Last news in Fakti

23 Януари, 2018 14:45 1 480 8

Католическата църква у нас е срещу Истанбулската конвенция

  • истанбулска конвенция-
  • католическа църква

Епископската конференция на Католическата църква в България изразява сериозна тревога и не подкрепя предложението за ратифициране от Народното събрание на Република България на подписаната в Истанбул на 11 май 2011 г. Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Това се посочва в становище на Католическата църква на България за предложението за ратифициране на Истанбулската конвенция.

В него се казва, че така наречената Истанбулска конвенция заявява претенции за решаване на проблеми от жизнена значимост, но поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и очевидно предизвиква повече притеснения и разделения отколкото да дава решения.

Следвайки устоите на Християнската вяра и учението предавано в Католическата църква, вече две хилядолетия, и още, като се позоваваме на документите, изложени от Светия престол пред 57-та сесия на Комисията по статута на жените към ООН през 2013 г., предлагаме кратко становище като настояваме народните представители съвестно да анализират не буквата, а духа на Конвенцията, предложена от Съвета на Европа, видимо подвластна на идеологически похвати, към които нашето общество проявява завидна критичност, заявяват от Католическата църква.

В предложеното от нея становище се посочва, че насилието срещу жените, децата, възрастните и хората в неравностойно положение, е обществено явление, което изисква противодействие на много нива - възпитание, образование, институционална намеса и помощ за жертвите. Католическата църква проповядва и работи посредством свои организации върху тези въпроси, като основна цел остава изграждането на пълноценни личности. Христовата вяра, формирала нашето общество и култура, ни е научила досега да зачитаме както всяка човешка личност, така и различията и допълването между мъжа и жената, да ценим тяхното равенство в достойнството, да благославяме съюза помежду им, водещ по естествен път до продължение на човешкия род, отбелязват от Католическата църква.

И заявяват, че предложената Конвенция не съсредоточава вниманието върху обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж, за пола като променливо социално, а не биологично явление и прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията. Особено притеснение будят препоръките на Конвенцията за въвеждане на подобна идеология и прочит на проблемите в обществото, на дефиницията на самия човек, на неговия пол и формиране, в образованието и възпитанието на подрастващите, се посочва в становището.

В него се казва, че следването на основните конституционни права, като религиозните свободи и свободата на съвестта (съгласно чл. 37 от Конституцията на РБ), заедно с възпитанието и образованието на цялостно формирани личности, биха допринесли много повече за избягване на насилие над по-слабите в обществото, отколкото допускането на експерименти във формирането на ново поколение индивиди, които растат неутрални и се самоопределят спрямо динамично променящите се социални явления.

Считаме, че тежестта на идеологията в предложената Конвенция е твърде голяма и документът би бил контрапродуктивен. В тази връзка апелираме, както вече е направено от други Епископски конференции на Католическата църква в Европа, за активна позиция на българското правителство пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности, се призовава в становището.

То е подписано от Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, от Георги Йовчев - Софийско-Пловдивски епископ, и от Петко Христов - Никополски епископ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саме ГЕРБ са за

    14 0 Отговор
    Излиза, че всички в България виждат опасността от въвеждане на термини, които застрашават децата, само ГЕРБ не го виждат. Изводът р ГЕРБ вече е продал интересите на България и сега трябва да си изпълни обещанието. За какво е този зор, като очевидно хората не го искат. И не го искат не защото искат да тормозят жените, а защото не искат изчадия като обратни и други да тормозат децата в България. Бойко, виж се какво си ...
  • 2 Истината винаги боли

    10 0 Отговор
    И Католическата църква,застана от страната на Българският народ.Само Бойко,пак обърка всичко в своята самоувереност и къса памет.Сега вече трябва да се завърти на 180градуса,за да остане поне с едно добро и ТРАЙНО дело в историята на България!!!
  • 3 Пенев

    11 0 Отговор
    Аз съм православен християнин, но в случая споделям мнението на Католическата църква, което се припокрива с мнението на Светия Синод. Тази конвенция е изключително опасна и създава още повече опасности пред бъдещото поколение. Ако това се подкрепи, значи хората които ни управляват са явно от пола gender!!!!
  • 4 аве фюрер

    7 0 Отговор
    Тя реакцията и на двете църкви закъсня , но по-важното е да видим дали Бойко наистина може да свърши нещо полезно за България , като спре хода на ратификацията . Сега ще видим дали наистина е българин ,или наистина е подлога на чужди интереси . Настанало е време да паднат маските на политическата клика , ха да видим сега кой кой е .
  • 5 Гост

    3 0 Отговор
    Жената е направена да се люби и обича, а Мъжът е направен да се слуша и да командва. Просто е! Против съм скапаната конвенция! Против съм и срещу насилствено задържане на някой да живее с друг!
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    И какво значи насилие???? Не се ли насилвам аз самият, когато вървя пеша - не насилвам ли тялото си да върви? Не проявявам ли насилие към себе си когато карам тялото ми да тича???? Значи съм престъпник против себе си? Не насилвам ли мускулите на тялото си, които трябва да изхабят калории, когато отивам да целуна някои или да помогна някой???...Значи съм насилник??? - Престъпник?
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    Жената е направена да се люби и обича, а Мъжът е направен да се слуша и да командва. Просто е! Против съм скапаната конвенция! Против съм и срещу насилствено задържане на някой да живее с друг!
    И какво значи насилие???? Не се ли насилвам аз самият, когато вървя пеша - не насилвам ли тялото си да върви? Не проявявам ли насилие към себе си когато карам тялото ми да тича???? Значи съм престъпник против себе си? Не насилвам ли мускулите на тялото си, които трябва да изхабят калории, когато отивам да целуна някои или да помогна някой???...Значи съм насилник??? - Престъпник?
  • 8 1234

    2 0 Отговор
    То у нас и православната и католическата църкви и мюсюлманите и народа са против тая Истанбулска измишльотина ,само ГЕРБ са за нея.За какво говорим,че били слуги на народа?!?Правят каквото им кажат от ЕС и САЩ. Истински слугинаж са тия от ГЕРБ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове