1 437 2

Прокуратурата протестира глобата на избягалия от катастрофата на Чепинското шосе

На 19 януари 2018 г. е открито безжизнено тяло на мъж в района на Чепинско шосе, посока Нови Искър

Венцислав Михайлов

Софийска градска прокуратура протестира наложена глоба за мъж, избягал след пътен инцидент. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 21 януари 2018 г. Софийски градски съд (СГС) е наложил мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2 000 лв. на мъж с инициали Ст.М., обвиняем за причинено пътнотранспортно произшествие, завършило със смърт. Обвиняемият е избягал от мястото на инцидента.

На 19 януари 2018 г. е открито безжизнено тяло на мъж в района на Чепинско шосе, посока Нови Искър. Установено е, че причина за настъпването на смъртта е пътнотранспортно произшествие. На следващия ден СДВР задържа 24-годишния Ст.М. като извършител на деянието.

Действията на столичните полицаи са под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП), която постановява задържане до 72 часа на извършителя и иска налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Ст.М. Искането на прокуратурата не е уважено от СГС. Първоинстанционният съдебен състав е приел, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието, но липсва реална опасност обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие.

СГП протестира решението като неправилно и незаконосъобразно, като счита, че извършеното деяние е с изключително висока степен на обществена опасност. От материалите по делото се установява, че обвиняемият е склонен към драстично незачитане на законоустановените правила за движение по пътищата. Той е превишил максимално допустимата скорост на движение и не е съобразил възможността за инцидент - произшествието се е случило в тъмната част на денонощието. Събраните до този момент доказателства категорично сочат, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие. Той не е спрял, за да окаже помощ на пострадалия и е положил сериозни усилия да попречи и на други лица да окажат помощ.

Установено е, че обвиняемият Ст. М. е направил опити да прикрие местонахождението на трупа на пострадалия и да заличи всички следи, указващи неговото присъствие на мястото на инцидента. Според СГП, така установените по делото обстоятелства показват, че опасността обвиняемият да се укрие е реална, а не хипотетична, тъй като всичките му действия след извършването на инкриминираното деяние са били в тази насока.

Поради тези обстоятелства СГП внася протест пред Софийски апелативен съд за налагане на най-тежката мярка – „задържане под стража“, на обвиняемия Ст. М.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Брат ми
  Отговор
  1 21:35  22.01.18
  Винаги липсва реална опасност убиецът или мутрата да се укрие и после 20 години не могат да ги намерят ,обаче милиционерите викат дайте още пари.А съдиите казват ”има пропуски в закона”, дупетатите казват трябват промени и така до безкрайност. Made in България.
 • Темидец
  Отговор
  2 04:47  23.01.18
  Ама как,то това деяние си е за фиш и го пускайте д.била,че има още хора за газене по улиците.

Напиши коментар:


Публикувай