Last news in Fakti

23 Януари, 2018 10:09 1 689 18

Имената на 23 убити жени, изписани върху парламента

  • истанбулска конвенция-
  • парламент-
  • убити-
  • жени

Имената на 23 жени, убити от партньор, роднина или отблъснат мъж, бяха прожектирани върху сградата на българския парламент в понеделник вечерта. Инициативата беше на Българския хелзинкски комитет, пише clubz.bg.

"С тази акция искаме да върнем фокуса в дебата и да противодействаме на умишлените опити да се саботира ратифицирането на Истанбулската конвенция", обясниха от неправителствената организация.

т БХК са сред организаторите на демонстрация в подкрепа на ратификацията на конвенцията от 11 ч в сряда.

Идеята на Истанбулската конвенция не е просто да направим няколко законови промени. Фундаменталната ѝ цел е да НЯМА насилие над жени и деца. Това означава – превенция. Означава провеждане на целенасочена държавна политика, насочена към изкореняване на насилието. Означава координирани усилия на всички институции в България. Или накратко, означава, че ако някоя жена или дете са подложени на домашно насилие и насилие основано на пола, тя ще знае, че може да потърси помощ на национална денонощна телефонна линия за подкрепа на лица, пострадали от насилие. Жертвата на насилие ще може да бъде незабавно настанена в кризисен център, отговарящ за нейната област, а няма да се налага да пътува в тежко състояние до център в друг град и област. Жертвата на насилие няма да има нужда да обикаля безброй институции и сама да си търси правата. Означава, че насилникът ще извършва престъпление, ако нарушава ограничителната заповед и ще бъде съден за това, обясняват организаторите на проявата.

И призовават:

Ето защо призоваваме народните представители, политическите партии, медиите и всички отговорни граждани – не залагайте на карта живота на милиони жени и деца в България заради изкривената истина. Не ставайте жертва на слухове и несъществуващи заплахи. Нека докажем, че българите са съпричастни, съчувстващи и отхвърлят насилието. Нека покажем силата на доброто лидерство. Подкрепете ратифицирането на Истанбулската конвенция, която ще донесе по-добро бъдеще за всички нас. Бъдеще без насилие.

Елате на 23-и януари, от 11.00 часа, в градинката между НС и СУ, за да подкрепим ратификацията на Истанбулската конвенция от България!

В понеделник Св. синод излезе с призив Истанбулската конвенция да не бъде ратифицирана като противоречаща на традиционните ценности на българина и създаваща основа за морален разпад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бхойскикомитет

    20 3 Отговор
    Хората на Сорос могат да си прожектират каквото поискат на сградата на парламента ни явно! А ние не можем ли да прожектираме имената на скандалите, които се случиха в последните години - кумгейт, цумгейт и т.н. ?
  • 2 Morgoth

    22 2 Отговор
    Как ще се определя, че насилието е основано на пола? Ако гейско семейство в което няма обособени мъж и жена се сбие, набития ще бъде ли бит на база на пола си? Ако хвана джебчийка в трамвая и я поцепя от бой, защото знам, че друго наказание за нея няма да има това ще се води ли насилие основано на пола?
    Друго интересно нещо като сте налепили тези имена - колко са мъжете убити от при подобни обстоятелства (а именно от зетя, от тъста, от нова или стара половинка на жената)? Или те да мрат, нали са мъже, това им е работата?
    Не бяха ли именно БХК които много държат всеки да носи поотделно отговорност за действията си? Защо сега мъжете изведнъж дойдоха под един знаменател, докато всяко подобно групиране на циганите е дискриминация?

    Коментиран от #17

  • 3 Bahti

    14 3 Отговор
    Нали, уж е демокрация? Дайте Референдум. О не, обърках се зверски. Тиквата е вожд...

    Коментиран от #5

  • 4 Истината винаги боли

    15 2 Отговор
    А няма ли да се прожектират снимки на СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ нападнати,бити и ограбвани,изнасилвани и убити възрастни хора по селата и градовете на България, от защитаваните и обгрижвани от този същият Хелзински комитет,,недосегаеми примати",които сега ще бъдат и защитени,сами от себе си със тази Истанбулска гавра с нашите семейни вековни,Български традиции????

    Коментиран от #18

  • 5 goni

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Bahti":

    Е!Ти пък! Референдум!!!:) Че, то отговора е ясен!:) Много ясно че няма да се допитат до народа! Ще си я приемат конвенцията и ще изкарат че 99% от хората имащи право да гласуват са за това да се пребиват жени и деца! Ама, Те! Великите! Няма да допуснат това!!! Хич да не ти пука! Така, или иначе нашият народ си отива! Така че....!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 куку руку ку

    7 1 Отговор
    Това означава ли, че янките ще забранят огнестрелните оръжия, защото при тях стават много повече убийства и то в училища.
    Жалко за жертвите на насилие, но конвенцията ще доведе до насилие (психично) над много повече обикновени хора.
  • 8 гост 2

    12 1 Отговор
    ''Фундаменталната цел е да няма насилие срещу жени и деца''...значи няма да се борим против насилието в страната като цяло ами само срещу определена каста, пол...в частност жените (... те децата са са включени само за да има по-голяма тежест и авторитет искането !!!) останалите се оправяйте кой както може, така ли ?
    Еми, вашата борба даже не ме трогва...за жалост !
  • 9 не на ИК

    8 0 Отговор
    Този текст е публикуван преди четири години в сайта на TGEU (Transgender Europe), джендър организация в която членуват 105 членки от 42 държави. Той има информативен характер и обяснява как Истанбулската конвенция защитава правата на ЛГТБ (лесбийки, гейове, транссексуални и бисексуални).
    В него се обяснява механизмът на действие на този документ, обвързващата му сила за промяна на местните законодателства и решителното навлизане в образованието на джендър идеологията, както и специалното отношение към мигрантите, които се самоопределят по полов признак.

    Според авторите на тази статия "Конвенцията е първият международен документ, който съдържа определение за социален пол (gender) и изисква от страните при прилагането на Конвенцията и при оценката на предприетите мерки (член 6) да вземат предвид проблемите, свързани с пола".
    Статията описва много ясно и как държавите, които са я ратифицирали, задължително трябва да променят законодателството си и да предадат част от националния си суверенитет на т.нар. комитет GREVIO - политически орган, който ще следи за прилагането на Конвенцията: "Веднъж ратифицирана Конвенцията, като международен правен акт, има предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които ѝ противоречат. Това изисква националното законодателство да бъде приведено в съответствие с целите и мерките на Конвенцията".
    Статията, която е написана през 2014 г., завършва с констацията: "консервативните групи се опасяваха по-специ
  • 10 не на ИК

    8 0 Отговор
    Статията, която е написана през 2014 г., завършва с констацията: "консервативните групи се опасяваха по-специално от необходимостта да се въведе понятието „социален пол“ в националното законодателство. Мобилизирани срещу ратификацията на Конвенцията, те отправиха остри критики срещу „идеологията на пола“ или „теорията за пола“, предизвикващи разпад на семейството и на обществото като цяло".
    Защита на транс хората съгласно Истанбулската конвенция

    Публикувано на 24 септември 2014 на итернетнет страницата на TGEU* на адрес: https://tgeu.org/protection-of-trans-people-under-the-istanbul-convention/
  • 11 сори сорос

    11 0 Отговор
    БХК са едно от най-активно работещите нпо-та срещу интересите на българския народ! и това се случва само, където няма държава, разбирай продажна и корумпирана политическа класа.
    и чии интереси защитават? да сте чули да са защитили поне един българин, на който са нарушени правата и който не е от малцинствата??

    кой финансира организацията "Български хелзинкски комитет" и финансиращият орган работи ли за чужди държави против интересите на България?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истината винаги боли

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "2399":

    От фабриката за ТО-ТА ли те командироваха???
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 аве фюрер

    5 0 Отговор
    Поредната долна провокация на хомодружинките в България . После да не се чудят защо ги "съветват" кой с каквото хване .
  • 17 WIND OF CHANGE

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ И ТЕ ПОДКРЕПЯМ НА 100 %....

    КОЙТО Е ПАТИЛ ОТ БЯСНА К****А ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕ....
  • 18 Ден

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Истината винаги боли":

    Ами кой те спира?? Или пак някой друг да го направи??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове