655 13

Ген. Михо Михов предлага референдум за доброволна казарма

Светослава Ингилизова

Въпросът за доброволната казарма трябва да се проучи, за да не звучи като популизъм. Такъв коментар по темата даде ген. Михо Михов от АБВ и бивш началник на Генералния щаб на Българската армия пред бТВ.

Той добави, че задължителна военна служба е немислима на този етап и ако е мислима това трябва да стане с референдум. „Идеята на Каракачанов е добра, но трябва да се разбере ще има ли желаещи. Ако има хиляди искащи то може да започне подготовка по инфраструктурата на казармите”, посочи Михов.

Връзката между армията и народа се скъса и престижността на професията страда, каза още той.

Като сектор с най-голям недостиг на хора Михов посочи сухопътните войски. Заплатата на един войник е 600 до 650 лв., като има и добавки и квартирни пари.

Генералът добави, че подкрепя подхода на министър Каракачанов да се поддържа Миг-29, но и смята, че трябва да се върви към нов изтребител.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мързеливец
  Отговор
  1 10:19  24.01.18
  Стига с тези военни и полицаи и всякакви такива !!! ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЪЛНИТЕ БЮДЖЕТИТЕ НА ИНСТИТУЦИИ , КОИТО ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ РАБОТЯТ ЗА ОБЩЕСТВОТО ИЛИ ИКОНОМИКАТА НА ДЪРЖАВАТА , А САМО ЦОЦАТ !!
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  2 10:20  24.01.18
  Доброволна казарма човешката глупост няма граници
 • гост
  Отговор
  3 10:40  24.01.18
  Казармата е процес на възстановяване на мъжкото съсловие.Няма ли казарма мъжете започват да се самоопределят за жени и нарушават баланса. Задължителна казарма поне половин година без самоопределилите се жени. А жената да подлежи на обучение що е жена и мястото и в семейството, а не външните и потребности от това. Връщане към възраждане на семейните ценности без насилие.

  Коментиран от #12

 • Петко
  Отговор
  4 11:49  24.01.18
  Който не храни своя армия, храни чужда. Всички общества, ползвали наемна армия рано или късно загиват. Вземете пример от Израел, където мъжете служат 3 години, а жените 2. И никой не квичи против това там.

  Коментиран от #13


 • Варна
  Отговор
  5 12:20  24.01.18
  Аз съм за казармата, само че доброволно за 6 или повече месеца са чиста форма на недоразумение! - Добре е да се възстанови Началното Военно Обучение което може да се провежда през почивните дни. Но Военната повинност е отговорност и тя не може да бъда на доброволен принцип! Предвид кражбите и продъненият бюджет решението е връщането на НВО, което да се провежда през празничните дни и това да е задължително! - Редно е и да вземат да проверят кои все още са в БГ и се водят на отчет.
 • Дисцип
  Отговор
  6 13:10  24.01.18
  Аз съм против казармата, но за дисципа. За извършване на дребно и средно хулиганство на мъже до 35 години - 6 месеца дисциплинарна рота.
 • НЕ на военните
  Отговор
  7 14:22  24.01.18
  Абе хора, опомнете се! Срещу кога ще се събират войници и ще се правят огромни разходи за издръжка на тази казарма??? Срещу НАТО ли? Срещу Русия ли? Срещу САЩ или Турция? Срещу Китай или Сев. Корея? Ако някой си фантазира, че стане мъж с казарма - да влезе в частна армия и да си играе на войник, а не да висят на държавна издръжка и да правят по цял ден едно голямо НИЩО! Аман от търтеи и лапачи в тая държава! Милиарди се вземат и се харчат за глупости, а обикновения народ живее все по-зле и по-зле.

  Коментиран от #9

 • гост
  Отговор
  8 16:54  24.01.18
  Дърт кадър на БКП , за каква доброволна казарма говориш бе паляк ?Само идиот може да говори за ДОБРОВОЛНА казарма . Връщайте по скоро казармата че света е на прага на война и както ликвидирахте всичко в България БКП престъпници гадни ще ни премажат за няколко часа .
 • 9 17:00  24.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Я изкарай Гано
  Отговор
  10 15:37  26.01.18
  ... те доброволците слагат в носа, ти им дай Калашников. Смееш ли? Беше то - ред, дисциплина, малко пошляпвания. Сега можеш ли ги накара да пренощуват на палатки в гората през ноември и да ядат русенско по разкладка. Ай стига, те берат плодове в Британия, спасяват удавници в Маями, клатят по Приморско, Фейса-мейса. Идеалите са други. То и сега, който иска да се записва, ама те разкарват заленчуци за 1500... каква кариера в армията, какви пет лева?
 • Morgoth
  Отговор
  11 09:38  27.01.18
  В момента има недостиг на войници в професионалната ни армия. Изскванията за постъпване са минимални и почти всеки младеж може да ги покрие. Който наистина е доброволец за казарма да иде да поработи малко като войник, поне и заплата ще получава. А пък може и да му хареса и да си остане такъв. Ако пък иска само да се научи да борави с оръжие има курсове дори към военните, които са събрали всичко полезно от казармата в един месец обучение. Доброволност и казарма са оксиморон - няма доброволна казарма, казармата е принудителна ангария. Тя нито изгражда мъжкият характер, нито помага срещу джендъри, трети полове и прочее съвременни простотии. Казармата учи на самостоятелност също толкова колкото да отидеш да учиш или работиш в друг град, далеч от мама и тати - нещо което ще ти много по-полезно в живота от това да загробиш няколко месеца или година от живота си в компанията на идиоти и с пушка на рамо.
 • Morgoth
  Отговор
  12 09:42  27.01.18

  До коментар #3 от "гост":

  ХаХаХа!!! Възраждане на семейните ценности без насилие, чрез казарма. Пич ти верно счупи тъпомера :)
 • Morgoth
  Отговор
  13 09:48  27.01.18

  До коментар #4 от "Петко":

  Израел са във война откакто са създадени. Плюс това тяхната армия мощно се спонсорира от САЩ. България не е във война. Наоколо почти няма такива които да не ни прегазят независимо с колко пушечно месо под формата на наборна армия си напълним войската. А парите за армия ще трябва да се извадят от някъде и това няма да е от далаверите на политиците, а от пенсиите, от поддръжката на пътищата, от здравната каса и от увеличени данъци на работещите.

Напиши коментар:


Публикувай