1 082 1

3000 лева за трудова злополука с откъсната ръка

Инцидентът е станал в Шумен

3000 лева за трудова злополука с откъсната ръка
Мария Атанасова

Инспекцията по труда в Шумен е наложила 3 000 лева санкция на фирма за сепариране на отпадъци, в която стана злополука и работник остана без лява ръка. Районният съд е потвърдил глобата като правомерна заради неосигурени здравословни и безопасни условия на труд, пише в. Труд.

Дружеството „Евро Импекс“ може да обжалва санкцията и пред Административния съд в Шумен. Инцидентът, при който 42-годишният Недим Ремзи остана без ръка, стана на 30 юли м.г.

Медици съхраниха крайника и във варненска клиника беше направен опит за реимплантация от рамото, но неуспешен. До фаталния инцидент се стигна след като работникът почиствал от кал и отпадъци транспортната лента за боклука, но ръката му била увлечена и притисната между ролката и лентата.

Инспектори установили, че транспортната лента няма защита /ограждение или предпазно устройство б.а./, а човекът има неограничен достъп, може да бърка с ръка между барабана и лентата. От дружеството оставали акта без възражения, но атакували наказателното постановление в съда.

Имало свидетелски показания, че работникът по своя инициатива е предприел почистването, но съдът не ги взема под внимание. Размерът на наказанието е над минималния, но според магистратите е справедлив, заради настъпилия тежък инцидент.

Шумен / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 15:06  22.01.18
    Справедлив?????Да останеш инвалид за цял живот и накрая 3000лв? Давам на магистратите по 6000лв да им отрежат и двете ръце и после да се радват на справедливо спечелените 6000. Мърши

Напиши коментар:


Публикувай