982 7

Борисов уволнява шефката на "Закрила на детето" заради случая ”Габрово”

Мартин Христов

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Мотивът е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема“ в Габрово, съобщиха от правителствената информационна служба.

За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.

По-рано днес стана ясно, че срещу ръководителката на "Хризантема“ ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие, което е създавало предпоставки то да се повтори. Това каза пред bTV шефът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова.

Самата директорка Маринела Лазарова коментира, че е готова.

„Пак подчертавам, бездействието е от страна на прекия ми ръководител. Удобната позиция, която заема в момента, че не е знаела и не е чувала“, изтъкна тя.

И добави, че я е сигнализирала, като ѝ показала видеоматериал в присъствието на Йорданка Милчева – социалния работник, заснел кадрите с насилие.

Самата Милчева посочи, че детегледачката от клипа е получила остра забележка, но е останала на работа, като се наблюдавало дали поведението ѝ ще се повтори. Следващият запис с насилие е от септември 2017 г.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • нещастник
  Отговор
  1 17:03  24.01.18
  ей тоя е голема работа,велик държавник
 • Уууууу
  Отговор
  2 17:12  24.01.18
  Това не ли работа на Социалното министерство а ми Тиквата става ,,меродия на всяка манджа "
 • Хахаха
  Отговор
  3 21:24  24.01.18
  Господ Боко с помощта на Истанбулската конвенция раздава справедливост….. Смешник Хахаха
 • неутрален
  Отговор
  4 16:03  25.01.18
  Тази Тиква е много подла! Прецаква и своите послушковци от партията ГРОБ, казва им как да гласуват, положението се напече и ТОЙ Тиквовода вземе решенние увеличи парите на МВР, на армията на БАН, и т.н, а преди това няма пари . Подлец си Тикво, но много си прозрачен. Страхливец! Защо не беше на вота? Също като когато се гласуваше закона на съдебната система с доклад на Христо Иванов, ти тогава безотговорна Тикво риташе футбол с Бистришките тигри, ама нали и журналята са платени те показаха само по една телевизия. ПО- ДОЛЕН И МРЪСЕН ОТ ТЕБ НЯМАААААААААААА!
 • некойси
  Отговор
  5 19:12  25.01.18
  Еми нормално, нали той назначава магистрати и съдии, колко му е да уволни шефка на дом за деца :) Голяма работа е .... чувал съм че парите идват от него ... толкова пари съм дал за това толкова за онова ... трябва да сме доволни.
 • синя трева
  Отговор
  6 13:10  27.01.18
  ВЕЛИКИЯТ ДИКТАТОР!
 • бай Тодор
  Отговор
  7 13:11  27.01.18
  Ким Чен Ун пасти да яде пред тоя нещастник.

Напиши коментар:


Публикувай