1 037 13

Караянчева: Катастрофичното говорене е предпочитано от Радев

Мартин Христов

Председателят на парламента Цвета Караянчева излезе с остро изявление срещу президента Румен Радев, който заяви, че парламентарната република атрофира.

По време на отчета за първата си година на "Дондуков 2" държавният глава отправи остри критики към управляващите:

"Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики. На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството“.

Няколко часа по-късно Караянчева направи извънредно изявление пред медиите, съобщи Дир.бг.

"С огромно съжаление констатирам, че катастрофичното говорене изглежда е предпочитано от държания ни глава похват. В годишния си отчет той говори за критичен период от развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за Председателството като алиби за бездействие по болните теми.

Естествено, мрачната картина веднага беше подсилена от обвинения към Брюксел - в безразличие и липса на разбиране и съдействие. Толкова тънко прикрит израз на раздразнение заради силната европейска подкрепа за правителството - по-добре да го беше казал направо“, заяви председателят на НС.

По думите й в днешния от тъмен по тъмен пейзаж, нарисуван от президента, една обида е успяла да се открои в катранено черно - че парламентарната република атрофира.

"В какъв смисъл, г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения, защото мнозинството защитава правителството? С цялото дължимо уважение, г-н президент, всяка ПГ гласува спрямо своята предизборна програма, и не, г-н президент, - това не се нарича "убиващи свободната воля на депутатите механизми", мнозинството подкрепя избрания от него МС, който е в изпълнителната власт, само докато въпросното мнозинство го подкрепя. И това, г-н президент, не се нарича "нотариат, официализиращ решения", нарича се отговорност към избирателите, защото те са ни избрали, за да гласуваме именно така. И това е част от демократичния процес, за който толкова много сте се притеснили, г-н президент", обърна се още тя към Радев.

И подчерта, че може би това не е идеалното положение, но по-добро и по-демократично няма измислено.

Караянчева се съгласи с него, че доверието в НС е критично ниско, но според нея този притеснителен факт се дължи на много фактори, в голяма степен на неговите "груби и непремерени нападки".

"Държавният глава по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации", завърши Цвета Караянчева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 18:38  24.01.18
  Ами гадна ку--о , то състоянието на държавата е катастрофично . Какво друго да е говоренето . Силно се надявам че президента е достоен човек и патриот и ще ви удари вас мафиотите в точния момент .

  Коментиран от #4

 • Джо
  Отговор
  2 18:45  24.01.18
  Този ДЖЕНДЪР пак се ИЗТРОПА неподготвен на метеното.....
 • КурТи
  Отговор
  3 18:47  24.01.18
  Е да де - нацията може да се обедини като се посочат и изхвърлят гнилите ябълки на "демокрацията". За да ви хвали някой трябваше да спечелите президентските избори с поредната марионетка, но залогът на куцата кобила беше обречен.
 • аве фюрер
  Отговор
  4 18:52  24.01.18

  До коментар #1 от "гост":

  И с какво мислиш да ги удари , с единствено парадната си функция без грам правомощия ? Ако Радев не иска да става смешен, като кукловода си Курнела , добре ще е наистина предварително да прочита речта която са му дали от БСП .

  Коментиран от #6


 • ТАЯ НИ СЪЙ КАЧВАЛА НА САМОЛЕТА МУ
  Отговор
  5 06:38  25.01.18
  ЗАТУЙ Е ТЪЙ НЕРВОЗНА И ЗЛОБНА.
 • В този
  Отговор
  6 08:16  25.01.18

  До коментар #4 от "аве фюрер":

  Много правилно, но в сайт като този пълен с комуняги....няма как да те разберат.
 • татко Махно
  Отговор
  7 08:41  25.01.18
  Какъв авторитет може да има Парламентът, когато неговият председател/ въпросната биологична единица / ми говори, че ПЕКИН Е ВЪВ ВИЕТНАМ?
 • гоол
  Отговор
  8 09:24  25.01.18
  Черната Янка в превод си е черничка и доста глупавичка е то затова е и там

  Коментиран от #11

 • Чуващ
  Отговор
  9 10:26  25.01.18
  Истината боли!
 • gost
  Отговор
  10 21:28  25.01.18
  Ако не през 2018 то през 2019 ще ги махнем.
 • Румяна Костова
  Отговор
  11 07:23  26.01.18

  До коментар #8 от "гоол":

  Като няма правомощия да ги спъва в безобразията президентът ни,чест му прави,че не си мълчи.А ти,како,не се прави на ощипана госпожица.Обединител на нацията,да,но такива като теб,какво общо имат с народа да попитам?
 • Дионтей
  Отговор
  12 15:13  26.01.18
  Не знам как сте успели да завършите училище а взимате решения за цялата държава.
 • народ
  Отговор
  13 12:48  27.01.18
  Цвети , Пионки сте в ШАХА.

Напиши коментар:


Публикувай