996 3

Горанов за БАЦИС: Винаги атакуват най-успешните

БСП препита Горанов и Георги Костов има ли пробив в БАЦИЗ

Мария Атанасова

Няма манипулация на акцизната информационна система на Агенция „Митници”, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Дир.бг.

През април 2016 г. са били установени проблеми, но те вече са отстранени, каза той по време на извънредно съвместно заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и тази за вътрешна сигурност и обществен ред.

Заседанието бе по повод предизвикания от БСП скандал, че акцизната система е била манипулирана с цел укриване на ДДС, акцизи и мита. От ГЕРБ обаче отричат да е допуснато подобно престъпление. Социалистите твърдят, че от доклад на ДАНС и прокуратурата било видно, че ако едно лице има парола за достъп в БАЦИС, може да изтрие три тира с цигари и да излезе милионер.

По думите на червените до днес не е направено нищо по въпроса и поискаха разсекретяване на докладите, от които според тях лъсвали корупционни практики.

От ГЕРБ са категорични, че има входирана преписка от главния прокурор в Народното събрание, която съдържа предприетите мерки през 2016 година и следващите години от Агенция "Митници" и Министерството на финансите.

Финансовият министър дори поздрави левицата, че повдигна въпроса. Той призова депутата от БСП Иван Иванов да манипулира системата на Митниците през телефона си, както червеният депутат беше обещал.

„Така се прави! Винаги се атакуват най-успешните политики и находчивостта на левицата е за похвала“, каза Горанов. Той е категоричен, че няма извършени манипулации в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), както и че липсват данни за извършени престъпления във връзка с нея.

Директорът на агенция "Митници" Георги Костов, който също бе привикан за изслушване пред депутатите, цитира данни, според които от 2012 г. до миналата година има непрекъснат ръст на постъпленията от акцизи. Изключение е само 2014 г., когато събираемостта е по-ниска.

Според изчисленията на Костов за петте години има общо 930 млн. лв. ръст на приходите от акцизи. Около 200 млн. лв. от тях идват от увеличението на акциза на цигарите.

Изнесените статистически данни предизвикаха бурно вълнение сред депутатите от БСП и ДПС. Те твърдо поискаха финансовият министър и шефовете на Агенция Митници да отговорят на въпроса пробиваема ли е системата за контрол и ако е имало пробиви защо е била приета и са платени парите от обществената поръчка.

През 2015 г. постъпва жалба от петролната и газова асоциация, в която се твърди, че системата е манипулирана. Агенция "Митници" кани експерти от ДАНС. Твърдението, че не са предприети действия, не е вярна.

Всички информации за манипулации са политически и са свързани с предстоящия вот на недоверие срещу правителството, смята финансовият министър Владислав Горанов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 18:26  22.01.18
  Гледах днес откритото заседание на комисията... - Пълна пародия! - Ст едната страна бяха наредени Цацаров и Горанов, от другата страна Менда с Цветанов и разиграване на сценки колко са успешни! - В същото време от докладите, които Цацаров чете от ДАНС и някаква прокурорка ставя ясно, че са установени злоупотреби, размерът на които не може да се установи! - И цацаров и Горанов цитираха имената на лица, които са правили проверката с цел да не носят отговорност за данните, а накрая заявяват че престъпления няма... Грозна картина! - Държавата се управлява не само от мързели, но и от идиоти!
 • цоле
  Отговор
  2 19:54  22.01.18
  ТА КАК ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ВЪРТИ КОНТРАБАНДА
 • крадци долни
  Отговор
  3 21:41  22.01.18
  Тия хора са редко нагли! Целите са о*рани, ама се бият у гърдите - не е истина просто!

Напиши коментар:


Публикувай