1 027 4

Грипът е повалил 100 000 души

Доказани са девет вида вируси, сподели проф. Тодор Кантарджиев

Грипът е повалил 100 000 души
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Към момента бройката на заболелите от грип е почти към 100 000 души, информира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от "Фокус".

„За тази седмица в Националната референтна лаборатория по грип на Националния център по заразни и паразитни болести и чрез генетични методи са изследвани 196 клинични проби, главно носогърлени секрети от лежащо болни от различни региони на страната. Доказани са 7 грипни вируса H1N1 от група А", обясни проф. Кантарджиев и уточни, че това е пандемичният грип или т.нар. „свински грип".

„Две проби са доказани от грип А – H3N2. Това е грипът, който в момента циркулира в Западна Европа и САЩ. 44 проби са били положителни за грипен вирус В „Ямагата", 4 – за вирус В – „Виктория", които са нови за тази грипна епидемия за страната. 21 вируса тип В ще бъдат идентифицирани впоследствие, за да видим колко са „Ямагата" и колко „Виктория", допълни той и добави, че освен това, са изследвани и проби на деца под 5-годишна възраст.

„Това са тежко болни деца, за които се доказва респираторен синцитиален вирус, метапневно вирус, парагрипни вируси, риновируси, аденовируси. Доказани са 7 респираторно-синцитиални вируса, един метапневно вирус и един парагрипен вирус", обясни още проф. Тодор Кантарджиев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ракия
  Отговор
  1 06:18  20.01.18
  Ръгай
 • ударници
  Отговор
  2 09:23  20.01.18
  Богат избор са ни изпратили тази година фармацевтичните лаборатории. Печалбите ще се вдигнат до нови висоти! Проблемът е, как нашата болна здравна система ще ни лекува?
 • mediator37
  Отговор
  3 10:19  21.01.18
  Този богат избор от вируси и бацили се пресича лесно със 150-200 грама ракия или друг твърд алкохол изпит на гладно, преди ядене. Под изпит на гладно се разбира изпит на абсолютно празен стомах, забрана за мезене по време на лечението, забрана за пиене на разредители и каквито и да било течности, вкл. и вода по време на лечението. Пиенето е на глътки, като нормален запой, около 40-60 мин. Не по-малко от половин час след приемане на последната глътка от това "лекарство" може да се яде до пръсване. На сутринта болният е оздравял от грипа, а втори положителен ефект е, че никога няма да хванете гастрит, защото алкохолът на празен стомах убива бактерията, която го причинява. Вече много приятели ми викат "Докторе". Наздраве!
 • сироп
  Отговор
  4 14:44  22.01.18
  ЕДНО КИХАНЕ И 100ЛВ В АПТЕКАТА,не продавайте горива а прахчета против настинки.АААА самолетите напръскаха добре,хахаха.

Напиши коментар:


Публикувай