2 466 5

Лют скандал между депутати от ГЕРБ и БСП в ефир

Спас Гърневски и Георги Свиленски се "хванаха за гушите" покрай темата за корупцията в държавата

Стопкадър: БНТ
Стопкадър: БНТ
Константин Карагьозов

Днес БСП внесе вот на недоверие с мотиви, събрани в 10 страници, подписани от 80 народни представители. Според ГЕРБ вотът е обречен на провал и го определиха като "имитация на политическа дейност". Основната точка, която противопостави социалиста Георги Свиленски и опонента му от ГЕРБ Спас Гърневски в ефира на БНТ, беше корупцията и борбата с нея.

"И гражданите, и бизнеса твърдят, че има корупция. Положението е много тежко. Трябва да си отговорим на въпроса искаме ли да се борим с корупцията? Правителството прави ли нещо реално и съществено в борбата с корупцията? Точно поради тази причина днес внесохме този вот на недоверие", започна Свиленски.

"В България има корупция, както и по цял свят. Запознах се с мотивите на БСП. Те твърдят, че правителството не предприема никакви действия в борбата с корупцията. Не мога да се съглася с това. Правителството предложи антикорупционен закон, който беше приет от Народното събрание, като не беше подкрепен от БСП, а президентът му наложи вето. Трябва да оставим на правителството и новия антикорупционен орган поне една година, за да видим дали ще е ефективен", възпротиви се Гърневски.

"На 10 ноември 1989 година комунистическата партия реши да става капиталистическа, заграби парите на хората, направи фалшива приватизация и фалшив преход. Тук се крият причините за корупцията. Всички останали държави от Източния блок направиха лустрация, изхвърлиха всички комунисти от властта и си решиха проблемите. Ние трябваше да чакаме за това повече от 20 години", разпали се Гърневски.

"Спрете с този комунизъм. Не ви ли писна да повтаряте едно и също. Темата на вота не е комунистическия режим. Няма да си спасите властта. Вие колко партии сте сменили, за да говорите за комунистическата партия? Народът ще ви измете", скастри го Свиленски.

Тук напрежението между двамата гости в студиото на БНТ ескалира и те се развикаха един на друг в нечленоразделен спор Свиленски не спираше да повтаря темите за "Суджукгейт" и общината в Хасково, докато Гърневски даваше пример с Манол Генов (обвинен за купуване на гласове депутат от БСП бел.ред.), подхвърляйки и някои и друг пример с комунистическия режим.

Гърневски: Станахте ли новите чорбаджии, ДС не ограби ли банките?"

Свиленски: "Корупция има на границата. Оградата там е на цена много по-ниска от тази в Гърция"

Гърневски: "Нали има прокуратура, пуснете си сигналите. Вие имате човек в парламента, който е купувал гласове. Това не е ли корупция?"

Свиленски: "А вие пък имате зам.-министър с повдигнато обвинение. Партията ви приватизира цялата държава"

Гърневски: "Аз съм приватизирал 3 квадрата, а вашата шефка цяло външно търговско дружество"

Двамата не спряха да се надвикват, а водещата Поли Златарева се оказа в трудна ситуация. Опитите ѝ да успокои страстите се оказаха неуспешни.

Видео от спора между двамата гледайте ТУК.

България


Още по темата

 • Йордан Цонев: България има нужда от нов тип управление

  Йордан Цонев: България има нужда от нов тип управление

  Разликата между нас и БСП е, че ние смятаме, че България се нуждае от нов тип управление. Това каза пред „Здравей, България“ по Нова ...
  18.01.2018
  695
  5
 • Вот заради самия вот

  Вот заради самия вот

  Вчера БСП внесе вот на недоверие към правителството, докато министър-председателят Бойко Борисов представяше в Европейския парламент в Страсбург ...
  18.01.2018
  453
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ББ5
  Отговор
  1 21:12  17.01.18
  Гледах го преди малко - социалистчето както винаги на гол тумбак чифте пищови - няма познания, няма понятия, няма навици на работа ни на социално поведение обаче обстрелва навсякъде където може
 • Патриот
  Отговор
  2 21:37  17.01.18
  Цирк! Да радват онези 80%. Довечера ще си пият ракията заедно все едно не е било. Нищо ново под небето. Хляб да има за народа... и зрелища. Суждуците знаем кой ги яде.
 • Све
  Отговор
  3 23:42  17.01.18
  Как се появиха партии като НДСВ и ГЕРБ. ? Що за паплач ги избира? Къде са българите ?
 • Лудия балканец
  Отговор
  4 01:16  18.01.18
  Що не се сбиха двамата? Да видите комунягата как влиза под масата за части от секундата . Най много ни окрадоха комунистите , просто те бяха бивши директори на тези заводи и фабрики. После си ги купиха безплатно , гушнаха ги. Някой да не е съгласен с мен?
 • крррр
  Отговор
  5 17:22  18.01.18
  Какви са тези фамилии . Това да не са Македонци?

Напиши коментар:


Публикувай