Last news in Fakti

22 Януари, 2018 17:18 1 489 5

Кошлуков отговори на журналистите

  • емил кошлуков-
  • бнт-
  • протест

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров също коментира скандала

Кошлуков отговори на журналистите - 1
Пред сградата на телевизията имаше протест с искане за оставката на Кошлуков Снимка: БТА

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че журналистите от "Денят започва с култура" трябва да представят доказателства, че ги е подложил на натиск.

Тази сутрин водещите на предаването по националната телевизия изчетоха декларация, с която сезираха СЕМ да се намеси, защото Кошлуков се намесвал какви гости да бъдат канени и какви въпроси да им бъдат задавани.

"Призовавам всеки, върху който е оказан натиск - спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен?", коментира по-късно пред БНР Кошлуков.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров пък директно отрече журналистите от това предаване да са били притискани:

"Радвам се да кажа, че сме единствената телевизия, която си позволява да притежава такъв формат. Предаването нито е застрашено, нито е под някакъв натиск или репресия - по никакъв начин, в това ви уверявам. Никой нито има намерение да го сваля, проваля, мести и т.н. Предаването е много добро, на своята аудитория, която заслужава да има своя медиен излаз. Няма никакъв проблем. Предполагам, че има някакъв елемент на недостатъчно говорене, което е моя грижа да оправя".

По повод изискването на Кошлуков "Денят започва с култура" да вдигне рейтинга си, Каменаров обаче призна:

"Като говорим за култура, няма как да очакваме да постигнем зашеметяващ рейтинг. Не е рейтингът това, което ще определи качеството на това предаване. Абсолютно съм сигурен, че БНТ и БНР са най-свободните медии в държавата. Никога не е имало нито върнати, нито забранени събеседници".

Това се случи на фона на протест пред сградата на БНТ днес, където се събраха десетки културни дейци, журналисти и общественици, които защитиха свободата на словото и се обявиха за оставка на Емил Кошлуков. Те посрещнаха с овации екипа на сутрешното предаване за култура, който също се присъедини към протеста.

Продуцентът Весела Петрова заяви:

"Има обвинения за езика на предаването, който бил по-елитарен. Не може в предаване за култура, да се говори с езика на улицата. Няма как да се каже, че ние не работим. Това е всеки ден, работим и в събота и неделя, защото трябва да се приготви предаване за понеделник".

Междувременно председателят на СЕМ София Владимирова съобщи пред Дир.бг, че утре, на среща по друг повод с ръководството на БНТ, ще поиска да бъде чута какви мерки вземат по казуса. В същото време експерти на регулатора ще проверят сигнала на журналистите и ако открият нарушения на Закона за радио и телевизията, то медията ще бъде санкционирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Б Симеонов

    5 3 Отговор
    Кошлуков е старо квартално куче, не е лош човек ама не е приятно бивш затворник каруцар да заема тази позиция, не знам как го назначиха, Бойко трябва да ги Уволни всичките
  • 2 цоле

    13 0 Отговор
    ТИЯ СА ТОЛКО ЖУРНАЛИСТИ КОЛКОТО МАГАРЕТО КОН
  • 3 OMG WTF

    5 1 Отговор
    "Радвам се да кажа, че сме единствената телевизия, която си позволява да притежава такъв формат"
    Радваш се? Радваш, че поддържате предаване без рейтинг? Другите телевизии защо нямат такъв формат? ЗАЩОТО НЯМА РЕЙТИНГ! Въпросът е за чий харчите държавни пари за предаване без рейтинг??? Някой изобщо гледа ли НЕЩО (каквото и да е) по БНТ1?

    Коментиран от #4

  • 4 321

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "OMG WTF":

    Не е лесно да си тъп. Рейтингите са за телевизиите, които се издържат с реклами. БНТ е на държавна издръжка. Рекламите в по-рейтинговите предавания са по-скъпи. Затова двете основни телевизии си имат свои рейтингови компании, които мамят и ги изкарват винаги с по-висок рейтинг от опонента. БНТ си няма рейтингова компания и поради това е по-назад. Кош-луков като иска по висок рейтинг да си направи/наеме рейтингова компания и тя ще му завишава рейтинга двойно и тройно - в България това е единствения начин.
  • 5 соросоидни кърлежи

    4 0 Отговор
    БНТ лична телевизия за всички мразещи България, и канещи съмнителни типове , които подиграват с Левски ...За това говорете, по какъв критерий каните такива "историци" колко струва тази гавра.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове