688 1

България - лидер по смърт от сърдечно-съдови заболявания

Доцент Иво Петров припомня изобилието от рискови фактори

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни на Европейска сърдечна асоциация. Два от всеки три смъртни случая се дължат именно на тези болести. Внезапната сърдечна смърт е един от основните проблеми у нас, а лечение чрез кардио-вертер дефрибрилатори не се финансира от здравната каса, сподели пред БНТ кардиологът доц. Иво Петров.

"България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания в Европа и това се потвърждава и от актуалните публикации и в същото време сме на едно от последните места по брой на имплантации. Делим с Беларус, Украйна и Румъния, което е недопустимо в контекста на европредседателството. Имаме тежък дисбаланс. България е с 1,4 имплантации на 1 млн. население на година след Македония и доста след Сърбия", заяви експертът.

"Има желание за коригиране на този проблем, но ние правим всичко, че да бъдем на челни места", добави той.

"Имаме изобилие на рискови фактори. Все още България е една от най-пушещите страни в Европа. С брой на пушачите над 35% от населението, там делим челни места с Гърция и Полша. Нямаме добра профилактична програма в нито един от сегментите като диабет. Трябва да бъде изготвена национална стратегия", подчерта доц. Петров.

Той уточни, че тестовите изследвания са изключително важни и от определена възраст нагоре. По думите му трябва да има контрол на входа на всеки тип лечение и на изхода. Според доц. Иво Петров най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални заболявания трябва да бъдат покрити от националната здравна система.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Петко
    Отговор
    1 11:18  18.01.18
    Планът ран - ът в действие, спазван стриктно от всяко правителство.

Напиши коментар:


Публикувай