1 068 1

Президентът: Шефът на НСО не е подал оставка, но има проблем

Венцислав Михайлов

Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване. Знаете, че в момента тече прокурорска проверка, но тук става въпрос за проблеми със законите.

Така президентът Румен Радев коментира появилата се информация, че ген. Ангел Антонов е подал оставка, след като се разбра, че той е проверяван по сигнали за злоупотреби със служебния автомобилен парк и ловното стопанство "Кричим".

По думите на държавния глава през годините от президентската институция се отнемат правомощия.

„Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола на ДАНС и на НСО. ДАР от служба, пряко подчинена на президента, стана служба пряко подчинена на Министерски съвет. НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по същество нейното ръководство и контрол по 3 начина - да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание, а реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", коментира той.

По думите му това, което става, не е добре за българската демокрация, която трябва да се основава на баланса на власти. Според него, когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекалена концентрация на власт в ръцете на правителството - и формална, и неформална, резултатите са налице.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Санкция
    Отговор
    1 13:52  24.01.18
    Извинявам се, но ще повторя предишен мой коментар: Един истински гербер 😉 , ако не краде, няма място в партийната ложа. А това с оставката го знаем вече - гущера си откъсва опашката, като го хванат 😉, за да не бъдат засегнат P.R.-ът на вождът-тиква. А, и той никога не назначава никой , за да не му бъде търсена сметка, а друг да опере пешкира.

Напиши коментар:


Публикувай