321 1

Договорът с Македония влиза в пленарна зала

Понякога дяволът е в детайлите - видяхме го по време на преговорите, обясни Кристиан Вигенин

Стефанаки Йоанис

Единодушно решихме в дневния ред на парламента в четвъртък да бъде включена ратификацията на договора с Македония и в пленарна зала.

Това заяви председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин след като в комисията бе одобрена ратификацията на договора за добросъседство с Македония. Това ще бъде добър знак, ако парламентите на двете страни го ратифицират в един след друг, смята Вигенин.

Струва ми се, че месеците след подписването на договора до сега показаха, че Македонската страна има сериозни намерения. Тя с конкретни действия показва, че иска да промени политиката към България и да установи европейски отношения между двете страни. Самата Македонска страна видя, че няма нищо страшно в това. Такива съвместни действия са плюс и във вътрешен план за тези, които имат смелостта да направят тези стъпки, каза Вигенин.

Този договор ще бъде изпълнен със съдържание, оптимист е бившият външен министър в кабинета "Орешарски". По време на председателството, не зависи само от нас, но има шанс да бъде направена сериозна стъпка за поемане на пътя на евроинтеграцията.

Понякога дяволът е в детайлите - видяхме го по време на преговорите, обясни Кристиан Вигенин. В договора е предвидена съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Има ли яснота за състава и функциите на тази комисия, запита той настоящия външен министър Екатерина Захариева. Тя има ключово значение за изчистването на въпроси, които тровят отношенията години наред, каза Вигенин.

Захариева отговори, че в комисията ще има учени от БАН и от университетите. Нейният състав ще се приеме с решение на Министерския съвет с дебат. От Комисията ще правят ежегоден доклад за напредъка на тези разговори, каза Захариева и припомни, че вече честването на някои исторически факти и личности е съвместно. Мултидисциплинарната комисия, която се създава, ще работи на основата на автентични исторически факти и документи, допълни тя.

България


Още по темата

 • Всички са впечатлени от Македония

  Всички са впечатлени от Македония

  За Македония няма да е достатъчно само да реши въпроса с името си, за да стане член на НАТО. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс ...
  18.01.2018
  1 328
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • един
  Отговор
  1 10:16  18.01.18
  Тоя хубавец иска ли партията му да подпише Истанбулската конвенция, а? Защо тази ощипана мома търси под вола теле? И там разни корнелии и елени само това чакат, едната да проговори с басов глас, а другата да писука като мишка и двете злобни до невъзможност!

Напиши коментар:


Публикувай