1 055 7

България и Гърция задобряват в борбата с данъчните измами

Бе постигната договореност съществуващият стойностен праг при обмен на данни да бъде намален до 5000 лв.

Светослава Ингилизова

Ръководителите на приходните агенции на България - Галя Димитрова, и на Гърция - Джордж Пицилис, се срещнаха в края на миналата седмица в Атина, в продължение на визитата на гръцка делегация от октомври миналата година.

Целта на разговорите беше да продължи и да задълбочи сътрудничеството между двете институции в обмена на информация и противодействието на укриването на данъци.

Сред дискутираните теми беше действието на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни, като бе постигната договореност в кратък срок да бъдат подготвени и обсъдени конкретни текстове за изменение на спогодбата, целящи намаляване на отклонението от облагане.

На срещата бе постигната договореност за ускоряването на обмена на информация между приходните ведомства по повод на конкретни контролни производства и при данни за отклонение от облагане и данъчни измами. От страна на НАП бе поет ангажимент да бъде подробно описан типът данни, необходими на българските ревизори. Бе постигната договореност съществуващият стойностен праг при обмен на данни да бъде намален до 5000 лв.

В рамките на срещата бе обсъдено и взаимодействието на приходните администрации при прилагането на митнически режим 4200, при който стока се въвежда на територията на една държава-членка, но е предназначена за друга.

Данните, с които НАП разполага, сочат значителни данъчни рискове. От гръцка страна бе поет ангажимент да се проучи възможността информация за лицата, използващи този митнически режим, да бъде обменяна автоматично. Като преди това, за определен период от време, данните за всички търговци, оформили режима в Гърция, ще бъдат подадени на НАП за извършване на проверка за
спазването на данъчните закони в България.

Ръководителите на двете приходни ведомства се споразумяха още за обмен на данни за придобити недвижими имоти и плавателни съдове, собственост на гръцки физически лица в България, и съответно на български собственици в Гърция. Предстои да се уточнят конкретните детайли за
предоставяната информация, стана ясно още на срещата.

Друга област, в която данъчните администрации на двете страни ще си сътрудничат, е електронният одит и контролните действия, свързани с електронната търговия. Интерес от българска страна предизвика електронната платформа, в която всеки гръцки гражданин е длъжен да се регистрира в
случаите, в които отдава под наем недвижим имот в популярните онлайн приложения.

„Убедена съм, че двустранното споразумение между администрациите ни ще засили сътрудничеството и ще допринесе за успешното противодействие на данъчните измами, съответно и за увеличаването на приходите в бюджетите на двете страни“, каза по време на срещата изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да знаете!
  Отговор
  1 21:55  22.01.18
  Арабите - 1000 кораба по 50 войни, 80000 пехота опожаряващо и превземащо в името на "Аллах и Мохамед". Срещу тях византия има 20000 редовна пехота, не по-малко от 25000 запасни от населението и 300 кораба поне,2000 конници.

  Коментиран от #6

 • Да знаете!
  Отговор
  2 22:04  22.01.18
  20000 конници и 10000 траки или славяни на Тервел след изненадващи и безпощадни ат аки изпалшват повече арабите отколкото гърците с техните катапулти и високи стени. Арабите са изпращали отряди за храна от не по - малко от 3000 пехота и не ги чували повече, та спрели.
 • Да знаете!
  Отговор
  3 22:07  22.01.18
  Нашата конница от 20000 конници 14000 са тежка конница. Премазали са най-първо тяхната конница, по-нататак във времето и са погубили целия им корпус от бедуини с камили също хиляди. Благодаря.
 • Да знаете!
  Отговор
  4 22:10  22.01.18
  Това се е случило доста отдавна, когато за българите най-много са държали на честта и родината, а най-после за себе си мислели.
 • Емил
  Отговор
  5 22:17  22.01.18
  Така е! Вече далавера без политическа подкрепа няма! Първо си плащаш - след това правиш измамата - чисто, сигурно и гарантирано от проверяващите!
 • Емил
  Отговор
  6 22:19  22.01.18

  До коментар #1 от "Да знаете!":

  Колега, сбъркал си статията! Това, дето го казваш - добре, ама не тук!
 • гост
  Отговор
  7 22:33  22.01.18
  Ако беше на хартиен носител е само тоалетна хартия.

Напиши коментар:


Публикувай