1 544 7

Търси се следващият български космонавт

Организаторите на събитието „Следваща цел: Марс“ помагат за осъществяване мечтата на дете да стане следващият български космонавт, получават подкрепата на бизнеса

Светослава Ингилизова

Фондация ELEVATE, която на 23 март организира публична лекция с участието на основателя на Mars One – Бас Лансдорп, ще осигури пълна стипендия на българско дете за Space Camp Turkey 2018.

Това е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в Измир, Турция.

По този начин се стимулират и децата и младежите на България да мечтаят и дръзват да постигат високи цели, а защо не и някой от тях да бъде третият българин в космоса. През Space Camp в САЩ са минали и децата на известни личности, както и самите те, като Том Ханкс, Чарлийз Терон, Брус Спрингстийн и др.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света. 10 астронавти са alumni на Space Camp в САЩ.

Като партньор на Следваща цел: Марс - Бас Лансдорп, CEO, Mars One се включва и BASSCOM - Асоциацията на софтуерните фирми в България, наброяваща около 80 члена, сред които са световни лидери в сферата на информационните технологии. Именно някои от тези фирми работят и по приложения за изследването на космоса, включително в сътрудничества с NASA. Тези важни разработки подпомагат и разучаването на нови светове, каквато ще е темата на лекцията на Бас Лансдорп. Това сътрудничество показва и силната връзка между темата на събитието и бизнеса и предприемачите.

Целта на организаторите на събитието - фондация ELEVATE, в партньорство с Archventure, е да водят у нас световни предприемачи и лидери, които правят промяна чрез своята дейност, за да вдъхновят младите в България и да им предадат своя опит и знания. ELEVATE от своя страна цели да излезе и отвъд границите ни и да реализира значими проекти в сферата на образованието и културата. В момента се водят преговори и с други световни имена за следващи събития в София.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Смолата
  Отговор
  1 22:05  27.01.18
  Предлагам ББ да е следващият. Да го пратят към слънцето. Ако има как да стане отваряйъе дмс бб и утре ги имате парите

  Коментиран от #2

 • Патриот
  Отговор
  2 22:07  27.01.18

  До коментар #1 от "Смолата":

  Съгласен съм. Нека огрее и на другите планети. Стига ни толкова благоденствие от него. Нека огрее и други страни, континенти и планети. Нас направо ни стопи като народ от благоденствие.
 • Истината винаги боли
  Отговор
  3 22:08  27.01.18
  На някои ,,космонавти",космическият им път ще започне, наистина оттатък Босфора.Ами успешно изстрелване към полумесеца и звездите!!
 • СссереМ
  Отговор
  4 00:42  28.01.18
  Тук си имаме на Бузлуджа,да се обърнат към Позитано за повече инфо,оттам само космонавти и пишман-пилоти излизат.
 • Хахаха
  Отговор
  5 10:38  28.01.18
  Спейс Камп Турция Ще трябва да пратим някой от ДПС Предлагам Д. Пеевски забележим българин ХАХАХА

  Коментиран от #6

 • кантар
  Отговор
  6 14:52  28.01.18

  До коментар #5 от "Хахаха":

  И как ще излети ракетата?
 • народ
  Отговор
  7 02:18  29.01.18
  То хубаво,ама космическия център пак в Турция. Стига с тая Турция,ние сме българи!И децата там няма да си пращаме!

Напиши коментар:


Публикувай