24 Януари, 2018 10:52 2 481 43

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

  • румен радев-
  • президент-
  • отчет

Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното

Парламентарната република атрофира. Това обяви по време на пресконференция президентът Румен Радев. Той заедно с вицепрезидента Илияна Йотова дадоха отчет по повод първата годишнина от встъпването им длъжност.

„Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища“, заяви още президентът.

Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество.

„Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип“, каза още Румен Радев.

Накрая той благодари на своя екип, който е работил самоотвержено през цялата година. По думите му с Йотова са показали, че президент и вицепрезидент могат да работят заедно в екип.

„През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения зад граница. От февруари до май представлявах България на 4 заседание на Европейския съвет. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих“, заяви държавният глава пред събралите се журналисти.

Той отчете, че мандатът му започна с формиране на служебно правителство. По думите му кабинетът на „Герджиков“ е изпълнил безупречно основната си мисия. И изреди неговите заслуги - подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище „София“, отмени се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното правителство обаче побърза да я поднови, подчерта президентът.

"След проведени консултации с всички парламентарно представени политически сили, връчих мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА“, изтъкна Радев.

По думите му българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното.

„Проблемите на личния състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакванията. Това, което не успях да свърша, бе да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Планът ще бъде прегледан едва през септември, но с неясен резултат“, отчете още държавният глава.

"В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС", изтъкна той.

И допълни, че основен акцент в работата му е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост.

Президентът добави, че голяма част от усилията му са били посветени на изграждане на ефективен антикорупционен модел. Радев декларира, че ще работи за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство.

„Цялата истина за КТБ гражданите очакват от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламента, който избира правителството. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. България е в критичен момент от своето развитие. Председателството не отменя дебата. Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми“, каза още Радев.

Според него въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    9 5 Отговор
    Аз чувам само ПИРИН ПИРИН ПИРИН
  • 2 Гол пред НДК

    5 1 Отговор
    Мамма миа!
  • 3 Наблюдател

    25 42 Отговор
    Фатмака точи лиги за президентска република, но няма да му стане играта. А "ледените отношения" с руската кочина, не са по вина на България или ЕС, организация, в която, ако фатмака не знае България членува. Също така, пенсонирания летец трябва да престане да изплозва русофилската карта за вътрешна употреба. В чужбина отдавна не си отваря устата за "свалянето на санкциите".

    Коментиран от #6, #11, #20

  • 4 така е

    30 11 Отговор
    Прав е призидента някои може и да пищят до небето но е така и за тази мерзост наречена Конвенция също е прав !
  • 5 Анонимен

    15 21 Отговор
    За президентска република ли се приготвя? Е, ами Ердоган няма да е сам щом дава добър пример.
  • 6 Хахаха

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Сляп ,, наблюдател"
    ПАРОДИЯ
    както и 80% от остатъците от българите в България
    Промени си ника на Стиви Уондър
    Хахаха

    Коментиран от #8

  • 7 право

    17 8 Отговор
    Г-н, президент, може би сте прав, но при една монополизирана държава. Структури които не функционират, виждаме духовно и демографско унищожение на нацията. Виждаме една крадлива паплач наречена управляваща върхушка. Не може един болен организъм да вегетира без да е изваден тумора. Трябва скалпел и да се реже дълбоко защото тия плазмодий и паразити ще дадат мило и драго да запазят статуквото. А иначе атрофията е преминала в липса на държавност. И когато някой казва, че няма алтернатива аз бих им припомнил на другарите от ГЕРБ начело със своя вожд, че всичко е преходно в природата и ако те си мислят , че с милиардите които крадат ще си осигурят вечност, накрая съдник ще е Началника и колкото и да се кръстят ще си ги прибере. Бог да пази България!!!
  • 8 Наблюдател

    16 11 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Ако си свалиш руските очила, с които гледаш на света, може и да видиш, че съм прав. Пародията на 80-те процента, за които говориш броя на русофилите според посленик Макаров ли е, защото аз не съм от тях.А за Стиви Уондър нещо друго знаеш ли?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фриман

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Ти си сляп,батко! Не му трябва презедентска република, а и в условието на ЕС не е реално! Трябва да му 40% глас за приемане на закон и за слагане на вето и това е! Ще видиш, че платените парламентарии няма да могат да работят,както преди! Ще вземе България и пак ще я направи силна! А ако не, импичмент!

