17 Януари, 2018 17:30 2 222 5

Махат опасния материал от "Полимери" до лятото

  • полимери-
  • девня-
  • трихлоретан

Опасният трихлоретан на площадката на някогашния завод "Полимери", който от години заплашва Девня с екологична катастрофа, ще бъде премахнат до лятото. Извозването на химикала започна във вторник, след като миналото лято за операцията бяха осигурени 15 млн. лв. от бюджета, съобщава "Капитал".

Изпълнител на поръчката е консорциумът "Ви Пи - Инд - Еко", която ще трябва да транспортира 2640 тона от опасното вещество до френския град Кале, където то ще бъде обезвредено. Разчистването ще позволи на пловдивската компания "Хъс", която миналата година купи активите на девненския завод от синдика, да влезе във владение. Плановете й са до две години да изгради завод за скрап.

Трихлоретанът ще се товари на специални цистерни, които могат да се качват на влакова композиция и оттам ще отиват директно във Франция, обясни областният управител на Варна Стоян Пасев за "Капитал". Претоварването на влак ще става в Румъния. Очаква се седмично да бъдат транспортирани около 5-6 цистерни, така че цялото количество да бъде извозено докъм средата на годината.

Обществената поръчка за натоварване, транспортиране и предаване за оползотворяване или обезвреждане на опасния отпадък от площадката на "Полимери" беше спечелена от консорциума "Ви Пи - Инд - Еко", в който влизат водещата "Ви Пи екосолюшънс", "Топаз трейд", "Аебон-Бс" и хърватската Ind-Eko. Договорът е за 12 млн. лв. без ДДС (14.4 млн. лв. с ДДС) и беше подписан в края на септември 2017 г., след като правителството отпусна необходимите средства от бюджета. Оттогава тече и срокът за изпълнение на поръчката, който е 10 месеца, уточни Пасев. Предвижда се трихлоретанът да се транспортира до инсталация на компанията Synthexim в Кале, където ще бъде изгорен, а енергията ще бъде оползотворена.

Активите на "Полимери" бяха продадени миналото лято на пловдивската "Хъс", която се занимава с търговия на метали, металообработка и производство на тръби. Компанията плати 14.5 млн. лв. за 1065 дка земя, сгради и оборудване. От дружеството тогава отказаха да коментират какви са плановете им за Девня.

По думите на областния управител компанията предвижда да изгради завод за скрап, а мястото е избрано заради близостта му до пристанище. Компанията обаче все още не е започнала работа на площадката, тъй като първо трябва да бъде премахнат опасният химикал. "С "Хъс" се разбрахме да ги въведем във владение до края на септември, дотогава трябва да сме приключили процедурата", каза Пасев. Очаква се на мястото да бъдат изградени нови халета, като строителството трябва да приключи до две години. Няма информация каква ще бъде инвестицията, но плановете са в бъдещия завод да работят 700 души.

Девненският завод беше приватизиран през 1998 г. от дружество на Николай Банев. Самият той винаги е твърдял, че опасният химикал не е влизал в сделката. Предприятието спря работа през 2010 г., а в края на 2013 г. беше обявено в несъстоятелност. Резервоарите с трихлоретан останаха на площадката, но тъй като са силно корозирали, на няколко пъти в града беше обявявано бедствено положение.

След продажбата на активите миналата година синдикът започна разпределяне на получените 14.5 млн. лв. сред кредиторите на "Полимери". Най-големият от тях е АЕЦ "Козлодуй" с вземания за 9.3 млн. лв. Общо признатите дългове на фалиралото предприятие са близо 30 млн. лв., но голяма част от тях са необезпечени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    3 1 Отговор
    Старите комунистчета Баневи ушушкаха каквото имаше за скрап а сега помията трябва държавата да я изчисти, добре чене управляват социалисти че щяха да им плащат обещетения на Баневи

    Коментиран от #5

  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Банев купува и експлоатира, след това зарязва с дълг от 30млн., а от наш джоб трябва да се платят още 15млн. или назад с 45млн. Банев не понася щети, не дължи нищо, живее си в луксозната къща, кара си мазните коли и претендира, че е аристократ. Е това в кой свят е нормално и къде са са спали отговорните органи, та сега да плащат пари от държавата за частна площадка и отрови?
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Чета и не вярвам на ушите си.

    Хайде някой журналя да се разрови и да намери тези цистерни с опасни материали от кога са и кой е трябвало и кога да ги извози.
    Надали е имало идея от преди 20 години да киснат там! и 20 години да застрашават живота на цял град!
    безхаберие, което сега ще струва сигурно двойно!
    а ако е трябвало Банев да ги разкара, то да му вързват камък за крака и да ги бута една по една.
  • 4 Боримир

    1 0 Отговор
    Ние пак плащаме заради бандитите и смотаните ни продажни политици.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.