1 288 7

Румен Петков: Старото ръководство на „Митници“ толерираше контрабандата с горива

Борисов и митниците се правеха, че нищо не се случва, твърди Петков

Светослава Ингилизова

Парите на държавата не се управляват публично. Парламентът е като гумен печат в ръцете на правителството и премиера. Това заяви в ефира на телевизия BIT Румен Петков – член на ИБ на АБВ.

Той даде пример с редица сектори в държавата, които са в криза и на които спорадично се предоставят средства за запълване на дупките им в бюджета с едноличното решение на министър-председателя, което по думите му уронва престижа на институциите и държавността в България. „Скачат 30 болници - дават се тридесет милиона веднага. Скача Софийският университет - дават се десет милиона, скача БАН - дават се трийсет милиона.

Така държава не се управлява. Аз съм озадачен и смаян как парламентарната опозиция не тръгва да търси решителни инструменти, в това число и вън от България - в Брюксел, в ЕК, в Съвета на Европа за това, че имаме непублично управление на публичните финанси. Това е много тежък проблем и ако ние и сега го спестим, когато председателстваме Съвета на Европа, ставаме несериозни. Сами разбирате, че, например, оплаква се един спортен клуб в голям, обичан от нас, град и министър-председателят казва: „Дайте им един милион лева“.

Ако някой счита, че това е нормален начин за управление на държавата, то ние от АБВ считаме, че това е катастрофален начин, по който се казва, че парламентът е един гумен печат в ръцете на правителството, а за съжаление той се и държи като такъв“.

Петков коментира и проблемите със събираемостта на акцизите в страната и нефункционалността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), която през годините показа редица слабости. „Още в края на 2015 година алармирахме, че тази система е порочно направена с цел акцизни стоки, най-вече горива, да бъдат контрабандно внасяни в страната. За съжаление тогава не се предприеха мерки, а сега това се представя като някаква новина. Предходното ръководство на митниците, съвършено съзнателно толерираше този начин на работа.

И то, главно, от гледна точка на горивата. Аз и тогава съм казвал, че ние имаме танкери, които са обмитявани тук в Своге, близо до София. Имаше и серия от телевизионни разследвания по тази тема и правителството на Борисов и митниците се правеха, че нищо не се случва. Всъщност, тогавашният наш апел, в една или друга степен, бе подкрепен от Асоциацията на вносителите на петролни продукти. Те се ангажираха и институционално и сигнализираха Министерство на финансите, но за съжаление нищо не се направи“.

Във връзка с темата Петков коментира и доклада на ДАНС. „Самият факт, че този доклад е изнесен от службите, означава, че правителството е сериозно разклатено. Този доклад, извършен от служителите на ведомството показва, че това правителство, което и да е то, не е в състояние да контролира процесите и доверието в него е разклатено, както и вътре, в самите системи. Министър Горанов потвърди, че от 2015 година са първите сигнали. От тогава до сега какво правиха? Продължавам да считам, че старото ръководство на Агенция „Митници“ съзнателно толерираше контрабандата с горива.

Не мога да твърдя какво е било участието на финансовото министерство и на министър Горанов в това. И това няма как да е ставало без знанието на министър-председателя, защото бяха правени редица консултации, в това число и на върха, на които тези факти са излагани. В същото време ние продължаваме да имаме и няколко вида складове - акцизни складове, данъчни складове… Защо? Кого обслужва това?

И сега министър Горанов говори основно за системата, която би трябвало да контролира горивата. Т.е. той добре знае, че проблема е в контрабандата с горива. Това са неща, които не са новост, пак казвам. И ние от АБВ сме го казвали много пъти. Но явно, с цел осигуряване на някакво политическо спокойствие или на осигуряването на още десетина депутата, за ГЕРБ това не е бил въпрос, който е трябвало да бъде решен. Какво има да се чудим за какво намеквам - за политическа партия „Воля“, казвал съм го десетки пъти“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 16:54  22.01.18
  И тоя политически труп като почне да ни обяснява какво да направим е върхът на наглоста. Къде са братя Галеви с които така добре си приказваше по ресторантите и хотелите? Защо си мислят че народа е късопаметен?
 • Kcaniba
  Отговор
  2 17:48  22.01.18
  П.каещия във фонтана,ха-ха-ха и той по-католик от папата! Лустрация незабавно!
 • Сенко
  Отговор
  3 19:00  22.01.18
  НО казва съвсем ясно и точно,,партия ВОЛЯ,,.Стуктура създадена само и единствено за корупционни схеми.Ако беше,в друга държава независимо къде,то всички членове да бяхя в кауша отдавна.
 • nqkoi si
  Отговор
  4 19:23  22.01.18
  Те са толерира ли , ми ти кат пазеше целият мутренски и престъпен контингент кво да кажем , явно съдиш по себе си г-н Петков ?!
 • Гост
  Отговор
  5 23:08  22.01.18
  Крадеца вика дръжте крадеца.
 • я кажете
  Отговор
  6 06:43  23.01.18
  Министъре Горанов попромени си малко лукавата усмивчица откъде са бизнесите,имотите а и сметките по цял свят на сума ти скромни българи а дали тия дето са правили системата нарочно още от самото начало не са я правили да е лесна за подпипване нямало проблем тия за 5 години милиардери може да станат ей така като на майтап взимайки впредвид традиционната българска комбинативност във всичко в съчетание с местоположението на страната и само 5 години само в най-златната част на НАП да можело да си подпипват кой каквото и както му трябва смятате ли го колко е и какво значи ама все пак сме Еврепредседателстващи става дума за ... 000 000 000 и то много а към сметката си прибавете и всичко останало и накрая ако ви е скучно сядайте да смятате колко трябва до пенсия ей така Брендо купи хотел Рила в София от свата на честния Софиянски ама с пари на кредит от Българо-Американската кредитна банка а Бизнес дамата Ружа Игнатова сигурно е приятелка на Мистър Икономика Цветан Василев
 • А Тато
  Отговор
  7 20:54  23.01.18
  правеше реекспорт на руски нефт.

Напиши коментар:


Публикувай