    Коментиран от #12

  • 12 Наблюдател

    11 15 Отговор

    До коментар #11 от "Фриман":

    Радев, семейството си не е могъл да направи силно, та държавата ли? И все е свикнал да го командват, а той е един прост изпълнител. А тези, които му дават командите в никакъв случай не искат да видят България силна. И всички тези брътвежи, които си написал са вариант на президентска република, която в условията на ЕС, според теб "не била реална". та въпроса за слепотата е много относителен.

    Коментиран от #13

  • 13 Фриман

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Може и да е така, но и в парламента няма вектор! Купуват ги,като проституки, а народа се чуди, защо сме в мизерия! По-добре да има един отговорен и всички претенции да се изпращат към него!

    Коментиран от #15

  • 14 Кичка

    9 15 Отговор
    Глупак,карат го да говори глупости а той се мисли за голямата работа, няма да станем президентска държава, това да му е ясно.
  • 15 Наблюдател

    9 10 Отговор

    До коментар #13 от "Фриман":

    Не съм казал, че в парламента са стока. Но сегашната, президентска институция е напълно излишна и само внася шум в системата и е разход за хазната. Беше приета компромисно след сговор на комунисти и "демократи" през 1990 година и от тогава до днес само неприятности берем с президентите. дори и не искам да си спомням за гафовете на всеки един от тях, като почнеш с "по-добре да дойдат танковете" на Младенов та стигнеш до постоянното говорене на Радев за сваляне на санкциите наложени руски физически лица и фирми. Ако половината от това говорене го беше използвал да работи за българския интерес, днес може би щяхме да бъдем по-добре.

    Коментиран от #18

  • 16 Феодални усложнения

    6 2 Отговор
    Кръгът КОЙ е силен както никога. Той изяжда държавата ни в коремът на "държавата" на Георгиус Георгио. А ние седим и мълчим. Докога? А Вашите деца? Кога, как, къде ще живеят?
  • 17 Президентска република

    6 2 Отговор
    Решението на кризата е в подмяна на системата. Закриване на партиите, които са били на власт през последните 25 години, заедно с хората на ръководни постове, за да не си направят други партии. Но Президентска република не е решение (погледнете Беларус, Украйна, Русия, Казахстан и т.н.). Проблемът е в спазването на закона! Това е нещото, което трябва да се оправи. Усещането е, че сами не можем. Да поканим холандците да ни направят държавата наново
  • 18 Фриман

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    Той да поиска нещо да направи няма да може! Той фактически е срещу парламента, което разбира се не води до нищо хубаво! Ветата,които налага са отхвърлени, така че това, което му остава, да поиска поддръжка от народа, затова само говори! Ако някой има решение на въпроса, споделете се. Лично аз не виждам никакво решение, освен да му дадът повече власт и да се опита нещо да направи! Какво ще изгубим, когато нямаме нищо???

    Коментиран от #23

  • 19 Киро

    8 11 Отговор
    Тоя чуждопоклонник с фуражка ли говори за формиране на политика?

    Тоя, дето от Бесепе му дърпат конците и му спукат какво са поискали алкохолиците??

    Същия каскет с физиономия на стреснат макак, дето ходи да иска от поляците да свалят санкциите срещу Путю??

    Фуражка с Ай Кю, горе-долу, колкото номера на обувките му!
  • 20 Българка

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Спонсорите на тероризма и тъпата им пропаганда явно имат много фенове сред незнаещите английски . Сори брат . Ама е същото като с Кримската война отпреди освобождението , Британия и Франция бяха съюзници на османците и нашето освобождение е описано от Маркс в Ню Йорк Хералд като окупиране на Danubian principalities . Видиш ли Русия нарушила суверенитета на Османската империя . Тогавашния Атлантически сьюз очите си изплакал за бедните ислямисти . Британската и американската преса яростно заклеймили руската агресия и обявили война . Пратили флот и войски — срещу нас .
    Палмерстън искал Русия да върне Крим на османците, няма значение че татарите са продали 2 милиона руси на пазара за роби в Истанбул .
    Вие сте идиоти .

    Коментиран от #22, #40

  • 21 само простотии

    8 6 Отговор
    Всичко при шапкара започва с ЩЕ и ТРЯБВА!
    Кога ще инициира обществен дебат, защо Р.Овч вдигна тока за промишлеността?
    КОГА ЩЕ?
    Грипенов приказва така, все едно току що е встъпил в длъжност.
  • 22 Наблюдател

    7 9 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Не си спомням някога русофилите да сте били българи. Вие никога не сте били, не сте и никога няма да бъдете българи а единствено презрени руски слуги, които заради руските интереси продават българия!
  • 23 Наблюдател

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Фриман":

    Поддръжка от народа!!?? Нито една политическа сила няма да позволи да имаме президентска република. А и радев не е човекът, който има политическата воля и идеи да направи нещо добро за българия, Той е една обикновена кукла на конци, която дори и не блести с особен интелект.

    Коментиран от #29

  • 24 Фрг

    2 5 Отговор
    Атрофирал ти е мозака под каската
  • 25 буда

    7 2 Отговор
    След зо години лутане България си избра достоен човек за президент.Тиквите го плюят защото са свикнали да секланя т на чиновниците от Брюксел и Анкара и Вашингтон за постове.Ще им се пречупят гръбначните стълбове от пируети.Генерал Радев действай по устав тия от третият пол нямат място в България.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Наблюдател

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "буда":

    Една руска болонка като Радев не може да бъде достойна, пък камо ли да бъде човек. за една година изрече много повече думи за свалянето на санкциите срещу Русия, отколкото за просперитета на България. И ако има някой , който действително няма място в България то това са петоколонниците-русофили.

    Коментиран от #30

  • 27 кофти материал

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "буда":

    Ами, ако синът ти стане гей или дъщеря ти лесбийка, кво да ги правим?
    Да ги екзекутираме ли? Ще го заколиш ли??????
    Чърчил е казал: Там където започва шкембе чорбата, свършва Европа.
    За неандерталците от Бълхаристан, само Евразийския съюз или Анадола, друго няма.
    Много прост народ, Мноогоооо.
  • 28 кофти материал

    2 5 Отговор
    На Радев не му харесва Истанбулската конвенция, защото следва примера на руските блядове и алкохолни боклуци. В Русия домашното насилие, като шамари, малко юмруци и ритници не е криминален акт, така да се каже, може да се бие жената и детето, децата с възпитателна цел.
    Радев иска да сме, като руските варвари.
    Бойко може всякакъв да е, но следва решенията на ЕС, поне се вдижим в правия път, ако не друго, пак е по малкото зло, дойдат ли БСП-то и ДУПИСЕ ще стане страшно.

    Коментиран от #38, #39

  • 29 семи проф

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Този който ,,не блести с интелект'' кара машини в небето за 50 млн, долара а твоя фатмак от банкя освен да държи пожарникарски маркуч друго може ли ...и да си пиеш хапчетата

    Коментиран от #32

  • 30 гнида

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Наблюдател":

    Усещаш ли , че се дъниш ? Вярно е , че Господин Президентът е единствената политическа личност която заслужава уважение ! И е по-важно , че народът го харесва , а ти не си фактор .....

    Коментиран от #31

  • 31 Наблюдател

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "гнида":

    Допълни и, че си руска, та да си дойде всичко на мястото. И изобщо не се дъня, но ти ако смяташ подобни плужеци достойни за уважение си е твой проблем. Радев е едно мекотело, което изпълнява чужди поръчки-от русия и от БСП. Ако не беше Курнелия да го изкомандва дори нямаше да се ожени за оная селска пръчка Деса, дето излага България по света с простотиите си.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Наблюдател

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "семи проф":

    Това, че карал машини в небето не го прави интелект. Все едно да кажеш, че психопата Путин е изпратил интелектуалци да избиват от въздуха сирийски жени и деца. И откъде ти хрумна, че банкянската Тиква е мой човек? Може би ти не си пил хапчетата и си се фиксирал в пожарникаря, който е по-голям путинист и от фатмака-президент.
  • 33 гнида

