5 945 6

Ловците искат да гонят глигани срещу левче

Препоръчително е превантивното намаляване на популацията на дива свиня

Ловците искат да гонят глигани срещу левче
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

1 лв. да струва разрешителното за индивидуален лов на дива свиня, предлагат от Националния ловно-рибарски съюз (НЛРС) в писмо до земеделския министър Румен Порожанов, сподели "Агрозона". Предложението е за свикване на заседание на Ловния съвет, на което да бъдат прегласувани цените на всички категории разрешителни за лов.

Мотивът за по-ниската цена при лова за диво прасе е опасността от навлизане на Африканската чума по свинете у нас. Държавите-членки препоръчват превантивно намаляване на запаса на дива свиня до 0,5 бр./100 ха.

От ловния съюз искат още ловуването на хищници да се извършва без придружител от държавното горско или ловно стопанство.

„Практиката показва, че ДЛС и ДГС нямат възможност да осигурят придружители, които да присъстват по време на ловуването, което драстично намалява излетите за групово ловуване на хищници, от своя страна това води и до невъзможността на сдруженията да изпълняват плановете за ползване на хищници. Сред другите искания са и запазване цената за лов на местен дребен, мигриращ и водоплаващ дивеч.

Припомняме Ви, че МЗХГ издаде заповед, според която се увеличава с 50 % стойността на разрешителното. До момента разрешителните струваха 5 лв., но според новите промени те ще скочат до 10 лв. Цените са определени за периода 1.03.2018 г. – 28.02.2019 г.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • живко и киро от Свети Влас
  Отговор
  1 21:50  21.01.18
  Ние ги гоним без пари.

  Коментиран от #6

 • Нужник
  Отговор
  2 22:22  21.01.18
  Нон стоп браконерство! Не че сега не е! Всичко в тази държава мирише на клоака!?
 • :-))
  Отговор
  3 23:25  21.01.18
  "... намаляване на запаса на дива свиня до 0,5 бр./100 ха" ?! "0,5 бр./100 ха" :-)) Нека да бъде "един бр./200 ха", че този "половин брой дива свиня" не пасва за живи животни :-)
 • Бай хой
  Отговор
  4 10:17  22.01.18
  Да споменем и че разрешително за индивидуален лов се издава само на мутри и бивши мутри настоящи управленци. Та сдружението отново води за носа редовия член и натриса лобистки правила. Ма такъв е матряла. Едва ли редовия свински рамбо ще се усети. А другарите на тиквите и будите ще получат разрешение за нон стоп мисии. И всичко за опазване на природата и развитието на българския спорт. Полголовна сеч, сега и трепане на дивеч и развитие на тениса, голфа, лифтовете и винетките. Да вдигнем цените на тока, водата, стоките и данъците че тези съоражения пари струват. Трябва да се раьвива спорта.
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  5 14:29  22.01.18
  Трябва да се намали популацията на помияри първо. Плащам по левче за убито бездомно куче в махалата. Ако е бременно - двойно!
 • Гост
  Отговор
  6 19:49  22.01.18

  До коментар #1 от "живко и киро от Свети Влас":

  Ама все падаме в лодката и чупим ръка.

Напиши коментар:


Публикувай