731 3

Нов скандал с приема в детски градини в София

Сигналите идват от инициативен комитет

Светослава Ингилизова

Нов скандал породи съмнения как се приемат деца в детските градини на София. В регистрите на общината и на МОН има драстични разминавания - в листите на чакащите има например деца, които вече посещават градина, съобщи бТВ. Сигналите идват от инициативен комитет за качествено и иновативно образование.

Децата се водят в две системи. Едната е на официално обявените места в детските градини на Столичната община, в която са включени класиранията, листите на чакащите и свободните места. Другата е национален електронен регистър на МОН на реално записаните, който обаче не е публичен. "В информационната система на общината пише една бройка - примерно за набор 2012 г. пише 37 деца, а всъщност са два пъти повече", обясни Антонина Кенова от инициативния комитет.

Пример за подобен проблем е 161-ва детска градина "Ласка" в район "Овча купел". Съпоставка в двете системи показала разминаване от близо 150 деца. Техните имена не фигурират в системата на общината, но ги има в регистъра на министерството. Справката е към 1 декември м.г. От нея е видно, че около 20 деца, които официално все още чакат за място, вече са записани в градината.

Идентични на този са случай в 40-а детска градина в район "Триадица", чийто директор в отчета си сочи, че я посещават близо 60 деца повече от публично оповестеното, и случай във 2-ра детска градина в същия район, където деца, които вече я посещават, отново са приети на последните класирания.

Според родители това е схема за вкарване на децата в детските заведения по втория начин и за по-големи бюджети в тях. "Тези препълнени групи са престъпления спрямо децата, които ги посещават, и учителите, които се грижат за тях", коментира Кенова. Информационната система за обслужване на детските заведения на Столичната община е за кандидатстването и приема, но всъщност градините отчитат дейността си в националния регистър на МОН, в резултат на което получават финансиране.

"Ще проверим конкретно сигнал по сигнал. Ние не проверяваме при превеждането на средства конкретно за всяка градина, ние презумираме, че директорът е добросъвестен и си върши коректно работата", заяви зам.-кметът по култура и образование на София Тодор Чобанов. По-късно от общината обясниха пред "Сега", че родителят сам трябва да поиска да отпише детето си от списъка на чакащите и ако не го направи, то ще продължи да фигурира там. Другата причина за разминаването била, че децата с хронични заболявания не се приемат през системата на общината, а по специален ред във всяка детска градина.

В края на декември общината уволни директорката на 164-та детска градина в Горна баня за това, че е приемала деца нерегламентирано. Тя пък от своя страна обяви, че е била подложена на натиск от служители на Столичната община да приема деца по "втория" начин. По случая от общината наредиха проверка, но резултатите от нея все още не са ясни.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Stefko 88 (гост)
  Отговор
  1 09:55  19.01.18
  А в малките градчета места бол обаче няма хора.....Пример е и Банкя. До София е обаче училищата празни....
 • ЕЛЕМЕНТАРНО Е (гост)
  Отговор
  2 10:13  19.01.18
  нека системата да е он-лайн напълно прозрачна като с/у всяко дете прието в градината да има мотивите защо е вътре - кои критерии е покрило - тогава ще се сложи край на всички злоупотреби !!!
  ЕЛЕМЕНТАРНО Е !!!

  Коментиран от #3

 • не може (гост)
  Отговор
  3 10:28  19.01.18

  До коментар #2 от "ЕЛЕМЕНТАРНО Е":

  Е да но тогава ще изчезнат проблемите, инициативните комитети на опозицията ще станат излишни .

Напиши коментар:


Публикувай