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    Доста смислени доводи имаш ....Бравос ! С такива като тебе сме за Европа ....
  • 34 Ник

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдател":

    С по- голям успех може да се твърди, че Борисов изпълнява чужди поръчки. Избор имаш колкото ти душа сака! - Американци, Турци, Германци, Англичани, Французи, Гърци, ако щеш и Висшеградската Четворка.
    - Дори партията му ГЕРБ бе създадена от НПО. С пари от вън ! - Можеш да го провериш! ГЕРБ бе създадено и финансирано от НПО! - Какъв по- добър пример искаш?

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ник

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Наблюдател":

    Приписваш му твърде митични способности на този откровен тъпанар Борисов. - Аз не виждам нищо от това за което говориш, а даже тъкмо обратното!
  • 37 Пишман добруджанец от Влашко

    0 0 Отговор
    Най-добре сме били, когато сме били монархия и по времето на диктатура! Странното е, че НАИСТИНА това са силните години на нацията ни! Под робство също не сме обичали да работим )))
  • 38 Отвлечен от украинка

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "кофти материал":

    Къде живееш ти и откъде са тея впечатления бе, драги??! Рускинята ако я удариш, оная вечерта ще ти сложи ножа на гърлото, докато спиш, ще натисне и ще ти прошепне: " Само пробвай да ме удариш отново!" Най-малкото ще ти сложи някаква гадост в яденето и ще геберясаш до месец-два! Онея са супер злобни и отмъстителни, мани другото ами и са решителни! Не е чудно, че СССР спечели войната - жените им са по-зле от всеки враг! Хората са се молели да отидат на фронта, вместо да останат вкъщи. Затова ги има навсякде примери, че 12-14 годишни си подправяли документите и заедно с баща си отивали на фронта...
  • 39 Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "кофти материал":

    Конвенцията е на Съвета на Европа! - К`ви руснаци те гонят, не е ясно!
    Подчертавам: - Истанбулската конвенция е конвенция на Съвета не Европа срещу насилието и резбира се "левите резбри"
    - Европа... - Конвенция...
    - Русия участва ли в Съвета на Европа? - Участва ли дори в споразуменията за свободна търговия, движение на капитали и хора?
  • 40 фоботрол

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Видя ли как смислено ти отговори човечето с много никове, вкл. и крадени такива ... дори от много престараване в отговорът си е написал България с малка буква. :)

    Едно ми е интересно: че английският е труден за разбиране от повечето заклети русофоби е ясно, обаче защо така масово ползват руския? Парадокс някакъв с мазохистична нотка, самобичуване в името на "ИСТИНАТА", само дето като опре да защитават тезите си, някак си се покриват.

    Още нещо: така си избира никовете (когато не краде чужди), че са абсолютна ирония спрямо съдържанието на постовете му.
  • 41 Ads

    0 1 Отговор
    Приказки, приказки, цяло нищо...
  • 42 Патриот

    2 0 Отговор
    А съм твърдо за. Тези 240 изрода превърнаха българският народ в роб в собствената си държава, изгониха ни от страна и ни отнеха праводо да си защими дома и семейството от циганките набези.
  • 43 tadeus

    1 0 Отговор
    РАДЕВ СЕ ОЧЕРТАВА ДОСТОЕН СИЛЕН ПРЕЗИДЕНТ.ФАКТ Е ЧЕ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ И АМЕРИКАНОФИЛА ПЛЕВНЕЛИЕВ БЯХА СЛАБИ ПРЕЗИДЕНТИ.
    ХУБАВО Е ЧЕ ИМА ЧОВЕК ,КОЙТО ДА НАЗОВАВА НЕЩАТА С ИСТИНСКИТЕ ИМЕНА.ИМА ОЩЕ ЕДНА ЕДИНСТВЕНА СТРАШНА ИСТИНА
    НАРОДЪТ САМ СИ Е ВИНОВЕН ЧЕ ИЗБИРА ТАКИВА ПЕРСОНАЖИ КАТО БОКО , ЦАРО ,ИВАН КОСТОВ ,ЖАН ВИДЕНОВ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове