2 075 12

Митниците работили 5 г. с пробита система

Митничари трили записи, щетите са за милиарди

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Мария Атанасова

БАЦИС е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред bTV. Tой посочи, че само за 6 месеца от Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са изчезнали около 300 000 транзакции - това са стотици милиони левове.

БСП алармира миналата седмица, че акцизната система е била манипулирана с намерението да се укриват ДДС, акцизи и мита. От ГЕРБ отрекоха да е допуснато подобно нарушение.

„За нас това е бизнес проблем, започнахме да говорим за него преди 5 години”, изтъкна Делчев. Той допълни, че приетата с недостатъци система е струвала на икономическите оператори 150 млн. лв.
Тези пари ги плащаме ние, това са допълнителни стотинки върху цената на горивата, а след това и още пари в хода на нагаждането на системата." По думите на Делчев ниската степен на защита е нещо, за което многократно са сигнализирали институциите.

„Много години ние в разговори с Агенция „Митници” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – казваха ни „Няма такова животно”, разказа Делчев.

Така в крайна сметка браншовата организация сезирала главния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със секретен доклад, който потвърдил опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, така и ИТ специалисти от поддръжката. Всички те можели да заличават транзакции без да оставят следа.

Всяка транзакция може да бъде влакова композиция или танкер, за които след това не се плаща акциз.

Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – директорът на Агенция „Митници”.

Той отбеляза, че според доклада на финансовия министър Владислав Горанов, техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година.

Финансовият министър увери преди дни, че спрямо 2014 г., 2017 г. завърши с 6,5 млрд. повече приходи.

Изтриването на транзакции от митническата система БАЦИС /Българска акцизна централизирана информационна система/ е ставало с активното участие на митничари, съобщи пък Блиц.

В събота и Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите в тройната коалиция, потвърди новината пред БиТиВи. Според него триенето на записи от системата, отговорна за събирането на акцизите в хазната, е било извършвано от пирамидална структура в митниците, която стигала до заместник-директор.

Според засекретен доклад на ДАНС, посветен на функционирането на БАЦИС, от системата са изтрити около 300 000 записа и те не могат да бъдат възстановени. Поне такава информация се появи в публичното пространство, а досега нито една институция не я е опровергала. Какво значи изтрита транзакция в БАЦИС?

Това могат да бъдат танкери,влакови композиции, цистерни с гориво или камиони с цигари и алкохол. Щом те не фигурират в БАЦИС, значи за тях не са платени акцизи, а оттам и ДДС. Щетата за бюджета може да е огромна – за милиарди левове.

Митниците се оправдават, че сами са сезирали ДАНС за проблемите във функционирането на БАЦИС, както и че прокуратрата отказва да започне досъдебно производство въз основа на доклада, защото нямало данни за престъпление. Още в края на 2015 година обаче не митниците, а Българската петролна и газова асоциация, в която членуват легалните търговци и производители на горива, сезира главния прокурор за проблема – от БАЦИС изчезват записи.

Именно по този сигнал започна и разследването на ДАНС. Асоциацията нееднократно е алармирала за нарушения при работа на системата, включително и в парламента, но едва сега за темата започна да се шуми, защото въпросът се политизира.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Различен
  Отговор
  1 17:15  22.01.18
  И да знаете, в България не се краде..... МНОГО! Само някакви си дребни милиарди! В общи линии джобни пари за нЕкои хора! Така каза Бат Бойко, да се свети името му и неговият гуру Цв. Цв.!
 • БАЦИС
  Отговор
  2 17:15  22.01.18
  Изказванията на неподготвени и безотговорни "експерти" и цитирането им е пример за върховна некомпетентност, което по тези ширини е епидемия! Единствените безкрайни неща на този свят до момента за вселената и човешката глупост!
 • Даа
  Отговор
  3 17:20  22.01.18
  И други системи в митниците са пробиване.
 • счети
  Отговор
  4 17:28  22.01.18
  какво искате бе.... и с пробита система пак сме събрали повече приходи с 1,5 млрд....

  Коментиран от #6


 • 5 17:34  22.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Различен
  Отговор
  6 17:34  22.01.18

  До коментар #4 от "счети":

  Въпросът е, колко щяхте да съберете, без да е пробита системата?? Дали тогава нямаше да има достатъчно пари за здравеопазване, образование, самолети и т.н.н.?
 • А стии бе
  Отговор
  7 17:46  22.01.18
  Бе верни ли бе ! А стига бе , немое да бъде !
 • Ох на татя
  Отговор
  8 19:29  22.01.18
  Щом се вдига такава перушина - определено системата работи и сериозно е застъпила някой. Ако не работеше - никой нямаше да вие на умряло! ;-)
 • цоле
  Отговор
  9 19:48  22.01.18
  ЧЕ КАК ЩЕ ТЕЧЕ КОНТРАБАНДАТА НА НАШИТЕ ХОРА
 • влад
  Отговор
  10 22:16  22.01.18
  Та нали на митниците шеф им бе един гл. секретар на МВР, нещо не му се чува имено доста време?
 • вижте честната физиономия на Горанов
  Отговор
  11 06:39  23.01.18
  Министъре откъде са бизнесите,имотите а и сметките по цял свят на сума ти скромни българи а дали тия дето са правили системата нарочно още от самото начало не са я правили да е лесна за подпипване нямало проблем тия за 5 години милиардери може да станат ей така като на майтап взимайки впредвид традиционната българска комбинативност във всичко в съчетание с местоположението на страната и само 5 години само в най-златната част на НАП да можело да си подпипват кой каквото и както му трябва смятате ли го колко е и какво значи ама все пак сме Еврепредседателстващи става дума за ... 000 000 000 и то много а към сметката си прибавете и всичко останало и накрая ако ви е скучно сядайте да смятате колко трябва до пенсия ей така Брендо купи хотел Рила в София от свата на честния Софиянски ама с пари на кредит от Българо-Американската кредитна банка а Бизнес дамата Ружа Игнатова сигурно е приятелка на Мистър Икономика Цветан Василев
 • Вътрешния
  Отговор
  12 10:58  23.01.18
  Само ще споделя коментар от 1во лице, от повече от десетилетие им знам системите и мерките за сигурност. Винаги са били толкова сериозни, че най-овикновен гимназист с малко тех. познания може да ги манипулира до безкрай. Не се учудвайте, така е на сметка просто, и това е от повече от 20 години...пийте една ракия за здраве и толкова, и 20 години напред пак ще е така.

Напиши коментар:


Публикувай