829 5

Без коли в центъра на София при мръсен въздух

Ще се разрешава паркирането в дясната лента на по-големите булеварди

Светослава Ингилизова

Окончателните мерки срещу мръсния въздух са готови. Ще паркираме по булеварди, без зони за платен престой в София. На последното си заседание Комисията по околната среда в Столичната община прие дълго обсъжданите краткосрочни мерки за справяне с мръсния въздух, съобщи Нова тв.

Общината окончателно се отказа от спорната мярка за затваряне на улици или направо на цяла София за коли с четни или нечетни номера в дните с висока концентрация на фини прахови частици, но пък внесе ново предложение – да се разрешава паркирането в дясната лента на по-големите булеварди. Това ще се прави с идеята шофьорите да оставят автомобилите там и да се прехвърлят на близкия градски транспорт.

"Идеята на тези мерки е, стъпковидно, в зависимост от това какво замърсяване очакваме да има или констатираме, че има, да се въвеждат редица от мерки, които да допринесат за подобряването на качеството на въздуха”, каза заместник-кметът по транспорта Евгени Кусев.

"Тези мерки ще се отнасят най-често за няколко дни в годината, особено през зимните месеци, когато има по-голяма концентрация на фини прахови частици във въздуха", заяви заместник-кметът.

Идеята е колите да не навлизат в центъра на града и гражданите да използват обществения транспорт като основно средство за придвижване.

„Няма как да се спрат всички коли”, добави той - „Става въпрос за контролиране на паркоместата”.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:29  24.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Цццццц
  Отговор
  2 14:21  24.01.18

  До коментар #1 от "От село":

  Аман от селяндури и на нас ни писна
 • onq s konq
  Отговор
  3 14:33  24.01.18
  Язе открай време си паркирам беенвето къде си искам и къде то поиска де-кога се строши а тея у софя чак сега ше паркират къде си искат!
 • синя трева
  Отговор
  4 14:42  24.01.18
  Забраната не важи за членове "ГРОБ"!
 • Георг Георгиев
  Отговор
  5 12:26  26.01.18
  Това не важи за другарите от Политбюро-ха ,ха!!!

Напиши коментар:


Публикувай