568 1

Парламентът не прие мораториума за нови болници

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата с 58 гласа „за”, 57 „против” и 36 въздържали се

Парламентът не прие мораториума за нови болници
Стефанаки Йоанис

С 58 гласа „за”, 57 „против” и 36 въздържали се парламентът отхвърли предложението на БСП за спиране на издаването на разрешения на болници за осъществяване на лечебна дейност до утвърждаване на Националната здравна карта на Република България.

По думите на Георги Йорданов от левицата, един от вносителите, в момента липсва основният нормативен документ, който определя къде трябва да има здравно заведение и какво да бъде то, и министърът на здравеопазването няма мотив да разреши или да откаже разкриването на болница.

Всички молби за издаване на разрешения за болница са в региони, където има свръхлегла, и когато здравната карта стане факт, ще се наложи „да се режат”, посочи той.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова (ГЕРБ) посочи, че социалистите искат да се забрани издаването на разрешителни от министъра на здравеопазването, което предложение е противоконституционно и нарушава правото на стопанска инициатива, отбелязва бТВ.

Тя обясни, че се работи по новата Национална здравна карта и тя ще бъде утвърдена от Министерския съвет, не от Народното събрание. Според нея предложението на БСП не гарантира еднаквия достъп до здравеопазване на българските граждани.

България


Още по темата

 • Джипитата искат мерки, за да не фалират

  Джипитата искат мерки, за да не фалират

  Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд. Това каза в предаването „Тази ...
  31.01.2018
  890
  8
 • Общинските болници съдят НЗОК

  Общинските болници съдят НЗОК

  Общинските болници ще заведат дело за възстановяване на надлимитната дейност, която не беше изплатена през 2015 г. Това стана ясно от думите на ...
  22.01.2018
  693
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 18:50  17.01.18
  БСП го дават много ларж ама като дойдат на власт тухла върху тухла не слагат, а последният път ни изпразниха джобовете /КТБ/ както го правеха като малки гамените синчета на партийци

Напиши коментар:


Публикувай