1 204 8

Отхвърлиха референдума за Морската градина

Представители на туристическия бранш се обявиха против провеждането на допитване

Венцислав Михайлов

Варненските общински съветници са против референдум за бъдещето на Морската градина.

Това стана ясно на съвместно заседание на всички постоянни комисии към местния парламент, което се проведе в Юнашкия салон, съобщи Дарик радио.

С голямо мнозинство всички комисии гласуваха в подкрепа на взетото от правната комисия вчера решение против провеждането на допитване. Единствен „против” в гласуването бе Добрин Иванов (Коалиция „Варна”), а „въздържал се” гласуваха двама – Януарий Вичев (БСП) и Костадин Костадинов („Възраждане”).

Преди гласуването, председателят на Инициативния комитет Юлиян Чолаков отново атакува мотивите на съветниците да откажат провеждане на референдум, а именно - недостатъчният брой на подписите и незаконосъобразността на въпросите. Той заяви, че няма яснота кой е изготвил справката на ГРАО за броя на гласоподавателите, според който се изчисляват задължителните в закона 5% от общия брой гласоподаватели.

Според Чолаков Общинският съвет може да редактира въпросите в референдума, а провеждането на допитването не би струвало един милион лева, а 3 пъти по-малко.

Съветникът Костадин Костадинов пък изрази опасение, че с мотивите, с които се отхвърля референдума, ще бъде предизвикано ново съдебно дело, което пак ще бъде спечелено.

„Влизаме в един абсурден порочен кръг, който показва едно единствено нещо – в нашия град хората, които управляват, не са законово компетентни”, заяви лидерът на „Възраждане”.

Представители на туристическия бранш се обявиха против провеждането на допитване, както го направиха и на вчерашното заседание на правната комисия.

"Всички сме против застрояване на Морската градина, но крайбрежната алея трябва да се развива. Тя трябва да привлича туристи и гости, по нея да има заведения, центрове за рехабилитация, яхтено пристанище, да пристигат круизни кораби, да има препитание за младите хора. По цял свят крайбрежните алеи са превърнати в атрактивни туристически зони", заяви председателят на Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите във Варна Павлин Косев.

Провеждане на местен референдум би забавило минимално развитието на Варна, смята председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той призна, че би подкрепил провеждане на референдум, само ако е свикан законосъобразно. Иначе би бил против.

Окончателно решение по казуса с провеждане на местен референдум за Морската градина ще има другата седмица. Последната дума ще има Общинският съвет, който се събира на извънредно заседание в понеделник.

След като в края на месец декември в район „Северен“ приключи проект „Услуги за по-добър живот“, възрастните хора и хората с увреждания бяха изправени пред вероятността да останат без грижи и то по средата на най-трудния за тях сезон – зимата. За тяхна радост това не се случи.

Това съобщиха от общинската администрация.

В началото на новата година, инж. Ральо Ралев – кмет на района, сключи споразумение с Агенцията за социално подпомагане, с което се осигуриха средства за продължаване предоставянето на социалните услуги личен асистент, социален асистент и домашен помощник до края на 2018 г. Така стана възможно 62 възрастни и хора с увреждания от района да получават почасови услуги за помощ, грижа и подкрепа за социално включване от 38 асистенти и домашни помощници.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дръндрън
  Отговор
  1 12:30  19.01.18
  Явно е, че всички защитаващи "законността" просто ги е страх от провеждането на референдума, тъй като е ясно какъв ще е резултатът. Затоша не от девет, от 99 кладенци вода ще се носи, само и само да не се проведе.
 • ДДД
  Отговор
  2 12:37  19.01.18
  a знае ли някои за какво е референдума?
 • бай той
  Отговор
  3 12:44  19.01.18
  Не ми дреме.
 • строежи до дупка
  Отговор
  4 12:59  19.01.18
  Дори и да има референдум бат бойко, ще го отмени....е питайте слави

 • Пенчо
  Отговор
  5 13:30  19.01.18
  Рано или късно по един или друг начин,трибуквената организация на която е града ще получи морската и тогава тя ще стане поредния квартал на града. Няма какво да се лъжем.
 • Крум
  Отговор
  6 14:52  19.01.18
  Е веднага се почна,работа за младите,развитие на града,.....все общи фрази....Абе тази морска да не ви е бащиния,че ще решавате вие!?....И за сведения и ние сме ходили по света и не навсякъде крайбрежната е застроена господин хотелиер Косев.....А друг въпрос как пък разбра,че е по целия свят,да не си го обиколил?!....
 • Ние сме на всеки километър☭✮🚩
  Отговор
  7 15:11  19.01.18
  Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта Ние сме на всеки километър, и така до края на света Пада другарят в смъртен бой, пада, за теб, свобода За да изгрее и стане той малка червена звезда
 • Патриот
  Отговор
  8 12:24  21.01.18
  И сега там има предъстатъчно постройки. Във всяка градинка МОЛ, на всеки паркинг кооперация. Честит капитализъм и европейско бъдеще! После що въздухът бил мръсен.

Напиши коментар:


Публикувай