22 Януари, 2018 16:47 1 661 7

Румен Петков: Старото ръководство на „Митници“ толерираше контрабандата с горива

  • румен петков-
  • митници-
  • горива

Борисов и митниците се правеха, че нищо не се случва, твърди Петков

Парите на държавата не се управляват публично. Парламентът е като гумен печат в ръцете на правителството и премиера. Това заяви в ефира на телевизия BIT Румен Петков – член на ИБ на АБВ.

Той даде пример с редица сектори в държавата, които са в криза и на които спорадично се предоставят средства за запълване на дупките им в бюджета с едноличното решение на министър-председателя, което по думите му уронва престижа на институциите и държавността в България. „Скачат 30 болници - дават се тридесет милиона веднага. Скача Софийският университет - дават се десет милиона, скача БАН - дават се трийсет милиона.

Така държава не се управлява. Аз съм озадачен и смаян как парламентарната опозиция не тръгва да търси решителни инструменти, в това число и вън от България - в Брюксел, в ЕК, в Съвета на Европа за това, че имаме непублично управление на публичните финанси. Това е много тежък проблем и ако ние и сега го спестим, когато председателстваме Съвета на Европа, ставаме несериозни. Сами разбирате, че, например, оплаква се един спортен клуб в голям, обичан от нас, град и министър-председателят казва: „Дайте им един милион лева“.

Ако някой счита, че това е нормален начин за управление на държавата, то ние от АБВ считаме, че това е катастрофален начин, по който се казва, че парламентът е един гумен печат в ръцете на правителството, а за съжаление той се и държи като такъв“.

Петков коментира и проблемите със събираемостта на акцизите в страната и нефункционалността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), която през годините показа редица слабости. „Още в края на 2015 година алармирахме, че тази система е порочно направена с цел акцизни стоки, най-вече горива, да бъдат контрабандно внасяни в страната. За съжаление тогава не се предприеха мерки, а сега това се представя като някаква новина. Предходното ръководство на митниците, съвършено съзнателно толерираше този начин на работа.

И то, главно, от гледна точка на горивата. Аз и тогава съм казвал, че ние имаме танкери, които са обмитявани тук в Своге, близо до София. Имаше и серия от телевизионни разследвания по тази тема и правителството на Борисов и митниците се правеха, че нищо не се случва. Всъщност, тогавашният наш апел, в една или друга степен, бе подкрепен от Асоциацията на вносителите на петролни продукти. Те се ангажираха и институционално и сигнализираха Министерство на финансите, но за съжаление нищо не се направи“.

Във връзка с темата Петков коментира и доклада на ДАНС. „Самият факт, че този доклад е изнесен от службите, означава, че правителството е сериозно разклатено. Този доклад, извършен от служителите на ведомството показва, че това правителство, което и да е то, не е в състояние да контролира процесите и доверието в него е разклатено, както и вътре, в самите системи. Министър Горанов потвърди, че от 2015 година са първите сигнали. От тогава до сега какво правиха? Продължавам да считам, че старото ръководство на Агенция „Митници“ съзнателно толерираше контрабандата с горива.

Не мога да твърдя какво е било участието на финансовото министерство и на министър Горанов в това. И това няма как да е ставало без знанието на министър-председателя, защото бяха правени редица консултации, в това число и на върха, на които тези факти са излагани. В същото време ние продължаваме да имаме и няколко вида складове - акцизни складове, данъчни складове… Защо? Кого обслужва това?

И сега министър Горанов говори основно за системата, която би трябвало да контролира горивата. Т.е. той добре знае, че проблема е в контрабандата с горива. Това са неща, които не са новост, пак казвам. И ние от АБВ сме го казвали много пъти. Но явно, с цел осигуряване на някакво политическо спокойствие или на осигуряването на още десетина депутата, за ГЕРБ това не е бил въпрос, който е трябвало да бъде решен. Какво има да се чудим за какво намеквам - за политическа партия „Воля“, казвал съм го десетки пъти“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    10 0 Отговор
    И тоя политически труп като почне да ни обяснява какво да направим е върхът на наглоста.
    Къде са братя Галеви с които така добре си приказваше по ресторантите и хотелите?
    Защо си мислят че народа е късопаметен?
  • 2 Kcaniba

    6 0 Отговор
    П.каещия във фонтана,ха-ха-ха и той по-католик от папата! Лустрация незабавно!
  • 3 Сенко

    2 3 Отговор
    НО казва съвсем ясно и точно,,партия ВОЛЯ,,.Стуктура създадена само и единствено за корупционни схеми.Ако беше,в друга държава независимо къде,то всички членове да бяхя в кауша отдавна.
  • 4 nqkoi si

    9 0 Отговор
    Те са толерира ли , ми ти кат пазеше целият мутренски и престъпен контингент кво да кажем , явно съдиш по себе си г-н Петков ?!
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца.
  • 6 я кажете

    2 0 Отговор
    Министъре Горанов попромени си малко лукавата усмивчица

    откъде са бизнесите,имотите а и сметките по цял свят
    на сума ти скромни българи
    а дали тия дето са правили системата нарочно още от самото начало не са я правили
    да е лесна за подпипване
    нямало проблем тия за 5 години милиардери може да станат ей така като на майтап
    взимайки впредвид традиционната българска комбинативност във всичко
    в съчетание с местоположението на страната и само 5 години само в най-златната част
    на НАП да можело да си подпипват кой каквото и както му трябва
    смятате ли го колко е и какво значи ама все пак сме Еврепредседателстващи
    става дума за ... 000 000 000 и то много
    а към сметката си прибавете и всичко останало
    и накрая ако ви е скучно сядайте да смятате колко трябва до пенсия
    ей така Брендо купи хотел Рила в София от свата на
    честния Софиянски ама с пари на кредит от
    Българо-Американската кредитна банка
    а Бизнес дамата Ружа Игнатова сигурно е приятелка
    на Мистър Икономика Цветан Василев
  • 7 А Тато

    0 0 Отговор
    правеше реекспорт на руски нефт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове