  Това ми харесва " Между другото, върнаха се мързеливите!" и трябва да добавим и с повече тен. А какви са останаха ,да не говорим...
 • соросоидни кърлежи
  Отговор
  10 09:43  18.01.18
  Защо са си върнали? нали там е исляма, свобода,демокрация, имате си ваши имена.Когато турците изгониха българи от български земи през 20век, колко ги заклаха ? за какви 7човека говорите, тук убитите българи са стотици хиляди... Кой от българите се върнал обратно в Турция,защо не се говори за това. Къде са обезщетения за имоти? Каква е тази свободия и толерантност към други,защо да сме добри към тях, кажете една причина, само без общи приказки,примерно защото сме демократи...и либерали...
 • пак ли
  Отговор
  11 09:54  18.01.18
  Никой не ги обвинява обикновените хора, говорим за политиката на Турция, враждебна към България. Още Черчил е казал "Нямаме приятели, имаме интереси". А за тер.актове в България от тур.служби? някой да каже една дума...
 • дуло
  Отговор
  12 09:59  18.01.18
  в Турция могат да колят и бесят българи,кюрди,арменци и др., тук само за едни имена се надигна вой до небесата. Имената се сменят ,такава е практиката в Европа и Америка, ще носиш имена които ще изговарят местните по лесно, без излишни глупости и приставки...
 • ЕХА
  Отговор
  13 10:03  18.01.18
  Белгийски родители сменят имената на децата си, наречени Джихад

 • Слот
  Отговор
  14 11:37  18.01.18
  Атентата на гара Буново от терористичната организация на Доган преди да бъде заловен и вербуван от ДС- 5 жертви от които 2 деца и 1 жена, като има още 9 ранени с 2 деца. Турския геноцид над българите от беломорска Тракия в началото на 20-ти Век с откраднати земи, къщи и имущество се равнява на ХИЛЯДИ избит и изнасилени по най-жесток начин, като десетки от жертивте са изтезавани публично умишлено- драни живи и набивани на кол в 20-ти Век... За зверствата и заграбването на имуществото, съответно изселването поради никаква алтернатива на българското население няма ни вопъл ни стон от турска страна... няма обезщетения. Статистиката за "възродителния процес" в уикипедия и на други места е умишлено манипулирана, като най-нагло жертвите от терористичните атентати на турските терористични групировки са сложени към общите жертви на процеса заблуждавайки незапознатия с темата човек. Изобщо помията и срутването на държавността след 89-та година тече с пълна сила основно от турска страна с главно действащо лице Доган и неговата клика.
 • kick
  Отговор
  15 15:07  18.01.18
  Точно 88г. бях войник във вътрешни войски в Нови Пазар, от там започва делиормана! Какво сме ги правили фесовете...денонощно яко бой, че много крадяха от ТКЗС-тата и палеха умишлено продукция. Който знае какво беше вътршни войски може да се досети какво се получаваше!

  Коментиран от #16, #17

 • бачо мачо
  Отговор
  16 15:21  18.01.18

  До коментар #15 от "kick":

  Това бяха червените барети - пълни изроди, имаше няколко такива поделения, и сега трябва да има!
 • Родолюбец
  Отговор
  17 22:01  20.01.18

  До коментар #15 от "kick":

  Затова сега съдбата ви бие така жестоко, и България е в такъв хал, жалко.

Напиши коментар:


Публикувай