759 8

Трайчо Трайков: Горенето на дрехи и гуми е изолиран проблем

Проблемът за завишените фини прахови частици нямало да се реши с намаляване на цената на билетчето за градския транспорт

Трайчо Трайков: Горенето на дрехи и гуми е изолиран проблем
Венцислав Михайлов

Системното решение на проблема със замърсения въздух е да има значителен контрол върху нивата на замърсяване от всеки автомобил. Това каза в ефира на bTV бившият министър на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той има идея системата за измерване да бъде свързана с КАТ и шофьорите, чиито коли силно замърсяват въздуха, да бъдат санкционирани.

Проблемът за завишените фини прахови частици нямало да се реши с намаляване на цената на билетчето за градския транспорт. Според Трайков основните източници на замърсяване са индустрията, транспортът и отоплението.

Преди десетилетия най-големият замърсител на въздуха бил заводът "Кремиковци". Тогава не само, че замърсяването било по-висок, а и не се информирало за него, каза Трайков.

"Горенето на дрехи и гуми - това са проблеми, но са по-изолирани случаи", коментира Трайчо Трайков и добави, че това е малка част от замърсяването, а по-голямата идва от горене на въглища и на мокра дървесина.

Газификацията би била трудна, но това е в посока на някакво решение, по думите на бившия министър.

"Това е въпрос на държавна политика. Това е непрактично решение, защото хората, които се нуждаят са бедни и нямат газова инсталация и газови уреди. Когато отоплението е на газ и с централно топлоподаване - тогава ще се подобри въздухът на София", обясни Трайков.

Той призна, че всяка година у нас умират повече хора, заради усложнения от мръсния въздух, отколкото умират по пътищата. "Това е проблем признавам", заяви Трайков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Imthedevil
  Отговор
  1 09:35  19.01.18
  Не разбирам защо е проблем - аз внапример, така се отоплявам от години?!
 • Чистота
  Отговор
  2 10:08  19.01.18
  А калта по улиците. Дори покрай ЦУМ, Министерски съвет и Президентство е кално и не почистено. Тази как не е ли замърсител? Като духне вятър прахта се вдига във въздуха и го дишаме. Кога общината ще почне да чисти редовно?
 • Различен
  Отговор
  3 10:18  19.01.18
  Този защо не е в затвора???? И има нахалството да ни поучава ежедневно и да му четем простотиите?
 • Дедо Грую
  Отговор
  4 10:55  19.01.18
  Целта е изтупване на брашнения чувал.Под благовидни поводи да се надене по - тежък хомот на изстрадалите хора, а не да се премахнат истиските причини.

 • Язе
  Отговор
  5 11:10  19.01.18
  И тоя се изока! Марш в Централният софийски!!!
 • Дедо
  Отговор
  6 12:13  19.01.18
  Трайчо,и ти си проблем и е добре да бъдеш изолиран!

  Коментиран от #8

 • 7 13:38  19.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Анонимен
  Отговор
  8 16:11  19.01.18

  До коментар #6 от "Дедо":

  Не изолиран а кастриран.

Напиши коментар:


Публикувай